Metsäkoneurakointi

Ponsse julkaisi puolivuosikatsauksensa, metsäkonemarkkinan epävarmuudet jatkuivat kuluneella neljänneksellä

Ponsse Oyj julkisti puolivuosikatsauksensa 13.8.2024 klo 9.00. Huhti-kesäkuussa yhtiön liikevaihto oli 188 miljoonaa euroa (4-6/2023: 208,1 miljoonaa euroa), liikevoitto -0,6 miljoonaa euroa (10,2) ja liikevoittoprosentti -0,3 (4,9). Tammi-kesäkuun liikevaihto oli 357,7 miljoonaa euroa (409,8) ja liikevoitto 0,6 (26,8) ja liikevoittoprosentti 0,2 (6,5). Tilikauden tulos oli -11,7 (21,8) miljoonaa euroa. Osakekohtainen tulos oli -0,42 (0,78) euroa. Tilauskanta 210,4 (294,2) miljoonaa euroa katsauskauden lopussa. Ponsse julkaisi myös uuden tulosohjeistuksen 9.8.2024: Yhtiön euromääräisen liikevoiton arvioidaan olevan vuonna 2024 merkittävästi heikompi kuin vuonna 2023 (47,2 miljoonaa euroa).

Juho Nummela

Toimitusjohtaja Juho Nummela:

Metsäkonemarkkinan epävarmuudet jatkuivat kuluneella neljänneksellä. Metsäteollisuudessa oli positiivisia signaaleja, mutta yleisesti ottaen korkotaso ja Euroopan rakentamisen heikko tilanne heikentävät metsäkoneiden kysyntää. Markkina-alueista Pohjoismaat olivat parhaassa vedossa Suomen ja Ruotsin siivittämänä. Toisen neljänneksen aikana saadut tilaukset olivat yhteensä 172,4 miljoonaa euroa. Yhtiön tilauskanta oli katsauskauden lopussa 210,4 (294,2) miljoonaa euroa. Markkinoiden haasteista huolimatta yhtiön tilauskanta on pysynyt samalla tasolla ensimmäisen vuosipuoliskon ajan.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Toisen neljänneksen liikevaihto laski noin 10 prosenttia vertailukauteen nähden ja liikevaihdoksi muodostui 188,0 (208,1) miljoonaa euroa. Toisella vuosineljänneksellä metsäkoneiden toimitusmäärät olivat alhaisemmat vertailukauteen verrattuna. Huoltopalveluiden liikevaihto pysyi normaalilla tasolla asiakkaidemme verraten hyvän työtilanteen ansiosta. Vaihtokoneiden markkinatilanne oli sen sijaan haastava ja liikevaihto jäi tavoitteista. Myös Ponssen teknologiayhtiö Epec Oy:n tuotteiden kysyntä jatkui nihkeänä ja liikevaihto oli laskusuunnassa. Vieremän tehtaamme toiminta oli erinomaista eikä osien saatavuudessa ollut ongelmia.

Ponssen Brasilian Full Service -sopimuksen kannattavuus on edelleen haastava. Yhtiössä on päivitetty sopimuksen taloudellinen ennuste, minkä vuoksi varaudumme sopimuksen odotettua suurempiin tappioihin vuosien 2024 ja 2025 osalta. Katsauskauden liikevoitto sisältää 18,6 miljoonan euron kuluerän Full Service -sopimukseen liittyen. Sopimukseen liittyvien koneiden tuottavuus ja mekaaninen käyttöaste ovat kehittyneet suotuisasti ja ovat pääsääntöisesti tavoitteiden mukaisia. Sopimus on määräaikainen ja kestää vuoden 2026 loppuun. Myös yleisen markkinatilanteen heikentymisen ja Epecin liikevaihdon supistumisen vaikutukset kannattavuuteemme ovat olleet moninaiset. Yhtiön suhteellinen kannattavuus toisella neljänneksellä oli -0,3 (4,9) prosenttia. Teemme jatkuvasti töitä sekä Brasilian Full Service -tilanteen helpottamiseksi, että koko yrityksen perusliiketoiminnan kannattavuuden parantamiseksi.

Katsauskauden rahavirraksi muodostui 25,4 (0,1) miljoonaa euroa. Rahavirtamme on kehittynyt oikeaan suuntaan, mutta pääomiamme on edelleen sitoutunut aine- ja tarvikevarastoon sekä erityisesti vaihtokonevarastoon. Vaihtokonevarastomme kasvoi katsauskaudella markkinatilanteen heikentyessä. Käyttöpääoman tehostaminen on toiminnassamme keskeistä ja tärkeimpiä prioriteettejamme yhdessä kannattavuuden kehityksen kanssa. Yhtiön vakavaraisuus on pysynyt erittäin hyvällä tasolla.

Ponssen uusi toimintamalli otettiin käyttöön 1.6.2024. Organisaatiomme on ollut kevään ja kesän aikana muutosten keskellä ja teemme paljon töitä uuden toimintamallin vakiinnuttamiseksi. Muutos on tärkeä Ponssen pitkän aikavälin kehitykselle ja luo henkilöstöllemme uusia kehitysmahdollisuuksia. Samalla se tehostaa yhtiön toimintaa ja mahdollistaa maaorganisaatioiden keskittymisen asiakkaidemme palveluun.

Tuleva syksy aloittaa Ponssella vilkkaan messu- ja asiakastapahtumakauden tuoden mukanaan myös odotettuja tuotelanseerauksia. Toivotamme asiakkaamme ja yhteistyökumppanimme tervetulleiksi tapahtumiimme ympäri maailmaa!