Metsäteollisuus

Kesla-nosturit sopivat myös teollisuuskäyttöön

Kotimaisen Keslan autonosturit sopivat erinomaisesti myös teollisuuskäyttöön. 1960-luvulla perustettu yritys toimittikin ensimmäiset teollisuusnosturit jo 1980-luvulla. Sittemmin teollisuusnostureita on valmistettu satoja ja niitä on toimitettu kymmeniin maihin.

Kesla 2112-nosturi
Kesla 2112-nosturi toimii häiriönpoistajana Kuhmo Oy:n sahalla.

Teollisuusnosturit ovat kiinteästi asennettuja nostureita, joita käytetään sahoilla yleensä häiriönpoistajana. Niillä oikaistaan poikittain olevia tukkeja, poistetaan vääränlaisia tukkeja, avataan tukoksia tai poistetaan vaikkapa vierasosia sisältäviä tukkeja ennen sahalle päättymistä.

Teollisuusnosturi voi olla puutavaranosturi tai kuormanosturi

Koska tarpeissa on yhtäläisyyksien lisäksi myös runsaasti eroja, nosturit suunnitellaan ja asennetaan aina asiakkaiden tarpeiden mukaisesti. Yleensä teollisuuskäytössä nosturin nostokyvyllä ja ulottuvuudella on suuri merkitys.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Keslan nostureista mallit 2112, 2115 ja 2117 ovat suosittuja teollisuusasennuksissa. Niiden nostokyky riittää useimpien laitosten tarpeisiin ja ulottuvuuttakin löytyy. Esimerkiksi KESLA 2117-malleissa pisin ulottuvuus on huimat 12,5 metriä, kertoo Ari Pirhonen, Auto- ja teollisuusnosturit -liiketoiminnan johtaja Kesla Oyj:stä.

Nosturit asennetaan yleensä kiinteästi ja Kesla pystyy toimittamaan kiinnitysjalustan, jolla nosturi kiinnitetään perustaan. Nosturin varustelu riippuu pitkälti siitä, luokitellaanko se puutavara- vai kuormanosturiksi. Tämä puolestaan riippuu siitä, onko nosturia ympäröivällä vaara-alueella henkilöitä. Kesla tarjoaa tarvittavat varustelut molempiin tarpeisiin.

Nosturi saa voimansa hydraulikoneikosta, joka voi olla asiakkaan itsensä hankkima tai se voidaan toimittaa myös osana nosturipakettia.

Ohjaus valvomosta, radio-ohjauksella tai sivuhallintalaitteesta

Nosturia on mahdollista ohjata useasta paikasta. Monilla sahalinjoilla ohjaus tapahtuu valvomosta, josta näkyvyys nosturille on hyvä ja sääolosuhteet eivät vaikuta työhön. Nosturia ohjataan sähköisesti KESLA proC -järjestelmän kautta kahdella minivivulla. Tämä mahdollistaa samanaikaisesti esimerkiksi kameroiden seurannan.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Toinen mahdollisuus on radio-ohjaus. Radio-ohjaus tapahtuu yleensä nosturin läheltä, mutta tarkempi paikka on vapaasti valittavissa. Radio-ohjaimen kantavuus on 90 m, mikä on joissakin ympäristöissä rajoittava tekijä. Radio-ohjauksen lisäksi nosturiin voidaan asentaa sivuhallintalaite nosturiin kiinni. Sivuhallintalaite toimii apukäyttöpaikkana ja ohjaus tapahtuu kuudella vivulla. Tarjolla on myös sivuhallintalaite.

Kesla proC-ohjausjärjestelmä
Nosturia voidaan ohjata Kesla proC-ohjausjärjestelmän kautta valvontatilasta minivivuin.

Erityisesti sahalinjoille suunniteltu kahmari

Keslan mallistosta löytyy laaja valikoima kahmareita. Kahmarin kokoa rajoittaa linjan suojaseinien leveys. Suosituin malli on nimenomaan sahalinjoja varten suunniteltu KESLA proG26P, joka pinsettimäisen geometriansa ansiosta soveltuu yksittäisen puiden nosteluun ahtaissakin paikoissa.