Ajankohtaista

Joutoalueiden metsitystuki päättyy – nyt on viimeiset hetket hakea tukea

Maanomistajilla on mahdollisuus hakea metsitystukea vielä muutaman viikon ajan Metsäkeskuksesta. Metsitystuen haku päättyy 31.12.2023, eikä uutta vastaavaa tukea ole toistaiseksi tulossa. Tuella on metsitetty jo noin 3 200 hehtaaria joutoalueita, kuten entisiä peltoja tai turvetuotantoalueita.

metsitetty entinen pelto
Metsitetty, entinen pelto.

Joutoalueiden metsitystuki on kiinnostanut maanomistajia. Tukea on haettu kolmen vuoden aikana noin 11 000 hehtaarille ja hakemuksia maanomistajilta on tullut yhteensä 2 800.

Metsäkeskus on myöntänyt tuen noin puolelle siitä pinta-alasta, mitä maanomistajat ovat hakeneet, eli noin 5600 hehtaarille. Eniten tukea on haettu entisten turvetuotantoalueiden metsitykseen, toiseksi eniten kivennäismaapeltojen ja kolmanneksi eniten turvemaapeltojen metsitykseen.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Maakunnista eniten metsitystukea on haettu Pohjois-Pohjanmaalle ja seuraavaksi eniten Etelä-Pohjanmaalle, Pohjois-Savoon ja Keski-Suomeen. Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa tukea on haettu eniten turvetuotannosta poistuneiden alueiden ja Pohjois-Savossa puolestaan maatalouskäytöstä poistuneiden peltojen metsitykseen.

Metsitykset etenevät ja uusia hiilinieluja syntyy

Tähän mennessä tuella on ehditty metsittää noin 3 200 hehtaaria joutoalueita eri puolilla Suomea. Metsitykseen on myönnetty tukea yhteensä noin 13 miljoonaa euroa. Tästä summasta toteutettuihin metsityksiin on maksettu tukea yhteensä 4,9 miljoonaa euroa.

Maanomistajan on huolehdittava 10 vuoden ajan metsitetyn alueen jälkihoidosta, kuten heinän ja vesakon torjunnasta. Jälkihoidosta maksetaan metsänomistajalle kaksi kertaa 450 euron hoitopalkkio. Ensimmäinen hoitopalkkioerä maksetaan, kun metsityksestä on kulunut kaksi vuotta ja toinen, kun metsityksestä on kulunut 8 vuotta.

Metsäkeskus tarkasti tänä syksynä, kuinka hyvin ensimmäisten tuella metsitettyjen alueiden jälkihoidosta oli huolehdittu.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

– Tarkastusten mukaan velvoitteista oli huolehdittu varsin hyvin. Jonkin verran havaittiin puutteita heinäntorjunnassa ja vesakonraivauksessa, mutta hoitopalkkio oli mahdollista maksaa korjausten jälkeen, kertoo rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Jussi Pirkonen Suomen metsäkeskuksesta.

Joutoalueet eivät sido hiiltä, eivätkä tuota maanomistajille tuloja. Joutoalueiden metsitys ja erityisesti jälkihoito vaatii paljon työtä, mutta se myös palkitsee.

– Kun tekee tarvittavat toimenpiteet oikein ja oikeaan aikaan, muuttuu joutoalue hiiltä sitovaksi ja myöhemmin myös taloudellista tuottoa antavaksi metsätalousmaaksi, Pirkonen sanoo.

Tukea vielä 3,4 miljoonaa euroa tarjolla

Metsitykseen on käytettävissä vielä 3,4 miljoonaa euroa vuoden 2023 loppuun mennessä saapuneisiin hakemuksiin. Tuolla euromäärällä olisi mahdollista tukea vielä noin 1 400 hehtaarin metsitystä. Metsitystukihakemukset on toimitettava Metsäkeskukseen 31.12.2023 mennessä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

– Jos maanomistajilla on metsitystukeen sopivia alueita, vielä ehtii hakea tukea. Saapuvat hakemukset otetaan Metsäkeskuksessa viipymättä työn alle ja tarvittavat ELY-keskuksen lausunnot hankkeisiin saadaan myös joutuisasti. On syytä muistaa, että viljelyksessä olleet peltoalueet tulee passivoida ennen tukihakemuksen jättämistä. Neuvoja ja ohjeita tähän voi kysyä oman alueen maaseutuelinkeinoviranomaiselta, Pirkonen sanoo.