Kuljetus

SKAL Kuljetusbarometri: kuljetusyrityksien avainluvuissa käännettä parempaan

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n vuoden 2025 ensimmäinen barometrikyselyn mukaan aiempien vuosien sukelluksesta ollaan nousemassa ylöspäin, mutta kannattavuus kuljetusyrityksissä on edelleen heikkoa. Alkuvuoden ennusteet investoinneille ja henkilöstön määrälle ovat talousennusteita positiivisemmat.

Jari Välikangas

- Viimeaikaiset ennusteet talouskasvusta tälle vuodelle ovat rohkaisevia. SKALin kuljetusbarometrin mukaan myös kuljetusyrityksissä elää nyt odotus paremmasta. Vuodesta 2018 alkaneeseen sukellukseen tehdyt sopeutustoimet purevat, mutta vahvasti miinuksella liikutaan vieläkin, kuvaa Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKALin puheenjohtaja Jari Välikangas.

SKAL tekee kuljetusbarometrikyselyn jäsenilleen kolmesti vuodessa. Koossa on yli vuosikymmenen tilasto kuljetusyritysten taloudesta ja kuljetusmääristä summalukuun perustuen. Vuodenvaihteessa 2024–2025 toteutetun kyselyn talouskuvaajat ovat edelleen kaikissa tunnusluvuissa miinuksen puolella, mutta suunta on kääntynyt ylöspäin.

kuljetusbarometri
Kuljetusbarometri 1/2025 pitkäaikaistrendi alkaen vuodesta 2011. Tarkastelu perustuu summalukuun.

Välikankaan mukaan erityisen positiivista on se, että ennusteet seuraavan neljän kuukauden ajosuoritteesta ja kaluston määrän kehityksestä nousivat pitkän ajan keskiarvon yläpuolelle.

Metsäalalla nyt valoisampia näkymiä

Kuljetusbarometrin mukaan positiivista odotusta on etenkin metsäalan kuljetuksissa. Puutavarakuljetuksia suorittavista yrityksistä 45 prosenttia ennustaa alkuvuodelle kuljetusmäärien kasvua. Kasvavat kuljetusmäärät ovat heijastumassa myös liikevaihtoon, jonka joka toinen ennustaa kasvavan. Kysynnän taustalla ovat korjuukausi ja esimerkiksi sahateollisuuden tilauskannan vahvistuminen sekä lisääntyvä kysyntä biopolttoaineille ja puuraaka-aineelle. Myös uusia tuotantolaitoksia on käynnistynyt ja käynnistymässä. Luonnonvarakeskus ennustaa alkaneelle vuodelle sekä tukki- että kuitupuun hakkuumäärien hienoista kasvua.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Sen sijaan esimerkiksi maa-aineskuljetuksissa on kuljetusyrittäjien ennusteiden mukaan tulossa hiljainen kevätkausi. Kuljetusmäärien laskua ennustaa peräti 57 prosenttia vastanneista. Rakennusalan suhdanneryhmän ennusteen mukaan pitkään hiipunut rakentaminen olisi kasvussa tänä vuonna. Vaikutukset logistiikkaan tullevat kuitenkin viiveellä.

Kannattavuus jatkuu alhaisena

Talousmuuttujien pitkäaikaiskuvaajan matalin käyrä on tutusti kannattavuus. Kuljetusyritysten kannattavuusennusteen summaluku on 2,4 yksikköä pitkän ajan keskiarvon alapuolella. Alan yritysten konkurssien määrä ei ole kuitenkaan merkittävästi muuttunut.

Kuljetusalan kustannusindeksi on noussut 25 prosenttia vuodesta 2020 muun muassa energian hinnannousun vuoksi. Vaikka hinta on tasaantunut kevään 2022 hyökkäyssodan sysäämän energiahintakriisin jälkeen, yrityksiin kohdistuu esimerkiksi päästövähennystavoitteista aiheutuvia kustannuspaineita.

- Suomelle energian hinta on aivan keskeinen kilpailutekijä. Jatkossakin päästövähennyskeinoista aiheutuvat kulut tulee huolella arvioida ja tehtävä kaikki voitava, jotta kohtuuttomat polttoaineen hinnan nousut voidaan välttää. Hallituksen lupaama ammattidiesel on toimiva keino tulevan päästökaupan vaikutusten torjumiseksi, SKALin toimitusjohtaja Anssi Kujala sanoo.

Anssi Kujala

Kannattavuus on jokaisen yrityksen yksilöllinen haaste, mutta Kujalan mukaan hallitus voi kevään puoliväliriihessä tehdä toimia, jotka parantavat yrityksien olosuhdetekijöitä. SKAL julkaisi joulukuussa esityksensä kasvuryhmälle: SKAL: Kuljetusalalta kymmeniä ehdotuksia Risto Murron kasvuryhmälle.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

SKAL on nostanut kuljetusalan liiketoimintaosaamisen parantamisen yhdeksi strategiseksi tavoitteekseen. Konkreettisena keinona järjestö julkaisi joulukuussa SKALkulaattori-nimisen selkeän ja visuaalisen kustannuslaskentatyökalun jäsenilleen.

SKAL Kuljetusbarometri 1/2025 toteutettiin 16.12.2024 ja 6.1.2025 välisenä aikana. Kyselyyn vastasi 592 jäsenyrittäjää eri suoritealoilta ja eri puolilta Suomea. Ajankohtaiskysymykset koskivat kuljetusyritysten perusteita polttoainejakelijan valinnassa sekä odotuksia liikenneasemien palveluilta. Kysymykset on laadittu yhteistyössä SKALin polttoainekumppanin, St1 Oy:n, kanssa. Taustatiedot.