Ajankohtaista

Yara Suomen tehtaiden välinen rautatieliikenne ajetaan nyt täysin sähkövedolla

Yaran Siilinjärven ja Kokkolan tehtaiden välinen rautatieliikenne ajetaan nyt sataprosenttisesti sähkövedolla Iisalmi – Ylivieska -rataosuuden sähköistämisen valmistuttua. Tämän myötä Yara Suomen tehtaiden väliset rautatiekuljetukset hoidetaan nyt lähes päästöttömästi.

sähköjuna

- Radan sähköistys parantaa sekä toimintavarmuutta että rautatielogistiikan tehokkuutta. Siilinjärvi-Kokkola välisen rautatieyhteyden merkitys Yaran Siilinjärven toimipaikalle on lisäksi kasvanut sen jälkeen, kun Saimaan kanavan käyttö on loppunut, toteaa Yaran Siilinjärven tehtaanjohtaja Tuomas Girsén.

Sähköveto on tehokkain tapa vähentää rautatieliikenteen päästöjä. Iisalmi - Ylivieska-radan sähköistys on avannut tehokkaan reitin Pohjois-Suomen tavaraliikenteelle. Yaran kuljetuksiin on saatu lisää tehokkuutta, sillä enää ei tarvita veturin vaihtoa Iisalmessa tai Ylivieskassa sähköstä dieseliin tai päinvastoin.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Sähköistämisen myötä olemme jälleen voineet lisätä sähkövetoisen liikenteen osuutta, joka on nyt noin 80 prosenttia kaikesta rautateiden tavaraliikenteestämme. Yaran tehtaiden välinen päivittäinen rautatieliikenne on nyt lähes päästövapaata ja jatkossa kuljetuksiin haetaan tehokkuutta myös junakokojen kasvattamisella, VR Transpointin kaupallinen johtaja Joni Lehtonen sanoo.

- Merkittävä osa Yaran Suomen tehtaiden raaka-ainekuljetuksista tapahtuu rautateitse. Vuonna 2022 sähkövetoinen tavaraliikenne Yaran Uudenkaupungin tehtaille käynnistyi. Iisalmi - Ylivieska- rataosuuden sähköistyksen ansiosta kaikkien tehtaiden väliset rautatiekuljetukset voidaan nyt hoitaa lähes päästöttömästi. Tämä tukee Yaran ilmastotavoitteita, toteaa Yaran Kokkolan tehtaiden tehtaanjohtaja Miika Uusitalo.

Yaran strategian ytimessä on osallistuminen ilmastoneutraaliin ruoantuotantoon. Yara panostaa vahvasti ilmastomuutoksen torjumiseen tuotannossaan sekä kehittämällä ja tarjoamalla tuotteita ja työkaluja kestävään viljelyyn. Suomessa Yara on vähentänyt lannoitetuotannon kasvihuonekaasupäästöjä noin 90 % viimeisen 15 vuoden aikana investoimalla katalyyttiteknologiaan. Tämän lisäksi tehtailla panostetaan prosessilämmön laajempaan hyödyntämiseen ja korvaamalla polttoöljy kaasumaisilla polttoaineilla. Yaran globaalina tavoitteena on olla täysin hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.