Metsäteollisuus

Greenpeacen aktivistit olivat vastassa Metsä Groupin vieraita Kemi-Tornion lentoasemalla – “metsäteollisuuden on mahduttava luonnon rajoihin”

Greenpeacen aktivistit vastaanottivat Kemi-Tornion lentoasemalla Metsä Groupin uuden sellutehtaan vihkiäisvieraita keskiviikkona 23.10.2024. Aktivistit vaativat vahvempaa sääntelyä metsäteollisuuden aiheuttaman luontokadon pysäyttämiseksi.

Greenpeace

- Metsätalous on suurin luontokadon aiheuttaja Suomessa. Silti metsäteollisuus merkittävimpänä puun käyttäjänä vastustaa toistuvasti sääntelyä, jolla tilannetta on pyritty korjaamaan. Tämä ei voi jatkua. Juhlapuheiden sijaan metsäteollisuudelta tarvitaan aitoa sitoutumista sellaiseen toimintaan, joka mahtuu luonnon reunaehtoihin, sanoo Greenpeacen apulaismaajohtaja Juha Aromaa.

- Samaan aikaan kun hallitus on tieteenvastaisesti heikentämässä vanhojen metsien suojelukriteerejä, metsäteollisuus kokoontuu Kemiin juhlimaan tehdasta, joka kiihdyttää metsiemme liikahakkuita entisestään. Suomen täytyy pystyä parempaan, Aromaa sanoo.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Rauhanomaisessa mielenilmauksessa Greenpeacen vapaaehtoiset seisoivat kylttien ja banderollin kanssa lentokoneiden pysähtymisalueen välittömässä läheisyydessä, kun vieraat poistuivat tilauslennolta linja-autoihin.

Metsä Groupin uusi tehdas lisää hakkuita sekä Suomen että Ruotsin pohjoisissa metsissä. Tehdas on koko pohjoisen pallonpuoliskon suurin sellutehdas, joka täydellä teholla toimiessaan käyttää 7,6 miljoonaa kuutiota puuta vuosittain. Tällöin tehtaalle tuodaan joka päivä keskimäärin 243 junavaunullista ja 180 rekkalastillista puuta. Tutkijoiden mukaan hakkuita pitäisi luonnon ja ilmaston suojelemiseksi vähentää nykyisestä, sillä liikahakkuut ovat köyhdyttäneet Suomen luontoa ja romahduttaneet metsien hiilinielun.

Greenpeace

Metsäluonnon turvaaminen vaatii vahvempaa sääntelyä

Greenpeace vaatii metsäluonnon turvaamiseksi vahvempaa lainsäädäntöä ja valvontaa. Nykyisellään metsä-, vesi- ja luonnosuojelulaki eivät aseta metsäteollisuudelle sellaisia rajoja, jotka takaisivat metsien vastuullisen käytön. Vapaaehtoisista metsäsertifikaateista huolimatta uhanalaisten lajien elinympäristöjä, pienvesiä ja suoluontoa turmellaan, eivätkä edes vanhat metsät ole turvassa hakkuilta. Jos Orpon hallitus suunnitelmiensa mukaisesti hyväksyy aiempaa huomattavasti ahtaammat, tieteenvastaiset kriteerit vanhoille metsille, heikkenee suojelun ulkopuolella olevien vanhojen metsien tilanne entisestään.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Metsäteollisuuden omavalvonta ei toimi, ja siksi suojelua täytyy vahvistaa, ei heikentää, kuten nyt on tapahtumassa. Metsäteollisuuden toiminta aiheuttaa luontokatoa jatkuvasti ilman, että yritykset joutuvat siitä vastuuseen. Nykyisellään mikään ei estä luonnonmetsää päätymästä tämänkin tehtaan kautta vessapaperiksi. Itse asiassa Orpon hallitus tekee siitä parhaillaan aiempaa helpompaa rajaamalla vanhoja ja luonnontilaisia metsiä suojelun ulkopuolelle, Aromaa sanoo.

Greenpeace paljasti vanhojen luonnonmetsien hakkuita Lapissa viimeksi syyskuussa. Suurista metsäyhtiöistä Metsä Groupilla ja Stora Ensolla oli alueella edelleen voimassa olevia, jäädytettyjä puukauppoja.

Viimeksi lauantaina STT uutisoi useista tapauksista, joissa suuret metsäyhtiöt aikovat hakata metsää, jota ei niiden omien sertifiointijärjestelmien mukaan saisi hakata.

Greenpeace vaatii, että metsäyhtiöt suojelevat pysyvästi kaikki METSO-ohjelman luonnontieteelliset valintaperusteet täyttävät arvometsät ja uhanalaisten lajien elinympäristöt omilla maillaan ja lopettavat puun ostamisen vanhoista ja luonnontilaisista metsistä. Metsäteollisuuden puunkäyttö on kohtuullistettava luonnon ja ilmaston rajoihin.