Puutavara-autoilu

Kuormausautolla joustavuutta puuralliin

Piippolassa pääpaikkaa pitävä kolmen veljeksen kuljetusyritys, Veljekset Ikola, toimii tiiviissä yhteistyössä heidän isänsä kuljetusyrityksen kanssa. Käytössä on kaikkiaan neljä puuautoa, joilla ajetaan puuta niin tehtaille, sahoille kuin rautatieasemien välivarastoonkin.

Pääosin Metsä Groupille tehtävä ajo on lisääntynyt Äänekosken uuden tehtaan käynnistymisen myötä. Myös rautatiekuljetukset ovat lisääntyneet. Nopeatempoiset junien lastaukset aiheuttivat ongelmia muihin puukuljetuksiin.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Ratkaisuja haetaan

-Metsä Groupin kanssa mietittiin ratkaisua kalustomäärän riittämättömyyteen ajoalueellamme. Siitä syntyi ajatus lastauskoneen käytöstä lisäapuna asemilla. Kun lastausautolla hoidetaan lastaaminen puuautojen nostureiden sijaan, puuautojen resurssit vapautuvat puukuljetukseen metsästä. Ajoalueemme asemista Oulaisissa ja Pyhäsalmessa ei ollut vielä lastauskonetta käytössä. Kyseisten asemien ahtaus ja pienet puumäärät määrittelivät konetyypiksi auton alustalle rakennetun lastauskoneen, Petri Ikola kertoo.

Katseet käännetään lastausautojen suuntaan

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Ensimmäisenä tulivat mieleen Ruotsissa siirtoautojen lastauksessa käytettävät erilliskuormaajat. Kyseisiä koneita on rakennettu ja käytetty Ruotsissa jo pitkään. Koneen etsintään saatiin avuksi Kuopiossa toimivan Kuormaväline Oy:n Matti Svensk. Sopivaa käytettyä konetta ei kuitenkaan heti löytynyt, joten harkinnassa kävi myös järeämmän nosturin rakentaminen olemassa olevan kuorma-auton päälle. Tästä ajatuksesta luovuttiin vertailtaessa nostureiden tehoja ja eteen tulevia asennuskustannuksia, eikä yhdistelmän toimivuudesta välttämättä olisi ollut takuita.

Syksyllä 2018 Ruotsista lopulta löytyi hyväkuntoinen kolmiakselisen Scania R480:n päällä oleva Jonseredin 2990 kuormain. Nosturin 30 tonnimetrin teho vakuutti Ikolat ja niinpä auto saatiin lokakuussa Suomeen.

30 tonnimetrin Jonsered 2990 on riittävän voimakas ja ulottuva nosturi lastausauton päälle. 

Kahmari vaihtoon

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Suomessa käytettävien junavaunujen täyttöä ajatellen nosturin päässä oli liian iso, lähes tuhat kiloa painava kahmari. Se ei kunnolla mahtunut suomalaisten vaunujen pankkojen väliin. Tilalle vaihdettiin Logliftin 85-malli, joka on osoittautunut varsin oikeaan osuneeksi valinnaksi. Kuorma-auton päällä olevalla lastausautolla voidaan erittäin sujuvasti palvella kahden pienehkön, noin sadan kilometrin päässä toisistaan olevan rautatieterminaalin tarpeita.

-Kuormausautolla kykenemme tasaamaan junien lastauksessa syntyvää kiirettä. Näin keväiseen kelirikkoaikaan autot voivat ajaa pitkin viikkoa aamuyön pakkasilla puuta asemalle eikä autoilla tarvitse mennä kelirikkoaikaan teille, joiden pinnat keskipäivää kohti mentäessä sulavat. Joskus ajo- ja lepoaikalakien kanssa tulee hankaluuksia junien viikonloppulastaamisessa. Tässäkin tapauksessa kuormausauto on varsin näppärä ratkaisu, Ikola summaa.

Jämerät tukijalat neljässä nurkassa pitävät auton vakaana, vaikka kourassa keikkuisi isompikin puunippu.

Eroon sesonkiautoista

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Tukkien ajo sahoille on useimmiten aikatauluajoa, josta ei niin vain junan lastaamiseen lähdetäkään. Tässäkin tilanteessa kuormausautosta on varsin paljon hyötyä. Kuormausauton käyttämisellä vakituisten ja ympäri vuoden puuta ammatikseen ajavien puuautoilijoiden työtaakka tasaantuu. Kausiautojen mukanaan tuomasta ylikapasiteetistakin voidaan päästä eroon, kun kuormausauto on tasaamassa huppuhetkiä. Petri Ikolan mukaan on parempi, että puuta ympärivuotisesti ajavat työllistyisivät tasaisesti ja tätä kautta alan toiminta olisi kaikkien toimijoiden kannalta ennustettavampaa.

Haapavetinen Aaro Pesonen on käyttänyt kuormausautoa muutaman kuukauden. Vaunut täyttyvät yllättävän sukkelasti, vaikka Pesonen on nosturinkäsittelyssä vasta-alkaja.

Aaro Pesonen on kuormannut lastausautolla junia muutaman kuukauden ajan. Nosturin teho on erinomainen ja koko paketin toimivuus on hänen mukaansa hyvä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

-Olen levyseppähitsaaja koulutukseltani. Armeijan jälkeen kyselin Ikolalta töitä ja pääsin harjoittelemaan kuormausauton käyttöä.

Tämä auto on Pesosen mukaan erinomainen terminaalityöskentelyyn. Kyllin korkealla nousevasta ohjaamosta on esteetön näköala niin pinolle kun kuin vaunuunkin. Työtä helpottaa myös se, että auton siirto hoituu nosturin ohjaamosta. Tällä menetelmällä kuormausautoa on aina helppo pitää ihanteellisessa kohdassa junavaunua ajatellen. Ikolat ovat ensikokemusten perusteella tyytyväisiä yritykselle hankittuun lastausautoon. Kun Metsä Groupin lisäksi UPM ja Stora Ensokin ovat alkaneet käyttää palvelua vaunujen lastaamisessa, koneen käyttöaste alkaa olla riittävällä tasolla. Yhden toimeksiantajan puumäärä ei millään riitä lastausauton kannattavaan toimintaan, Petri Ikola päättää.

Nosturin ohjaamo nousee erittäin korkealle, ja sieltä on erinomainen näkyvyys niin pinolle kuin vaunullekin. Autoa voidaan ajaa pinolla myös nosturin ohjaamosta.

Teksti ja kuvat: Visa Vilkuna