Puutavara-autoilu

Vuosisata kurulaista kuljetusta

Hannes Lamminsivu ja REO M-50
Hannes Lamminsivu ja REO M-50.

Viisi vuotta Suomen itsenäistymisen jälkeen Lamminsivun Johannes, joka Hanneksena paremmin tunnettiin, hankki REO M-50 automobiilin, jota tuohon aikaan saatettiin kutsua tuon ajan hengen mukaisesti myös hyrysysyksi. Hannekselle oli tullut ajatus nykyaikaisen kuljetusliiketoiminnan tarpeellisuudesta kotipitäjässään Kurussa, sillä tuohon aikaan suurin osa kuljetuksista hoidettiin yhä hevosella ja kärryillä, mikä kaikessa kansallisromanttisuudessaankin oli ja on kuitenkin melko aikaavievä tapa liikuttaa tavaroita ja ihmisiä.

REO:lla Hannes lähti pyydettäessä ja tilattuna Kurun kirkonkylän tuntumasta, Luoteentien autotalliltaan, kuljettamaan hyvinkin sekalaisia ajoja pirssikyydeistä eli ihmisistä erilaisiin tavaroihin ja tarvikkeisiin. Pian Hannes huomasi että ihmisten kuljettaminen paikasta toiseen oli seudulla kysytty palvelu ja REO:lle sopivin ajosuoritus minkä vuoksi autoon tehtiin suuria muutostöitä. Muutosten valmistuttua automobiili olikin jo hyvin lähellä linja-autoa ja ajot keskittyivät hyvin pitkälti henkilökuljetuksiin.

Henkilökuljetukset moottorivoimin alkoivat tämän jälkeen pitäjässä yleistyä kuitenkin melko pian ja kilpailun kasvaessa Hannes päättikin siirtyä ja keskittyä yksinomaan rahtitoimintaan.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

1936 Hannes hankki Ford -kuorma-auton ja kyytiin nousi tämän jälkeen pitäjänväen ja kyläläisten sijaan hiekkaa ja puuta. Nämä tuotteet olivat maaseutupitäjässä jatkuvassa kysynnässä ja jälleen kerran moottorivoimin toimitettuna niiden kuljetus oli Fordilla huomattavasti hevosvoimin toteutettua tehokkaampaa. Apuvoimina ajo- ja lastaustöissä Hanneksella olivat pienestä pitäen perheen lapset joista innokkaimpina mukana hääräsivät pojat Adolf, Esa, Pekka ja Kalle, vanhimmasta nuorimpaan lueteltuna.

1900-luvun alkupuolella asiat ja esineet pyrittiin vielä tekemään mahdollisimman kestävästi ja kestäviksi mistä hyvänä osoituksena on Hanneksen Fordin säilyminen tähän päivään saakka. Toki matka on tehnyt omat tehtävänsä Fordillekin, mutta sitkeänä juhtana auto on yhä entisöitävissä entiseen loistoonsa!

Oliko Hannes saanut 1950 vihiä Lempääläläissyntyisen elokuvaohjaajan Roland af Hällströmin tulevan klassikon ”Tukkijoella” -elokuvan (ensi-ilta 1951) kuvausten aloittamisesta vai oliko kyseessä suomalaiselle miehelle vielä nykyäänkin tyypillinen kiintymys metsään kun hän päätti keskittyä ajamaan autoillaan pelkästään puuta, kukapa osaisi tulkita suomalaismiehen ajatusmaailmaa?

Puunajo oli kuitenkin Hannekselle ”se juttu” ja siihen hän keskitti kaiken kuljetusalasta oppimansa ja osaamisensa kalustonaan edellä mainitun Fordin jälkeen Thamesia sekä myöhemmin, 60-luvulta alkaen, Scanioita.

Vuonna 1975 Hanneksen ajot tulivat kuitenkin päätökseensä ja hän siirtyi ajasta iäisyyteen. Vahva polte kuorma-autoiluun oli kuitenkin Hanneksella varmasti jollain tavalla perimässä sillä neljä jo aiemmin mainittua ja Hanneksen kuljetusyrityksessä koko ajan mukana ollutta poikaa, Adolf, Esa, Pekka ja Kalle, jatkoivat kaikki autoilun parissa myös Hanneksen kuoleman jälkeen.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Adolf perusti oman puutavarakuljetusyrityksensä Kuljetusliike A.J.Lamminsivu Oy, Kalle hankki ensimmäisen nosturiautonsa ja hänen yrityksensä tunnetaan nykyään nimellä Lamminsivu Oy. Pekka puolestaan perusti P. Lamminsivu -nimisen kuljetusyrityksen missä myös Esa sittemmin työskenteli.

80-luvun alussa Pekka nimesi yrityksensä Kurun Kuljetus Oy:ksi ja sillä nimellä yritys toimii tänäkin päivänä ja operoi yhä samalta autotallilta mistä Hannes aloitti autoilunsa 1922! Tallia tosin on kaluston koon kasvun myötä laajennettu ja remontoitu matkan varrella useampaan otteeseen mutta Hanneksen rakentama talli on yhä olemassa ja muodostaa perusosan Kurun Kuljetus Oy:n nykyisestä autohallista.

80-luvulla Kurun Kuljetuksen kalusto vaihtui vähitellen Sisuihin mutta 90-luvun puolivälin jälkeen ruotsalaismerkit Volvo ja Scania ovat vallanneet Luoteentien hallit, eivätkä sen jälkeen ole paikkaansa muille merkeille luovuttaneet.

Kurun Kuljetus Oy
Kurun Kuljetus Oy:n kalusto Luoteentien hallilla alkukesällä 2022.

Pekan siirtyessä eläkkeelle 1997 Kurun Kuljetuksessa tehtiin sukupolvenvaihdos. Pekan tytär Tiina otti miehensä Erkin (Nurmi) kanssa yrityksestä ja sen kehittämisestä vetovastuun ja siitä alkaen he ovatkin yritystä ansiokkaasti hoitaneet. Kurun Kuljetus toimii yhä vahvasti perheyritys -periaatteella sillä Tiinan ja Erkin viisi poikaa Teemu, Timo, Tuomas, Iikka ja Eetu (vanhimmasta nuorimpaan) ovat kaikki yrityksen toiminnassa mukana tavalla ja toisella. Tulevaisuus on siis turvattu perheen voimin pitkälle eteenpäin vaikka luonnollisesti yrityksessä on myös erittäin pätevää ulkopuolistakin työvoimaa etenkin ajohommissa. Kahta tuuria kun ajetaan niin yksi auto tarvitsee kaksi kuljettajaa ja lisäksi lomien ja muiden vapaiden aikanakin autojen pitää liikkua ja puun kulkea tuotantolaitoksille.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Kurun Kuljetus Oy keskittyy tänäkin päivänä pelkästään puunajoon kolmen auton (2x Volvo + 1x Scania) ja neljän perävaunun voimin. Ja kuten itse pyöreän puun kuljettaminenkin niin myös sen lastaaminen on kokenut vuosien varrella suuria muutoksia. Vielä 50-luvulla lastaus tapahtui perinteisesti käsivoimin ja ensimmäinen iso muutos tuli 60-luvulla Joutsalaisten, mekaanisten vaijerikuormaimien, myötä. 70-luvulla tapahtui lastaamisessa seuraava isompi askel kun taloon hankittiin ensimmäiset nykytyyliset hydrauliset kuormaimet ja niitä Kurun Kuljetuksella on ollut Fiskars, Hiab ja Jonsered -merkeiltä.

Viimeisin iso muutos Kurun Kuljetuksen kalustoon onkin tapahtunut vuosien 2021 ja 2022 aikana, ja nimenomaan lastaamiseen liittyen, kun yritykseen on hankittu erittäin modernit Palfinger Epsilon M12 -puutavaranostimet VTA Tekniikka Oy:ltä Kossin Jarilta.

Näihin vuosiin saakka nostureita on Kurun Kuljetuksellakin käytetty mekaanisin vivuin useimmiten avojakkaralta nosturin huipusta tai hyvin perusvarusteisesta hytistä mutta Epsilonien myötä nosturin käyttö ja ergonomia ovat saaneet aivan uudet mittasuhteet: hydraulisesti esiohjatut nosturit ovat lähes ”höyhenenkeveitä” käyttää mutta silti kuljettajalla on lastaamiseen erittäin hyvä tuntuma ja tarkkuus hydrauliikan ohjainvipujen ja polkimien kautta. Lisäksi kuljettaja istuu nyt Epsilonin valoisassa ja isoikkunaisessa ohjaamossa ilmajousitetulla, lämmitettävällä ja turvavyöllä varustetulla ergonomiaistuimella myös nosturin hytissä ollessaan – aiemmin jousitetusta istuimesta kun on saanut nauttia vain auton ohjaamossa ja ajamisen aikana mutta nyt kuljettajan ei tarvitse kärsiä tärinästä ja terävistä täräyksistä edes lastatessaan.

Yksityiskohtana kerrottakoon että turvavyö tuli Palfingerin hyttinostureihin juurikin Kurun Kuljetuksen ideasta ja ensimmäinen turvavyöllinen hyttinosturi Epsilonilta toimitettiin nimenomaan Kurun Kuljetukselle – sen jälkeen Euroopan suurin puutavaranosturivalmistaja lisäsi tuon turvavarusteen kaikkien saataville! Turvallisuusajattelu, samaten kuin kuljettajan työergonomiaolosuhteet lastauksessa, on tärkeää myös näinkin karskissa lajissa kuin puunajo! Niiden avulla yritys säästää ennen kaikkea työntekijöitään turhilta onnettomuuksilta ja työperäisiltä sairauksilta. Samalla säästyy selvää rahaa kun kuljettajat pysyvät sekä paremmalla tuulella että entistä paremmin työkykyisinä!

Erkki Nurmi, Kurun Kuljetus
Erkki Nurmi sekä Kurun Kuljetuksen uusimmat hankinnat, Scania, Volvo ja Palfinger Epsilonit.

Erkki Nurmi ja kaikki yrityksen kuljettajat ovat olleet yhtä mieltä siitä että Palfinger Epsilonit ovat todella miellyttäviä käyttää. Lisäksi huolto on hyvin saatavilla Pirkkalassa VTA Tekniikalla ja palvelu on VTA:lla ollut Erkin mielestä erittäin sujuvaa niin myynnin kuin huollon puolella. Isot pihatilat on yhdistelmäautoilijalle aina miellyttävä asia ja nykyaikaiset korkeat/pitkät korjaamopilttuut mahdollistavat nosturin sujuvan liikuttelun myös sisällä mikä helpottaa ja nopeuttaa korjaamokäyntiä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Kaiken kaikkiaan kulunut sata vuotta on muuttanut Kurun Kuljetusta paljon mutta perusajatus on silti pysynyt taustalla samanlaisena läpi vuosien: palvellaan asiakasta ammattitaitoisesti ja luotettavasti, ammattitaitoisella henkilöstöllä ja luotettavalla kalustolla. Tällä opilla yrityksellä on varmasti myös seuraavat sata menestyksekästä vuotta edessään.

Ja hetkinen, aikoinaan Hanneksen pojat jatkoivat ajohommia, kukin tahoillaan, ja nyt Kurun Kuljetuksessa on omat pojat töissä... Onko niin että jossain vaiheessa Lamminsivun Hanneksen Luoteentien automobiilitallistaan sata vuotta sitten aloittamasta ”ajorupeamasta” onkin kasvanut vielä nykyistäkin enemmän rautaisia kuljetusalan yrityksiä? Aika näyttää.

Kurun Kuljetus Oy
Pirteänväriset ja modernit puutavara-autot ovat silmää miellyttävät ja tien päällä hyvin erottuvat.