UPM ja Luontokollektiivi ennallistavat 100 hehtaaria suota Tohmajärvellä
UPM ja luonnonsuojelujärjestö Luontokollektiivi aloittavat noin 100 hehtaarin kokoisen Läntisen Valkeasuon ennallistamisen Tohmajärvellä Pohjois-Karjalassa. UPM:n omistaman metsäojitetun suon ennallistaminen lisää monimuotoisuutta suoluonnon palautuessa ja vähentää Polvijärven ja sen alapuolisten vesistöjen ravinnekuormitusta sekä hiilidioksidipäästöjä ilmakehään. Läntisen Valkeasuon ennallistaminen on EU:n osarahoittama hanke.
Läntinen Valkeasuo on yksi UPM:n elinympäristöohjelman ensimmäisiä ennallistamiskohteita. Varsinainen ennallistamistyö alkaa puiden poistamisella tammikuussa, sillä Läntinen Valkeasuo on aikoinaan ollut vähäpuustoinen. Hakkuiden jälkeen tukitaan suolle aikoinaan kaivetut ojat, jotta vedenpinta saadaan nousemaan ennen metsäojitusta olleelle tasolle. Kun veden pinta saadaan nousemaan, turpeen hajoaminen estyy ja ravinteiden huuhtoutuminen vähenee.
- Suomen soista noin puolet on ojitettu metsätalouskäyttöön. Jotta soiden ennallistamisesta tulisi valtavirtaa, on tärkeää saada isot maanomistajat mukaan ennallistamistoimiin, sanoo Luontokollektiivin puheenjohtaja Tuuli Hakulinen.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyyUPM julkaisi helmikuussa 2024 elinympäristöohjelman, jonka tavoitteena on lisätä luonnon monimuotoisuutta yhtiön metsissä Suomessa. Ohjelmassa ennallistetaan vähintään 3 000 hehtaaria suoelinympäristöjä ja toteutetaan hoitotoimenpiteitä vähintään 100 muussa luonnon monimuotoisuudelle arvokkaassa kohteessa. Elinympäristöohjelma on osa UPM:n globaalia Forest Action-metsävastuullisuusohjelmaa.
- Olemme olleet avoimia kohde- ja yhteistyöehdotuksille, sillä haluamme kartuttaa osaamistamme ennallistamisessa ja ennallistaa luonnon kannalta vaikuttavia kohteita. Nyt saamme tehdä yhteistyötä Luontokollektiivin ja alan parhaiden asiantuntijoiden kanssa, UPM Metsän ympäristöasiantuntija ja biologi Miika Laihonen kertoo.
UPM on asettanut jo vuonna 2018 tavoitteen parantaa tavoitteen parantaa luonnon monimuotoisuutta metsissään. Tavoitteen saavuttamiseksi on asetettu yhdeksän eri indikaattoria mittaamaan edistymistä. Yksi mittareista on ennallistamis- ja biodiversiteettihankkeiden lukumäärä. UPM on kytkenyt myös valmiusluottonsa hinnoittelumekanismin metsäluonnon monimuotoisuus- ja ilmastotavoitteisiin.