Kuljetus

Kuljetusalan kustannuskriisi puhututti Oulussa

Anssi Kujala
Anssi Kujalan mukaan kuljetusalalla vallitsee nyt syvä kriisi.

SKAL erikoisjärjestöjen vuosikokousviikonloppua vietettiin huhtikuun alussa Oulussa. Vuotuisen seminaarin teemaksi oli jo reilusti aiemmin ilmoitettu kannattavuus, mutta Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan ehti kääntää kuljetusalankin tilanteen täysin uuteen asentoon maaliskuun aikana ja ajankohtaiset teemat puhututtivat myös seminaarissa ja Metsäalan kuljetusyrittäjien vuosikokouksessa.

SKAL ry:n toimitusjohtajana marraskuun alussa aloittanut Anssi Kujala on joutunut tiukkaan paikkaan heti pestinsä ensi metreiltä alkaen. Ainakin kasvot ovat varmasti tulleet monelle tutuiksi, siinä määrin Kujala on edunvalvontatehtävien kautta ollut esillä myös mediassa. Jo viime vuoden puolella SKAL onnistui vaikuttamaan Suomen kantaan EU:n energiaverodirektiivissä, toteutuessaan tämä bensiinin ja dieselin verokantojen yhdistäminen olisi nostanut dieselin hintaa 26 sentillä per litra. Tästä huolimatta dieselin hinta ehti nousta merkittävästi jo viime vuoden aikana, ja vuoden vaihteessa lisähaastetta toi kiristynyt jakeluvelvoite, joka velvoittaa polttoaineyhtiöitä lisäämään aiempaa enemmän kalliimpaa uusiutuvaa raaka-ainetta liikennepolttoaineisiin. Sen myötä hinta kohosi jopa yli kymmenen senttiä per litra. Jo tuolloin SKAL esitti, että ammattidiesel olisi otettava käyttöön pikaisesti. Pari kuukautta myöhemmin Venäjä aloitti hyökkäyksensä, mikä korotti hintoja pumpulla entisestään.

SKAL ry:n seminaari Oulussa
Seminaari ja SKAL erikoisjärjestöjen vuosikokoukset olivat keränneet Ouluun lähes täyden salin ajankohtaisten aiheiden äärelle.

- Kuljetusalalla on nyt syvä kriisi käynnissä. Kun seminaarin teemana oli kannattavuus, niin siitä on nyt vähän vaikea pokalla puhua, Kujala totesi Oulussa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Juuri seminaarin alla SKAL tiedotti, että maanteiden tavaraliikenteelle ollaan myöntämässä 75 miljoonan euron tukea kassakriisiin. Tätä pidettiin hyvänä alkuna, mutta pahimmassa tapauksessa tukea tulee liian vähän ja liian myöhään. Kustannustukea on mahdollista saada vuoden 2022 kolmelta ensimmäiseltä kuukaudelta, mutta tarkemmat ehdot täsmentyvät lakivalmistelussa. Yhden laskelman mukaan tuki voisi olla 23 senttiä per ammattiliikenteen ajoneuvoihin tankattu diesellitra.

Jani Ylälehto
SKAL ry:n puheenjohtajan Jani Ylälehdon mukaan kustannustuki on hyvä alku kuljetusalan auttamiseksi. Haun mahdollinen venyminen on kuitenkin iso haaste, ja voi tulla monelle yritykselle liian myöhään. Myös tuen määrä on riittämätön.

- Kuljetusala on matalakatteinen ala, jolla hintataso on alhainen ja kannattavuus keskimäärin heikko. Tämä on ongelma pidemmällä tähtäimellä. Yritysten täytyisi kyetä luomaan taloudellisia puskureita vaikeampia aikoja varten, mutta nyt niitä ei ole juuri ollut, Kujala huomautti.

Juuri tämän takia mahdollisen tuen venyminen jopa syksyyn voi olla liian suuri haaste osalle yrityksistä. Nopeammin vaikuttavia ratkaisuita olisi SKAL:n mukaan jakeluvelvoitteen määräaikainen poistaminen ja polttoaineveron alentaminen EU:n minimitasolle. Myös ammattidieselin käyttöönoton valmisteluun toivottiin lisää vauhtia. Seuraavalla viikolla ala saikin lisähelpotusta, kun varautumisen ministerityöryhmä tiedotti biopolttoaineiden jakeluvelvoitetta alennettavan tälle ja ensi vuodelle 7,5 %. Nähtäväksi jää kuinka paljon tämä tulee vaikuttamaan pumppuhintoihin.

- Dieselin litrahinta näyttää vakiintuneen 2,2 euron tasolle. On aivan turha odottaa ajan hoitavan asiaa, näköpiirissä ei ole energian hinnan laskua, Kujala korosti.

Anssi Kujala
Kujalan mukaan energian hinnan laskua ei ole näköpiirissä.

Kuljetusalan yritysten heikentynyt kannattavuus ja taloudellinen tilanne heijastuu jo investointikyvyssä. Kujalan mukaan ajoneuvokauppa on hyytynyt, ja jo tehtyjä tilauksiakin on peruttu.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Polttoaineen hinta nousi vain vuodessa noin euron per litra. 60 litraa sadalla kilometrillä kuluttavalle, ja 170 000 kilometriä vuodessa ajavalle puutavara-autolle tämä tarkoittaa 100 000 euron lisälaskua vuodessa. Kun keskimääräinen puutavaraa kuljettava yritys tekee tulosta vain muutaman tuhat euroa per auto, yhtälö on kestämätön.