Metsäteollisuus

Stora Enson osavuosikatsaus tammi-maaliskuulta 2024

Stora Enso julkaisi osavuosikatsauksensa tammi-maaliskuulta 25.4.2024. Kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä liikevaihto laski 20 % edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Toimitusjohtaja Hans Sohlströmin mukaan poliittisilla lakoilla oli noin 25 miljoonan euron negatiivinen vaikutus tulokseen.

Q1/2024 (verrattuna Q1/2023)

• Liikevaihto laski 20 % ja oli 2 164 (2 721) milj. euroa.

• Oikaistu liiketulos pieneni 156 (234) milj. euroon.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

• Oikaistu liiketulosprosentti pieneni 7,2 %:iin (8,6 %).

• IFRS-liiketulos oli 148 (258) milj. euroa.

• Osakekohtainen tulos oli 0,11 (0,24) euroa ja osakekohtainen tulos ilman käyvän arvon muutoksia oli 0,09 (0,23) euroa.

• Liiketoiminnan rahavirta oli 269 (254) milj. euroa. Rahavirta investointien jälkeen oli -104 (1) milj. euroa.

• Nettovelka kasvoi 601 milj. euroa, pääasiassa Oulun tehtaan kartonki-investoinnin vuoksi ja oli 3 518 (2 917) milj. euroa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

• Nettovelan suhde oikaistuun käyttökatteeseen (edelliset 12 kk) oli 4,0 (1,3). Tavoite on alle 2,0.

• Oikaistu sijoitetun pääoman tuotto (ROCE) ilman Forest-divisioonaa (edelliset 12 kk) pieneni 0,0 %:iin (16,5 %). Tavoitetaso on yli 13 %.

Hans Sohlström

Stora Enson toimitusjohtaja Hans Sohlström kommentoi vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen tulosta:

- On rohkaisevaa nähdä, että heikkona jatkuvista markkinoista huolimatta Stora Enson taloudellinen tulos on edellistä neljännestä vahvempi.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Liikevaihtomme viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna kuitenkin laski 20 % ja oli 2 164 milj. euroa. Oikaistu liiketulos laski 234 milj. eurosta 156 milj. euroon, ja oikaistu liiketulosprosentti oli 7,2 (8,6). Suomen poliittisilla lakoilla oli noin 25 milj. euron negatiivinen vaikutus tulokseemme. Arvioimme lakkojen vaikutuksen toiseen neljännekseen olevan kuitenkin vähäisempi. Nettovelka kasvoi 601 milj. euroa ja oli 3 518 milj. euroa. Kasvu oli seurausta Oulun tehtaan kartonki-investoinnista. Tämän investoinnin edetessä aikataulun mukaisesti investointimme ovat kuluvana vuonna 1,0–1,1 mrd. euroa. Tavoitteena on, että vuodesta 2025 alkaen investoinnit palaavat taas keskimääräiselle 600–800 milj. euron tasolle.

Huhtikuussa maksettiin osinkoa 0,10 euroa osakkeelta. Lisäksi yhtiökokous valtuutti hallituksen päättämään toisesta osingosta, joka olisi enintään 0,20 euroa osakkeelta ja maksettaisiin viimeistään tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Vahva tase on tärkeä tulevaisuuden kannalta. Ensimmäisellä neljänneksellä nettovelan suhde oikaistuun käyttökatteeseen oli 4,0. Tämä taso ylittää tavoitteemme, jonka mukaan tason pitäisi olla alle 2,0, ja olemme ryhtyneet toimenpiteisiin hallitaksemme velkatasoamme tehokkaasti ja saadaksemme edellä mainitun suhteen takaisin tavoitteen mukaiseksi. Heikoista markkinaolosuhteista ja strategisista investoinneistamme huolimatta pystyimme parantamaan rahavirtaa käyttöpääomaamme vähentämällä – onnistuimme vähentämään sitä 551 milj. euroa edellisvuoteen verrattuna. Tavoitteemme on vapauttaa pääomaa käyttöpääoman hallinnan ja yritysmyyntien avulla, jolloin voimme vähentää velkaa ja parantaa likviditeettiä, joka on edelleen vahva.

Viime vuoden heikko suoritus korosti tarvetta tehostaa toimintaa, olla päättäväisempi ja keskittyä olennaisiin asioihin. Tämän vuoksi käynnistimme tänä vuonna kannattavuuden parantamisohjelman, jonka tavoite on vahvistaa pitkän aikavälin kilpailukykyämme ja taloudellista kestävyyttämme. Olen tyytyväinen voidessani kertoa, että ohjelma edistyy hyvin, ja olemme nostaneet mahdollista vuotuisen oikaistun liiketuloksen parantamistavoitetta 120 milj. euroon alkuperäisestä 80 milj. eurosta. Vaikka olemme sitoutuneet henkilöstöömme, ohjelma saattaa johtaa noin 1 000 työntekijän vähennykseen. Irtisanomiset ovat äärimmäinen keino, mutta välttämättömiä taloudellisen tuloksemme parantamiseksi.

Olemme siirtyneet uuteen, hajautettuun toimintamalliin ja tulosperusteiseen organisaatioon koko konsernissa. Rakennamme kulttuuria, joka perustuu kunnianhimoisten tavoitteiden asettamiseen, ketteryyteen, analytiikkaan ja vastuullisuuteen. Tämä liittyy odotuksiimme työnantajana, ja hyödyttää asiakkaitamme ja omistajiamme. Kaupallinen ja toiminnallinen osaamisemme hyötyy keveämmästä lähestymistavasta, jossa vastuu tuloksista jakautuu divisioonille ja liiketoimintayksiköille päätöksenteon parantamiseksi.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Pyrimme myös parantamaan kannattavuutta tehostamalla hankintaa, tuotantoa ja myyntiä sekä vapauttamalla pääomaa, mukaan lukien käyttöpääomaa. Kannattavuutta parantavat myös strategiamme ja sen toteuttaminen sekä sen varmistaminen, että meillä on oikeat ihmiset oikeissa paikoissa. De Jong Packaging Groupin hankinta ja Oulun tehtaan meneillään oleva investointi tukevat konsernin pitkän aikavälin strategiaa, jonka mukaan kehitämme markkinaosuutta asiakkaillemme tärkeimmissä uusiutuvissa ja kiertotalouteen perustuvissa pakkausratkaisuissa.

Arvioimme talouden elpyvän vähitellen vuonna 2024: kartongin ja sellun kysyntä ja hinnat ovat nousussa. Odotamme kuitenkin, että korkeammilla kunnossapitokustannuksilla ja Suomen poliittisilla lakoilla tulee olemaan haitallinen vaikutus tulokseen. Kustannusinflaatiopaine on alkanut helpottaa yleisellä tasolla, mutta puun hinnan nousu, erityisesti Suomen markkinoilla, aiheuttaa haasteita kannattavuudelle myös tänä vuonna. Markkinaepävarmuudet, kuten korkea inflaatio sekä kysynnän ja hintojen kehitys ja ulkoiset häiriöt, voivat jatkua koko vuoden ja niillä voi olla vaikutus liiketulokseemme.

Lyhyen aikavälin haasteista huolimatta olemme vakuuttuneita kyvystämme keskittyä pitkän aikavälin kasvumahdollisuuksiin vastuullisten pakkausten, puurakentamisen ja innovatiivisten biomateriaalien saralla.

Voinkin ilokseni todeta, että olemme edistyneet ohjeistuksemme mukaisessa tavoitteessa parantaa koko vuoden 2024 oikaistua liiketulosta vuoden 2023 vastaavasta, joka oli 342 milj. euroa. Olemme myös vakuuttuneita siitä, että toimenpiteidemme avulla onnistumme rakentamaan kannattavamman, kilpailukykyisemmän ja arvokkaamman Stora Enson.