Puutavara-autoilu

Lyhyttä matkaa huonoilla teillä

Oulaisissa asuva Ossi Rahja on ajanut viimeiset vuosikymmenet pääasiallisesti tukkeja. Aiemmin puut menivät Oulaisissa toimineelle Pyyn sahalle. Kun Junnikkala osti Pyyn sahan, toimeksiantajana on ollut lähes yksinomaan Junnikkala.

- Pienempi tukki jää kotinurkille Oulaisiin ja järeämpi menee Kalajoelle. Keskimääräinen ajomatka jää noin 50 – 60 kilometriin. Puunajossa tulee paljon tunteja, mutta melko vähän kilometrejä. Usein tukit ovat huonojen teiden päässä, jolloin keskinopeus jää melko alhaiseksi. Tämän takia pyrin vaihtamaan auton ja nosturin noin puolen miljoonan kilometrin jälkeen, Ossi Rahja selventää.

Taloudenpito ratkaisee

Puolisen miljoonaa rullanneesta autosta saa vielä reilun hyvityksen vaihdossa eikä siihen ole tarvinnut tehdä ihmeemmin remontteja. Nämä seikat ovat Rahjan mielestä erittäin varteenotettavia asioita taloudenpidossa. - Kyselin luonnollisesti tarjouksia muiltakin merkeiltä, mutta Sisun kokonaisvaltainen varustelu on iso plussa. Kun edellisestä Timberistä oli hyviä kokemuksia, niin en arvannut mennä vaihtamaa merkkiä, Ossi Rahja perustelee auton hankintaa. Auto tuli nosturia vaille valmiina Karjaan tehtaalta. Nosturi hankittiin Markkinointi E. Kivelä oy:ltä ja se asennettiin Virroilla. - Olin Kivelän Erkin kanssa aluksi kaupoissa Epsilonin 12 tonnimetrin nosturista. Sitten Erkki vinkkasi, että minun olisi mahdollista saada uuden 17 tonnimetrisen nosturin nollasarjalainen testiin. Vaikka nosturi oli kalliimpi mitä olin suunnitellut, niin tehtaan puolesta luvattu kattava takuu sai minut innostumaan Epsilonin uudesta Q17-mallista, Rahja tunnustaa.

Lisää ulottuvuutta

Nosturin ulottuvuus on 10,7 metriä ja se on varustettu Epsilonin omalla kahmarilla. Aikaisempaan malliin verrattuna saatiin metri lisää ulottuvuutta. Rahjan mukaan se on ollut tarpeen. Auton siirtely jää uuden nosturin kanssa hieman vähemmäksi. Mutta voimakkaan ja ulottuvan nosturin kanssa on oltava tarkkana, ettei kaada autoa. Raskas taakka yli kymmenen metrin päässä vääntää tosi paljon. Nollasarjalaisessa on luonnollisesti pientä säätöä ja kehitystyötä tehtävänä. Riittävän voimakkaaseen nosturiin saatiin mukavasti lisää nopeutta kesällä vaihdetun noston karan ansiosta. Syksyllä tehtaan asiantuntijat tulevat Itävallasta tekemään mittauksia ja testejä. Samanlainen testijakso tehtiin menneen talven aikana. - Epsilonin tehtaan asiakaspalvelu omaa luokkaansa. Tuotekehitys kuuntelee asiakkaan kommentteja ja parannusehdotuksia tarkalla korvalla. Yhteistyö ei jää kuuntelun asteelle, vaan tehtaalla myös ryhdytään toimiin, jotta nosturi saataisiin kehitetyksi huippuunsa, Rahja kertoo tyytyväisenä.

Letkut suojassa

Teleskoopin sylinterin kanssa on ollut pieniä ongelmia, mutta Rahjan antamien ohjeiden avulla tehtaalla on kehitetty parempi konstruktio. Hydraulisesti esiohjattu nosturi on mukavan pehmeä käyttää. Se on hyvä kompromissi sähkön ja vivun väliltä. Sähköinen esiohjaus ei olisi ollut mahdollinenkaan, sillä vuosia sitten työtapaturmassa pahasti vioittunut käsi ei mahdollista Ossi Rahjalle sähköisen ohjauksen nappien painamista. Uudessa Q17:ssa kaikki hydrauliletkut ovat piilossa. Putkien määrää on lisätty ja vastaavasti letkujen määrää saatu pienemmäksi. Tämä vähentää huollon tarvetta ja letkurikkojen vaaraa. Letkut ovat kulutustavaraa. Ne kannattaa Rahjan mukaan tarkistaa ja tarvittaessa vaihtaa seisokin aikana. Sahatukin ajo on sesonkiluoneista, sillä juhannuksesta eteenpäin on pakollinen vajaan kuukauden paussi, jolloin hakkuut ovat puun sinistymisvaaran takia pysähdyksissä. Tänä aikana Rahja katsastaa auton ja tekee siihen tarvittavat huollot ja varustelut. Isommat huollot on uskottu kuitenkin Ylivieskan Raskoneen vastuulle, mutta pienempää huoltoa ja rasvauksia tulee itsekin tehdyksi.

Kahden kuskin taktiikalla

Ossi Rahja ajaa tukkia kahdestaan yhden kuskin kanssa. Kesäisin on mahdollista pitää lomat, mutta talven kiihkeän sesongin aikana viikkovapaiden kanssa tulee ongelmia. Itse ajoaikojen kanssa näin lyhyttä keikkaa heitettäessä ei tule ongelmia. Kuski on ollut työssä jo 15 vuotta, joten yhteistyö pelaa saumattomasti. Rahjalla oli takavuosina useampiakin kuskeja, mutta hän kokee olevansa puiden ajajan eikä niinkään tulevien puutavara-auton kuljettajien opettaja. Ei ole mieltä ylentävää, jos kuski ei osaa tehdä päätöksiä, vaan soittelee aamuyöstä ja kyselee neuvoja. - Talvitien päässä olevat pinot vaativat huippuluokan ammattilaisen ratin taakse. Varsinkin, kun jäisen tien pintaan sataa vettä. Lähes poikkeuksetta tulee halvemmaksi jäädä kotiin ja ajatella, että tulee niitä parempiakin ajopäiviä.  Onneksi meidän alueella ei ole mäkiä. En tosiaankaan kadehdi niitä, jotka taistelevat mäkisessä maastossa liukkailla teillä.  Hattua moisille ammattilaisille pitää nostaa, Rahja toteaa lopuksi. [caption id="attachment_3306" align="alignleft" width="730"]

Uusi Sisu Timber ja Epsilon Q17 ovat olleet ajossa kohta vuoden verran. Kokemukset ovat olleet myönteisiä. Voimakkaammassa 625 hevosvoimaisessa Sisussa olisi ollut yksi porras lisää. Niinpä Ossi Rahja päätyi 578-hevosvoimaiseen malliin, jotta turha kiipeäminen ohjaamoon jäisi vähemmäksi. Hyväkuntoinen Jykin kärry Alucarin pankoilla on vuoden 2015 mallia ja se on rullannut 250 000 kilometriä. - Forest King-pankot ovat osoittautuneet hyviksi, ja siksi valitsin ne uuteenkin vetoautoon, Rahja kertoo.[/caption]

Teksti ja kuvat:

Visa Vilkuna