Ajankohtaista

Esedulla käynnistyy kaksi uutta koulutuskokonaisuutta Mikkelissä: Raskaankaluston huolto- ja korjausosaaminen sekä Kestävä metsän hoito ja hyödyntäminen

Etelä-Savon ammattiopisto Esedulla on opiskeluun hakeutuminen käynnissä kahteen uudenlaiseen koulutuskokonaisuuteen. Koulutuskokonaisuudet ovat osa Esedun tekniikan alojen opetukseen ja ohjaukseen kohdistuvaa koulutus- ja ohjausmallin kehittämistä. Uudet koulutuskokonaisuuksien teemat liittyvät raskaankaluston huoltoon ja korjaukseen sekä kestävään metsän hoitoon ja hyödyntämiseen.

Esedu

Koulutuskokonaisuuksien taustalla on toimialoissa tapahtuneet ja tapahtuvat toimintaympäristö ja teknologia muutokset. Edellä kuvattu muutos luo työnantajien tarpeen saada uusien työntekijöiden lisäksi tarvittavan osaamisen vahvistamista työssä oleville työntekijöille. Muutokset luovat myös yrittäjille mahdollisuuksia toimintansa laajentamiselle.

- KETTU, Kestävää tulevaisuuden työtä uudella osaamisella -hankkeessa rakentuvat koulutuspilotit vastaavat alan toimintaympäristön tarpeisiin ja muutoksiin osaamisen vahvistamiseen, kertoo projektipäällikkö Kirsi Lappalainen.

Kirsi Lappalainen

- Alueella ei ole aiemmin ollut raskaankaluston huoltoon ja korjaukseen erikoistunutta koulutusta. Yritysten työvoimapulaa voidaan osittain helpottaa, kun työnantajat ovat yhdessä kehittäjäopettajien sekä työvoimaviranomaisten ja sidosryhmien kanssa rakentamassa joustavaa sekä nopeasti reagoiva ohjauksen- ja koulutuksen toimintamallia. Toimintamalli palvelee sekä työntekijöitä että työnantajia. Raskaankaluston huolto- ja korjausyritykset saavat tarvitsemaansa osaavaa työvoimaa, mikä vahvistaa yritysten kiinnittymistä alueelle. Hankkeen toimenpiteet omalta osaltaan parantavat alueen huoltovarmuutta, Lappalainen jatkaa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Kestävä metsän hoito ja hyödyntäminen koulutuspilotin sisältönä uusiutuvan energian tuotantoon liittyvä tieto monipuolistaa pitkällä aikavälillä alueemme yritystoimintaa, luo mahdollisesti uusia työpaikkoja ja edistää vihreää siirtymää Etelä-Savossa. Eteläsavolaisille yrittäjille, yrittäjiksi aikoville ja työntekijöille pilotoidaan hankkeessa metsäenergian käyttöön ja energiapuun korjuuseen liittyvää koulutusta. Koulutuksen yhteydessä pienyrittäjät ohjataan yrityssparrauksiin, joiden tavoitteena on kannustaa oman yritystoiminnan monipuolistamiseen, Lappalainen avaa koulutuskokonaisuuksien sisältöjä.

Opiskeluun hakeutuminen raskaankaluston huolto- ja korjauksen koulutuskokonaisuuteen on parhaillaan käynnissä. Kestävä metsän hoito ja hyödyntäminen -koulutuspilotti toteutetaan keväällä 2025. Haku tähän kokonaisuuteen alkaa loka- marraskuussa.

Molemmat koulutuskokonaisuudet toteutetaan Esedun Salosaaren toimipisteessä Mikkelissä sekä eteläsavolaisilla työpaikoilla. Ilmoittautuminen koulutuskokonaisuuksiin on auki Esedun verkkosivuilla. Opiskelija voi hakeutua joko koko koulutuskokonaisuuteen tai yksittäisiin teemoihin.

- Yksittäisiin koulutusteemoihin ja koulutuspäiviin voi ilmoittautua sen mukaan mitä osaamista tarvitsee vahvistaa. Yksittäisiin teemoihin tai koulutuspäiviin ilmoittautuminen ja kysymykset voi esittää kehittäjäopettajille Pekka Parralle ja Esko Koivuselle.

Raskaankaluston huolto- ja korjausosaaminen

  • Koulutuksen toteutus: 1.10.2024-31.3.2025
  • Teemoina esimerkiksi hydrauliikkaan, sähköhydrauliikkaan, pneumatiikkaan liittyvät sisällöt, työkoneiden ja ajoneuvojen ilmastointiin liittyvät sisällöt ja työturvallisuuteen teemat.

Kestävä metsän hoito ja hyödyntäminen

  • Koulutuksen toteutus: 9.1.-28.5.2025
  • Teemoina esimerkiksi energiapuun jalostus, sertifikaattien mukainen metsän käsittely, kaivinkoneella ja kuormatraktorilla tapahtuva energiapuun korjuu