Ajankohtaista

Vieraslajin valtaamat purot sähkövirran alle – Puronieriää poistetaan nyt sähkökalastamalla 

Metsähallitus käynnisti puronieriän poistokalastuksen ja -menetelmien kehittämisen osana Priodiversity LIFE -hanketta. Haitallista vieraslajia poistettiin Koillismaan alueella Pohjois-Pohjanmaalla sähkökalastamalla.

puronieriän poistoa

Metsähallituksen Eräpalvelujen toteuttama puronieriän poistokalastus on osa seitsemän vuoden mittaista pilottia. Tämän vuoden tavoitteena on vähentää puronieriäkantaa ja saada arvokasta kokemusta lajin poistokalastuksesta sähkökalastusvälinein. Lisäksi kehitetään muita puronieriöiden poistokalastus- ja hävittämismenetelmiä.

Poistokalastuksen ensimmäisenä kohteena toimi Taivalkoskella sijaitseva Visaoja-puro, jossa puronieriän poistoa toteutettiin sähkökalastamalla.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Menetelmässä veteen johdettu matala sähkövirta houkuttelee kalat kohti elektrodia, jolloin ne voidaan helposti kerätä haavilla. Sähkökalastus on aina luvanvaraista ja oikein toteutettuna turvallinen sekä kaloille että kalastajille, kertoo Antti Karppinen Metsähallituksen Eräpalveluista.

puronieriän poistoa

Puronieriä uhka kotoperäisille kalalajeille

Poistokalastettuja puronieriöitä kertyi ensimmäisellä kohteella yli 1 000 yksilöä, ja ne siirrettiin Luonnonvarakeskukselle jatkotutkimuksia varten. Muut kalalajit vapautettiin takaisin kalastuksen jälkeen.

- Puronieriä on haitallinen vieraslaji, joka kilpailee elintilasta ja ravinnosta kotoperäisten lohikalojen kanssa. Tämä voi johtaa taimenpopulaatioiden vähenemiseen ja romahtamiseen. Puronieriä on uhka myös taimenien tai lohien olemassaolosta suoraan riippuvaiselle jokihelmisimpukalle eli raakulle. Selvitykset osoittavat, että puronieriä on levinnyt Iijoen alueella ja voi yleistyä erityisesti raakkupuroissa, Karppinen kertoo.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Puronieriä on Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva kala, joka tuotiin Suomeen ensimmäisen kerran 1890-luvulla ja uudelleen vuonna 1965. Sitä kasvatettiin ruokakalaksi ja emokaloiksi, ja istutuksia tehtiin virkistyskalastusta varten. Aikoinaan puronieriän istutusten aiheuttamia riskejä kotoperäisille lajeille ei osattu ennustaa ja tunnistaa.

Työtä lajin poistamiseksi jatketaan tulevina vuosina sekä nyt kalastetussa purossa että ainakin toisessa Koillismaalaisessa purossa. Työtä tehdään yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen kanssa, joka toteuttaa muun muassa puronieriöiden levinneisyyskartoitusta sekä puronieriäpopulaatioiden genetiikkaselvityksiä. 

puronieriä

Vieraslajien poistoon uusia menetelmiä

Poistokalastuspilotti toteutetaan osana Suomen kaikkien aikojen suurinta luontokatoa torjuva hanketta, jota koordinoi Metsähallituksen Luontopalvelut.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Priodiversity LIFE -hankkeessa on mukana laaja ja monipuolinen joukko toimijoita, joilla on yhdessä mahdollisuus löytää vaikuttavimmat ja kustannustehokkaimmat keinot luontokadon pysäyttämiseen Suomessa. Yhtenä hankkeen tavoitteena on vieraslajien poisto ja uusien menetelmien kehittäminen. Hanke luo edellytyksiä tehdä luontokadon torjunnasta uutta osaamista ja liiketoimintaa suomalaisille yrityksille sekä luoda Suomesta kansainvälisen tason osaaja.

- Luonto- ja eräpalveluilla on vahva lähes 30 vuoden kokemus ennallistamisesta ja luonnonhoidosta, ja sitä tullaan tekemään reippaasti myös Priodiversity LIFE -hankkeessa. Myös uutta osaamista on tarpeen kartuttaa. Tästä puronieriä on hyvä esimerkki. Tarvitsemme kustannustehokkaita menetelmiä sen poistamiseksi luonnosta, kertoo Priodiversity LIFE -hankkeen projektipäällikkö Viliina Evokari Metsähallituksen Luontopalveluista.

puronieriä haavissa