Puutavara-autoilu

Z-puomisten nostureiden suosio kasvaa

Kuljetusliike Eskola, Kesla Z-nosturi
Z-nostureiden etu on niiden tilaa säästävä kuljetusasento. Kuvassa KESLA 2212Z Vision-hytillä.

Z-puomiset puutavaranosturit ovat yleistyneet Suomessa viime vuosina. Keslalla Z-puomisten nostureiden osuus myydyistä nostureista on yrityksen arvioiden mukaan jo lähellä neljääkymmentä prosenttia. Perinteisten Z-puomisten nostureiden rinnalle markkinoille on tullut myös puolikas Z, jossa yhdistyvät suorapuomisen ja Z-nosturin edut.

Z-puominen nosturi optimoi kuormatilan käyttöä

Z-puomisen nosturin kuljetusasento säästää kuormatilaa verrattuna suorapuomisiin nostureihin ja kuormatila voidaankin siten hyödyntää täysin puunkuljetukseen. Lisähyöty on useita kuutiometrejä. Toki nosturin kuljetusasentoon ajaminenkin on helpompaa, kun nosturille ei tarvitse tehdä koloa kuormaan.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Jos suorapuomiselle nosturille ei tehdä koloa kuormatilaan, vaan se asetetaan kuormatilan päälle, voi yhdistelmän korkeus yllättää siltojen kohdalla. Z-mallisessa nosturissa tätä huolta ei ole, toteaa liiketoimintajohtaja Ari Pirhonen Kesla Oyj:stä.

Z-puomisten nostureiden kysyntä on noussut muutaman viime vuoden aikana merkittävästi. Niiden kysyntä eri maissa vaihtelee kuitenkin paljon. Kotimaassa kysyntä on noussut vauhdikkaasti ja Keslallakin myytyjen Z-puomisten nostureiden osuudeksi arvioidaan jo 40 %.

Keslalla Z-nostureita löytyy aina 5 tonnimetrin kokoluokasta 24 tonnimetrin luokkaan. Niitä ostetaan pääsääntöisesti tavaralajimenetelmäkäyttöön, mutta isoimmat 21 ja 24 tonnimetriluokan nosturit sopivat myös pitkän puun käsittelyyn. Z-puomiset nosturit asennetaan yleensä vetoauton perään. Poikkeuksena ovat isoimmat mallit, jotka yleensä asennetaan kuorma-auton hytin taakse.

Z-nostureihin on saatavana KESLA Vision -hytti aina 17 tonnimetrin kokoluokkaan asti. Sitä suuremmat nosturit varustellaan avohallintalaitteella.

Puolikas-Z yhdistää suorapuomisen ja Z-puomisen nosturin edut

Muutama vuosi sitten Kesla toi markkinoille niin sanotut puolikkaat zetat. Niissä on käytetty suorapuomisen nosturin kääntölaitetta, mutta itse nosturi on Z-mallinen. Nosturin kääntökeskiö asettuu leveyssuunnassa auton keskelle, jolloin nosturin ulottuma molemmille puolille autoa on sama. Tätä mallia voidaan kuljettaa myös puomi suorana kuormatilassa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Joidenkin asiakkaiden mielestä puolikkaan Z-nosturin hyttiin kiipeäminen on myös helpompaa ja turvallisempaa.

Nosturin mitat kuljetusasennossa eivät merkittävästi poikkea normaalin ja puolikkaan Z-nosturin välillä, mutta asennuspaikka vaikuttaa siihen, että puolikkaan Z-nosturin kuljetusasennon on oltava hieman viisto. Nosturi myös vie vetoauton pituussuunnassa hiukan perinteistä Z-nosturia enemmän tilaa.

Z-nosturissa on merkittävästi erilainen geometria suorapuomisiin verrattua. Tämä saattaa yllättää käyttäjän.

- Z-nosturin hankintaa suunnittelevien kannattaa ehdottomasti käydä kokeilemassa nosturia ennen ostopäätöstä, sillä z-nosturin käyttö poikkeaa suorapuomisen käytöstä, muistuttaa Pirhonen.

Keslan nosturimallistossa puolikkaita Z-nostureita on saatavana integroidulla tukijalkapalkilla 11-12 tonnimetrin luokassa ja erillisellä tukijalkapalkilla 12-17 tonnimetrin luokassa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Kuten muissakin nostureissamme, myös puolikkaissa Z-nostureissa ehdottomasti suosituin kokoluokka on kasvanut viime vuosina 12 tonnimetriin, toteaa Pirhonen.

Kesla Z-nosturi
Myös Z-nostureissa suosituin kokoluokka ovat 12 tonnimetrin nosturit.