Ajankohtaista

Erikoiskamera, tekoäly ja virtuaalinen metsä auttavat pysäyttämään puita tuhoavat kuoriaiset

Kirjanpainajakuoriainen on tällä hetkellä yksi suurimmista kuusimetsiin kohdistuvista riskeistä Euroopassa. Ihmissilmä ei tuhoisien kuoriaisten leviämistä helposti huomaa, mutta Jyväskylän yliopistossa koulutetaan tekoälyä tunnistamaan tuhot spektrikameran kuvista.

Ilkka Pölönen, Kimmo Riihiaho
Metsästä otettuja kuvia analysoidaan tekoälyn avulla. Ilkka Pölönen ja Kimmo Riihiaho etsivät kuoriaistuhoja Jyväskylässä.

Jyväskylän yliopiston spektrikuvantamisen laboratoriossa on otettu tekoäly avuksi tunnistamaan kirjanpainakuoriaisen tuhoja.

Tekoälyä koulutetaan IT-tiedekunnassa luodun virtuaalisen metsän avulla. Kaiken perustana ovat spektrikameralla oikeasta metsästä ja kuoriaistuhoista otetut kuvat.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Kuoriaisen leviämisen tunnistaminen ja spektrikuvien läpikäynti veisi ihmiseltä todella paljon aikaa. Siksi on järkevää, että analyysin tekee tekoäly, spektrikuvantamisen laboratoriota johtava apulaisprofessori Ilkka Pölönen sanoo.

- Kun meillä on tarpeeksi materiaalia sekä terveistä kuusipuista että kirjanpainajien infektoimasta puusta, niin tekoäly pystyy automaattisesti tunnistamaan kuvista mitkä metsäpalstat ovat mahdollisesti kuoriaisten infektoimia ja myös sen, miten pitkälle kuoriaisten invaasio on ehtinyt, kertoo tutkija Kimmo Riihiaho.