Metsäkoneurakointi

Ponssen puolivuosikatsaus 1.1.-30.6.2023

Vuoden toisella neljänneksellä Ponsse Oyj:n liikevaihto oli 208,1 (195,9) miljoonaa euroa, liikevoitto oli 10,2 (12,9) miljoonaa euroa ja liikevoittoprosentti 4,9 (6,6). Tammi-kesäkuun osalta liikevaihto oli 409,8 (352,0) miljoonaa euroa, liikevoitto 26,8 (21,9) miljoonaa euroa ja liikevoittoprosentti 6,5 (5,2,). Tilikauden tulos oli 21,8 (14,6) miljoonaa euroa, osakekohtainen tulos 0,78 (0,52) euroa. Tilauskanta oli 294,2 (357,1) miljoonaa euroa katsauskauden lopussa. Yhtiön euromääräisen liikevoiton arvioidaan olevan vuonna 2023 hieman suurempi kuin jatkuvien toimintojen liikevoitto vuonna 2022 (46,6 miljoonaa euroa).

Toimitusjohtaja Juho Nummela, Ponsse Oyj

TOIMITUSJOHTAJA JUHO NUMMELA:

PONSSE-metsäkoneiden kysyntä oli kohtuullisella tasolla kuluneen neljänneksen aikana. Toisella neljänneksellä saadut tilaukset olivat noin 165,4 miljoonaa euroa. Yhtiön tilauskanta oli katsauskauden lopussa 294,2 (357,1) miljoonaa euroa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Metsäteollisuuden tilanne heikentyi suhteellisen nopeasti alkuvuoden aikana. Rakentamisen hiipuminen yhdessä yksityisen kulutuksen kasvun hidastumisen kanssa vaikuttavat metsäteollisuuden lopputuotteiden kysyntään. Metsäteollisuuden suhdannenäkymien heikentyminen tekee globaalien hakkuumäärien kehityksen arvioinnista haastavaa. Yhtiön tilausvirrat ovat laskeneet huipputasoistaan.

Yhtiön kuluneen neljänneksen liikevaihto oli 208,1 (195,9) miljoonaa euroa. Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana liiketoiminnoistamme uusien koneiden myynti ja huolto kasvoivat kohtuullisesti vaihtokoneiden liikevaihdon supistuessa hieman. Teknologiayhtiömme Epec jatkoi suunnitellusti vahvaa kasvuaan. Vieremän metsäkonetehtaamme toimi normaalilla kapasiteetilla ja toimitusmäärät olivat kuluneen neljänneksen aikana hyvällä tasolla.

Suhteellinen kannattavuutemme oli kuluneella neljänneksellä 4,9 (6,6) prosenttia. Kannattavuuteen vaikuttivat yhtiön liiketoiminnan kulujen kasvu liikevaihtoa nopeammin sekä tytäryhtiö Ponsse Latin America Ltda:an liittyvät operatiiviset haasteet. Ensimmäisellä vuosipuoliskolla olimme suhteellisen kannattavuuden osalta hieman paremmalla tasolla vuoden takaiseen verrattuna kannattavuuden ollessa 6,5 (6,2) prosenttia. Jatkamme työtä liiketoimintamme kannattavuuden parantamiseksi ja haemme tuottavuuden, liiketoiminnan kulujen ja tuotekustannusten tehokkaampaa hallintaa.

Yhtiön rahavirta oli 0,1 (-37,5) miljoonaa euroa. Pääomia sitoutui edelleen raaka-ainevarastoihin ja erityisesti vaihtokonevarastoon. Vaihtokonevaraston kierto heikentyi ja varaston taso kasvoi kuluneen neljänneksen aikana. Osien ja komponenttien saatavuus parantui ja tehtaalla ei juurikaan ollut keskeneräisiä tuotteita odottamassa komponentteja.

Ponsse vahvisti läsnäoloaan Yhdysvaltojen länsirannikolla sopimalla jälleenmyyntisopimuksen yhdysvaltalaisen PacWest Machineryn kanssa. Samalla Ponsse myi PacWest:lle Oregonin huoltopalvelutoimintonsa. PackWest vastaa jatkossa PONSSE-metsäkoneiden myynnistä ja huollosta Oregonin, Washingtonin ja Idahon osavaltioissa mahdollistaen Ponssen asiakkaille laajemman huoltopalveluverkoston ja sitä myötä mahdollisuuden Ponsse-palveluiden kasvuun Yhdysvaltojen länsirannikolla. Ponsse jatkaa normaalisti asiakkaiden palvelua ja toimintansa kehittämistä Yhdysvalloissa nykyisillä markkina-alueillaan Suurten Järvien alueella ja maan kaakkoisosissa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Markkinoiden epävarmuudesta huolimatta Ponsse investoi merkittävästi yhtiön kehittämiseen. Kehityspanostukset kohdistuvat uusien tuotteiden ja teknologioiden kehittämiseen, konsernin tietojärjestelmien kehitykseen sekä digitaalisiin palveluihin. Epecin tehdasinvestointi etenee suunnitellusti Seinäjoella ja uuden tehtaan käyttöönotto tapahtuu kuluvan vuoden toisella vuosipuoliskolla.