Puutavara-autoilu

Kilafors – Autoilijoilta autoilijoille, jo vuodesta 1961

1960-luvun alussa ruotsalaisautoilijoilla tuli tarve saada käytännöllisiä perävaunuja kilpailukykyiseen hintaan, joten he perustivat itse yrityksen, jollaista markkinoille kaipasivat. Näin syntyi Kilafors. Samaan tapaan sai alkunsa myös kotimainen Jyki vuonna 1966, sen perustajana oli Suomen Kuorma-autoliitto, ja nimikin on yhdistelmä tehtaan kupeessa sijaitsevasta Jylhävuoresta sekä Kilaforsista.

Kilafors puutavaraperävaunu
Riittääkö valot? Tämä Classic on toinen Kilaforsin kahdesta puutavaraperävaunumallista, matalarunkoinen ja kevyt kärry tarjoaa enemmän kuormatilaa. Suomeen tuodaan Karlavagnenia (MST Mjölby släp och trailer vuoteen 2007 asti), jonka omapaino alkaa 5800 kilosta, pituutta on 9–12 metriä, jousitus ilmalla tai parabeelina, akselit BPW tai ROR ja pankot asiakkaan toiveen mukaan.

Nykyään Kilafors on Ruotsin suurin puutavara- ja maansiirtopuolen perävaunujen valmistaja, aivan kuten Jyki on vuosikaudet ollut puukärrien markkinajohtaja kotimaassa. Suomessa Kilaforsin maahantuojana on vuodesta 2014 toiminut Konekorjaamo Riikonen Joensuusta, mutta markkinaosuus on ollut rajussa laskussa. Vielä viisi vuotta sitten uusia Kilaforsin Karlavagnen puukärryjä rekisteröitiin parikymmentä, viime vuonna vain yksi.

Ari Eklund, Tapio Haavisto
Ari Eklund ja Tapio Haavisto tutustuivat Kilaforsin kärryihin, taustalla omaa analyysiaan tekemässä Raine Karvonen ja Jorma Ekdal.

Suomalaiset tuntuvat suosivan kotimaista, kun Jykiä seuraavat rekisteröinneissä Weckman, Briab ja Närkö. Näistä jokainen pyrkii myymään kärryjään myös länsinaapuriin, vaikka Ruotsissakin paikallisia valmistajia on markkinoilla runsaasti, Kilaforsin lisäksi mm. OP Höglunds, Parator, Bodensläp ja Björnavagnar, jotka kaikki olivat esillä myös Mittiassa.

Metsäalan kuljetusyrittäjät, Kilafors
Jaakko Ervasti (edessä oikealla) isännöi vierailua Kilaforsin tehtaalla, minkä päätteeksi MKY:n seurue sai nauttia maittavasta lounaasta paikallisen Golf-kentän ravintolassa.