Pro Kuljettaja-projekti täytti tavoitteet
Metsä Groupin kuljettajaresurssien varmistamiseen tähtäävän projektin ensimmäiset askeleet otettiin vuoden 2021 alkupuolella. Tuolloin Rauman sahaa rakennettiin ja Kemin uusi tehdas oli tulossa. – Puunhankinnan kasvumäärä tiedettiin jo tuolloin suureksi, vaikka tuontipuu vielä silloin olikin mukana laskelmissa, projektipäällikkö Ilkka Köntti kertaa.
Yhtiössä tunnistettiin haasteet kuljettajakoulutuksessa ja valmistuneiden ammatillisessa pätevyydessä. Jos tuotantolaitoksiin satsataan miljardeja investointeina, niin niiden puuhuolto ei saisi jäädä ainakaan kuljettajien puutteesta vajaaksi. Tämän ongelman ratkomisen aloitti Metsä Groupilla Mikko Välikoski, ja Köntti jatkoi sitten siirryttyään yhtiön palvelukseen saman vuoden elokuussa.
- Tilannekuvaa varten kävin keskusteluita koulutuspuolen edustajien, opetushallituksen ja työ- ja elinkeinoviranomaisten suuntaan. Metsäkonealalla työvoimapotentiaali on mahdollista laskea, autopuolella taas hajanaisen koulutusrakenteen vuoksi se jää arvailujen varaan.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyyRauman seudulla omalta yrittäjäporukalta tiedusteltiin miten he pystyvät vastaamaan, jos korjuumääriä lisäämään. Kävi ilmi, että kapasiteettia oli jonkin verran vapaana ja kuljettajiakin uskottiin löytyvän väkirikkaammalta seudulta.
Sen sijaan pohjoisessa selvitykset näyttivät heikommilta. – Keskimäärin yhtä avattua paikkaa kohti oli yksi ammattilainen tarjolla, se kertoi meille, että edessä on aika talkoot ja keskityimme siihen, miten temppu tehdään tällä seudulla, Köntti muistelee.
Tervetuloa metsään- markkinointikampanja keräsi yhteen sopimusyrittäjät, kertoi keitä he ovat ja millaista työtä on tarjolla. Verkkosivusto avattiin lokakuussa 2022 ja viestiä vietiin eteenpäin somekanavissa rajatuille kohderyhmille.
- Hämmästyimme miten suuren valtakunnallisen huomion se keräsi, tavoitteena oli kuitenkin lähinnä uudet nuoret kaverit ja potentiaaliset alanvaihtajat, mutta homma lähti laukalle heti ensimmäisenä iltana. Kävi ilmi, että metsähommat kyllä kiinnostivat.
Polkuja työelämään oli useita. Asiasta kiinnostuneille tarjottiin parin viikon koulutusta, jotta olisi mahdollisuus nähdä tarkemmin mistä alalla on kyse. Esimerkiksi maansiirtoalalla toimineille tarjolla oli myös parin kuukauden mittainen perehdytys metsäalalle. Pakissa oli myös kouluttajakumppanien toimesta yritykselle räätälöitävä koulutus, mutta perheyritysmaailmassa tämä oli monelle turhan järeä työkalu.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy- Esimerkiksi Rantsilalainen Team Juntunen päätti toteuttaa puuautokuljettajien koulutuksen tämän mallin mukaan ja siitä kehittyi edustava esimerkki laadukkaasti johdetusta koulutusprojektista yritystasolla Köntti toteaa.
Kampanjaan hakemuksia tuli yli 700 ja se on nyt sulkeutunut. Valituksi tulleet etenevät koulutuksissa ja 48 uutta kuljettajaa on palkattu suoraan yrityksiin rekrytointibonuksen turvin.
- Tiedossa oli, että alan ammattilaiset ovat jo töissä, kampanjan kautta löysimme hyvän tavan edustaa sopimusyrittäjiemme tarjoamia työtehtäviä. Yhteinen viesti on tärkeä, jotta metsäala saa sille kuuluvan painoarvon. Olemme yhdessä iso työllistäjä. Tavoitteena oli saada sopimusyrittäjien resurssit oikean kokoisiksi kevään aikana, ja maalis-huhtikuussa saatoimme todeta, että siihen on myös päästy.
Kemin biotuotetehdas käynnistyi syyskuussa.