Metsäkoneurakointi

Metsäkoneenkuljettajan useampi eri kone

Harvesteri ja ajokone, nuo tutuimmat metsäkoneet työllistävät vihreän kullan poimijoita ympäri vuoden. Niillä työskentelevät muodostavat suurimman metsäkoneenkuljettajien ryhmän. Heidän työnsä myös parhaiten tunnistetaan – hakataan ja kuljetetaan. Myös suurin osa uusista metsäkoneenkuljettajiksi opiskelevista suuntautuu opinnoissaan koneellisen puunkorjuun tehtäviin.

kaivinkone
Metsätöissä kaivinkoneenkuljettaja on sekä uuden tekijä, vanhan kunnostaja ja samaan aikaan ympäristöstä huolehtija.

Puunkorjuu, erityisesti uudistamiseen tähtäävät hakkuut ovat, perinteisesti tarjonneet myös vähemmän tunnetuille metsätyötä tekeville koneenkuljettajille työsarkaa. Suurin osa uudistettavista aloista muokataan nopean taimettumisen ja hyvän kasvuun lähdön vuoksi. Muokkaustyö tarjoaa muutamalle sadalle koneelle ja niiden kuljettajalle mahdollisuuden työllistyä kesäkuukausina, jolloin hakkuiden määrä on talvikuukausia vähäisempi. Samalla he tekevät tärkeää työtä luonnon monimuotoisuuden ja puuntuotannon kestävyyden eteen. Oikea työmenetelmä ja muokkauksen voimakkuus takaavat useimmiten uuden metsän syntymisen kustannustehokkaasti. Muokkaus lisää luontaisesti syntyvän taimiaineksen määrää mikä mahdollistaa sekametsien kasvattamisen ja tärkeän lehtipuusekoituksen syntymisen. Työtä tehdään jatkuvatoimisilla laitteilla, jotka on kiinnitetty metsäkoneisiin tai sitten kaivinkoneilla. Työhön voi liittyä koneella tehtävä kylvö tai taimien istutus.

Maailmanpoliittisen tilanteen ja vallalla olevien energialinjausten tähtimerkkien sattuessa kohdikkain metsästä otetaan talteen energiaksi sopivaa biomassaa. Kaivinkoneilla nostetaan kantoja murskattaviksi. Harvestereilla tehdään energiarankaa tai energiapuu valmistetaan varta vasten tehdyillä energiakourilla suoraan ajokoneen kuljetettavaksi. Kaivinkoneita käytetään myös hakkuutyössä. Hakkuutyöhön kaivinkoneet varustellaan lisäpuomeilla ja työhön soveltuvilla harvesteri- tai energiakourilla.

metsäkoneenkuljetusauto Riveria
Lähikuljetuskalusto tarvitsee myös kyytiä. Siihenkin saa valmiudet metsäkoneenkuljettajan koulutuksessa.

Metsätalouteen kuuluu puunkorjuun ja metsänhoidon lisäksi metsäteiden teko ja kunnostus samoin kuin vesitalouden järjestely, molemmissa töissä kaivinkoneenkuljettajan ammattitaito ratkaisee tien ajettavuuden, kunnossapidon helppouden ja kantavuuden sekä oikean vedenjuoksun ja ympäristöasioiden huomioimisen vesitalouden järjestelyissä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Metsäkoneenkuljettajista on moneksi metsätöissä. Kaivinkoneenkuljettajatkin muuttuvat metsässä työskennellään metsäkoneenkuljettajiksi. Välillä hakataan, nostetaan kantoja, tehdään metsäteitä tai kunnostetaan ojia. Eikä tässä vielä kaikki, kuten jossakin mainoksessakin on joskus todettu. Kaivinkoneiden käyttö on lisääntynyt ennallistamistöiden lisäännyttyä. Soilla lapetaan ojia tukkoon, kosteikkoja avarretaan umpeenkasvulta ja vesitalouden järjestelyjen yhteydessä tehtäviä kiintoaineksen laskeutumisrakennelmia muokataan paremmin linnuille ja muille paremmin soveltuviksi.

Kaikki työ on tärkeää. Hyvä ammattitaito mahdollistaa kustannustehokkaan työskentelyn riippumatta työlajista. Monipuolinen osaaminen tarjoaa vaihtelevat työt. Kouluttautuminen metsäkoneenkuljettajaksi tavoitteena harvesteri, ajokone, kaivinkone tai puutavara-auto on mahdollisuus päästä työskentelemään metsään, vihreän kullan ja luonnon parissa paremman huomisen eteen. Metsässä voi möyriä monella koneella ja aina ei tarvitse olla hakemassa, joskus voi myös viedä - uuden kasvun siemenen.

harvesteri, John Deere, Riveria
Metsäkoneenkuljettajan työ on lisäarvon tuottamista puun myyjälle, ostajalle ja siinä sivussa myös luonnolle.