Metsäteollisuus

Metsä Boardin vuoden 2024 tammi-kesäkuun vertailukelpoinen liiketulos oli 31 miljoonaa euroa

Metsä Boardin tammi-kesäkuu 2024 liikevaihto oli 993,6 miljoonaa euroa (1-6/2023: 1 040,2) ja vertailukelpoinen liiketulos 30,7 miljoonaa euroa (116) eli 3,1 prosenttia liikevaihdosta (11,2). Liiketulos oli 22,3 miljoonaa euroa (117,9). Huhti-kesäkuussa liikevaihto oli 509,8 miljoonaa (4-6/2023: 498,2) ja vertailukelpoinen liiketulos 0,8 miljoonaa euroa (27,3) eli, -0,2 prosenttia liikevaihdosta (5,5). Liiketulos oli -0,7 miljoonaa euroa (29,5).

Metsä Board

Lähiajan näkymät

Ensikuitukartonkien kysyntätilanteen odotetaan pysyvän vakaana vuoden kolmannella neljänneksellä. Kuluttajatuotteiden yleistä kysyntää määrittävät edelleen kuluttajien ostovoiman kehittyminen sekä kuluttajien yleinen ostokäyttäytyminen.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Metsä Boardin kartonkien toimitusmäärien arvioidaan heinä–syyskuussa kasvavan hieman edellisestä vuosineljänneksestä (4–6/2024: 377 000 tonnia). Valuuttamääräisten myyntihintojen arvioidaan pysyvän vakaina.

Heinä–syyskuulle kohdistuu edellistä vuosineljännestä enemmän tehtaiden vuosihuoltoseisokkeja.

Kokonaiskustannusten ilman sellukustannuksia arvioidaan pysyvän vakaina.

Markkinahavusellun kokonaiskysynnän odotetaan jatkuvan vakaana Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Kiinassa markkinasellun kysyntä jatkuu heikkona. Sahatavaran kysyntä- ja hintatilanteen arvioidaan pysyvän nykyisellä tasolla.

Valuuttakurssimuutoksilla suojaukset huomioiden heinä–syyskuussa 2024 on negatiivinen liiketulosvaikutus huhti–kesäkuuhun 2024 verrattuna ja negatiivinen vaikutus heinä–syyskuuhun 2023 verrattuna.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Kemin biotuotetehtaan kaasuräjähdyksestä Metsä Boardille aiheutuneita taloudellisia menetyksiä koskien on käynnistetty korvauskäsittely vakuutuskonsortion kanssa. Korvaukset eivät sisälly räjähdyksestä aiheutuneisiin aiemmin raportoituihin taloudellisiin menetyksiin. Keskustelujen etenemisestä sekä korvausten suuruudesta ja maksuajankohdasta yhtiö tiedottaa jatkossa osavuosikatsauksissaan tai tarvittaessa erillisellä tiedotteella.

Metsä Boardin toimitusjohtaja Mika Joukio:

- Ensikuitukartonkien kysyntätilanne on vuonna 2024 selvästi parantunut viime vuoden ennätysmatalalta tasolta. Kartonkien kysyntää ovat tukeneet arvoketjun varastojen täydentämistoimet. Yleinen kuluttajatuotekysynnän vahvistuminen on ollut hieman odotettua hitaampaa, koska kuluttajien ostovoimaa syövät edelleen kallistuneet elinkustannukset ja korkealla pysyvät korot.

Metsä Boardin kartonkitoimitukset kääntyivät selvään nousuun tammi–maaliskuussa, ja kasvu jatkui myös toisella vuosineljänneksellä. Tammi–kesäkuussa toimitusmäärät olivat yhteensä 742 000 tonnia (H1/2023: 734 000, H2/2023: 639 000). Kasvusta huolimatta toimitusmäärät jäivät edelleen selvästi alle kapasiteettitasojen.

Ensimmäistä vuosipuoliskoa varjostivat useat Metsä Boardista riippumattomat vastoinkäymiset. Maalis–huhtikuussa Suomen poliittiset lakot seisauttivat kaikki Suomen tehtaamme ja satamien sulkeminen pysäytti laajalti asiakastoimituksiamme. Metsä Fibren Kemin biotuotetehtaalla tapahtunut kaasuräjähdys maaliskuun lopussa pysäytti koko tehdasintegraatin sellutuotannon kolmeksi kuukaudeksi ja vaikutti myös Metsä Boardin lainerituotantoon. Onnistuimme kuitenkin jatkamaan lainerituotantoa erityisjärjestelyin, ja näin turvaamaan asiakastoimituksemme. Lakkojen ja kaasuräjähdyksen aiheuttama negatiivinen liiketulosvaikutus Metsä Boardille oli yhteensä noin 65 miljoonaa euroa, sisältäen myös Metsä Fibren tulososuuden kautta tulevan vaikutuksen. Merkittävä osa tästä kohdistui toisen vuosineljänneksen vertailukelpoiseen liiketulokseen, joka painui -0,8 miljoonaan euroon.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Tammi–kesäkuussa liikevaihtomme oli 994 miljoonaa euroa ja vertailukelpoinen liiketuloksemme 30,7 miljoonaa euroa (H1/2023: 1,040; 116). Liiketoiminnan kannattavuutta heikensi erityisesti taivekartongin laskenut hintataso. Vastaavasti kannattavuutta tukivat alhaisemmat tuotantokustannukset sekä selluliiketoiminta, joka on saanut tukea erityisesti Euroopan myönteisestä kysyntä- ja hintatilanteesta. Korollisen nettovelan suhde käyttökatteeseen oli kauden lopussa 2,2, eli selvästi viime vuosia korkeammalla tasolla. Nousua selittää lähinnä viimeisten kuukausien heikko tuloskehitys.

Strategiamme on kasvaa kuitupohjaisissa pakkausmateriaaleissa ja uudistaa teollisia toimintojamme. Maaliskuussa kerroimme uusista suunnitelluista investointiohjelmista Simpeleen ja Kyron kartonkitehtailla sekä Husumin tehdasintegraatissa. Huhtikuussa teimme Simpeleen ohjelman ensimmäisen investointipäätöksen, joka on tehtaan taivekartonkikoneen uudistaminen. Investointi parantaa taivekartongin laatua, lisää tuotannon tehokkuutta sekä mahdollistaa fossiilisten polttoaineiden korvaamisen kartongin valmistuksessa. Investoinnin arvo on 60 miljoonaa euroa, ja odotamme sen valmistuvan vuoden 2025 toisella puoliskolla.

Viime vuonna saimme Kemissä ja Husumissa päätökseen kaksi merkittävää investointia, jotka vahvistavat entisestään johtavaa asemaamme taivekartongissa ja valkoisissa kraftlainereissa. Jatkamme lisäkapasiteettien ylösajoa sekä keskitymme niiden täysimääräiseen hyödyntämiseen päämarkkina-alueillamme Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.