MTK ry: Ministeri Mykkäsen vihellettävä pilliin raakkukohussa – suojelun työkalut ovat jo olemassa
Ympäristöministeri Kai Mykkänen (kok.) tapaa tänään 10. syyskuuta teollisuuden puunostajia Suomussalmen raakkutuhoon liittyen. - Tämän päivän keskusteluissa Ministeri Mykkäsen ja teollisuuden on syytä pitäytyä lain noudattamisessa sekä firmojen oman toiminnan kehittämisessä. Ministerin kutsuessa vain puun ostajat mukaan, ei tapaamisessa voida sopia mitään koskien yksityisten maanomistajien metsien käyttöä, korostaa MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin.
Stora Enson työmaalla tapahtunut raakkutuho oli vastoin lakeja, ja se tulee myös sellaisena käsitellä. Julkisessa keskustelussa ja muun muassa eduskunnassa on tapauksen seurauksena esitetty lukuisia vesistöjen suojakaistoja koskevia vaatimuksia. - Erityisen suojeltavana lajina raakkujen elinpaikat ovat kuitenkin suojeltavissa jo nykylainsäädännöllä ELY-keskuksen rajauspäätöksellä – uutta lainsäädäntöä ei tarvita, muistuttaa MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.
Ministeri Mykkänen on vaatinut puunostajia sitoutumaan 50 metrin suojavyöhykkeisiin raakkupurojen ympärillä. Ympäristöministerin vaatimus kohdistuisi erityisesti yksityisiin metsänomistajiin, jotka tuottavat noin 80 prosenttia teollisuuden puun tarpeesta.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy- On erikoista, jos puun ostajat ja ministerit päättävät keskenään siitä, mitä yksityisten maanomistajien metsissä tehdään. Ilman sitoutumista korvauksiin yksityismaat sosialisoitaisiin yhteiseksi hyväksi. Muistutan teollisuutta myös siitä, että puumarkkinoita koskevista asioista ne eivät lainkaan mukaan voi keskenään sopia, toteaa MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin.
Metsätalouden vaikutuksista raakkuun tarvittaisiin aiempaa selkeämpää tietoa toimintaohjeiden perustaksi. Raakun suojelu on yhteensovitettava osaksi metsätaloutta käytännössä toimivin ratkaisuin.
- ELY-keskuksen 45 metrin suojakaistasuositukselle on ollut vaikea löytää selkeää tietolähdettä. Olosuhteet maastossa vaihtelevat, joten kaavamaisuus ei ole raakun eikä metsätalouden etu. Suojakaistan täyden käsittelemättömyyden sijaan pitäisi tarkastella esimerkiksi jatkuvan kasvatuksen mahdollisuuksia, MTK:n metsäjohtaja Mäki-Hakola huomauttaa.
MTK ja metsänhoitoyhdistykset kertoivat viime viikolla vievänsä suojakaistat osaksi puukauppojen kilpailuttamista. Lisäksi PEFC-sertifioinnissa vaatimus suojakaistojen leveydestä tuplattiin juuri äskettäin kymmeneen metriin.
- Kehitämme ja tarkastelemme MTK:ssa ketjumme toimintaa säännöllisesti. Tuomme työkalut siihen, miten teollisuus ja puunostajat voivat puukaupassa helposti korvata osansa suojakaistojen turvaamisen kustannuksista metsänomistajalle, Mäki-Hakola korostaa.