Metsäteollisuus

Sahateollisuuden suhdannekatsaus: Tuotantomäärä nousi vuonna 2024 – kotimaassa puun käyttö matalalla tasolla

Sahateollisuuden yritykset ovat tehneet kymmeniä investointeja tuotantoonsa viimeisten vuosien aikana. Yritykset ovat teknisesti kilpailukykyisiä pitkälle tulevaisuuteen, joskin kotimaan ennätyskorkea tukkipuun hintataso vaikeuttaa kansainvälistä kilpailukykyä.

Tino Aalto
Tino Aalto. Kuva: Kimmo Räisänen/Ulkoministeriö

Sahateollisuuden yritysten tuotantomäärä oli vuonna 2024 10,9 miljoonaa kuutiometriä. Vuonna 2023 tuotantomäärä oli 10,4 miljoonaa kuutiometriä eli tuotanto kasvoi 5 %. Lopputuotemarkkinassa suomalaisen sahateollisuus käy ankaraa kansainvälistä kilpailua muun muassa ruotsalaisen teollisuuden kanssa. Ruotsissa vastaavasti tuotantomäärä vuonna 2024 oli 17,8 miljoonaa kuutiometriä.

- Sahateollisuuden yritykset ovat sitoutuneet toimimaan Suomessa. Ne luovat monipuolisesti hyvinvointia ja toimeliaisuutta yhteiskuntaan merkittävänä vientialana. Yksittäinen tärkein asia toimintaympäristössä on puun saatavuuden varmistaminen ja tämä tulisi muistaa kaikessa päätöksenteossa, Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Tino Aalto kertoo.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Tuotantomäärät nousivat sahateollisuudessa erityisesti viimeisen kvartaalin aikana. Vientimarkkinoilla tilanne ei muuttunut merkittävästi kyseisenä ajankohtana ja noussutta tuotantomäärää selittää muun muassa se, että sahojen käyntiasteet ovat nousseet investointien valmistumisten myötä. Sahatavaran vientinäkymissä ei ole odotettavissa merkittävää positiivista muutosta tällä hetkellä.

Joulukuun osalta lopulliset vientimäärät eivät ole vielä tiedossa. Sahatavaran vientimäärä oli tammi-marraskuussa 6,8 miljoonaa kuutiometriä eli 3 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Tammi-marraskuussa viennin arvo oli kuitenkin noussut + 5 % edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Sahateollisuuden puutuotteiden kotimaisen arvonlisän eli Suomeen jäävien eurojen osuus on poikkeuksellisen korkea ja siten arvon nousu on positiivinen asia myös laajemmin kansantalouden kannalta.

Kotimaassa puun käyttö rakentamisessa ennätysalhaalla

Kotimaassa puuta käytettiin rakentamisen tarpeisiin marraskuun lopussa kaksi miljoonaa kuutiota (12 kk. kumulatiivinen). Vielä 20 vuotta sitten puun käyttö rakentamisessa oli yli viisi miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Syitä negatiiviselle kehitykselle on useita. Esimerkiksi pientaloja rakennetaan aiempaa vähemmän, puukerrostalot ovat edelleen hyvin harvinaisia ja poliittiset toimet ovat olleet vaatimattomia verrattuna siihen, miten laaja-alaisesti puurakentamista kannatetaan Suomessa.

Kahden kuukauden kuluttua käytävät kuntavaalit tuovat mahdollisuuden kääntää pitkään jatkunut alamäki. Kunta- ja kaupunkistrategioihin tulee kirjata tavoitteet puurakentamisen edistämisestä. Tavoitteilla tulee olla johdonmukainen ja selkeä seuranta. Kunta- ja kaupunkistrategioista voidaan johtaa tavoitteet ja toimenpiteet konkreettiselle tasolle.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa pitää jatkossa ottaa käyttöön entistä laaja-alaisemmin toimiva, jo olemassa oleva konkreettinen työkalu eli puurakentamisen edistäminen. Kuntien ja kaupunkien päätöksillä voidaan ohjata rakentamista vähähiilisemmäksi, Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Tino Aalto päättää.

Suhdannekatsauksen luvut perustuvat Tullin, Luonnonvarakeskuksen, Sahateollisuus ry:n ja Metsäteollisuus ry:n tietoihin.