MAN investoi puoli miljardia euroa Nürnbergiin - Akkutuotanto eTruckeja ja eBusseja varten käynnistyy

Investointi MAN-akkujen suurtuotantoon nousee 100 miljoonasta eurosta noin 250 miljoonaan euroon - lisäarvoa syvennetään. Yhdessä dieselmoottorituotantoon tehtävien investointien kanssa Nürnbergin toimipaikalle panostetaan lähes puoli miljardia euroa. Akkutuotanto käynnistettiin virallisesti Baijerin pääministerin Markus Söderin läsnä ollessa. MAN turvaa yhteensä noin 400 kestävää työpaikkaa Nürnbergin tehtaalla akkujen alalla.

MAN akkutehdas

MAN Truck & Bus käynnisti perjantaina 11.4. virallisesti akkutuotantonsa Nürnbergin tuotantolaitoksessa Baijerin pääpresidentti tohtori Markus Söderin ja valtiovarainministeri Hubert Aiwangerin läsnä ollessa. Tilaisuudessa müncheniläinen hyötyajoneuvovalmistaja ilmoitti ensimmäistä kertaa akkutuotantonsa seuraavasta laajennusvaiheesta Nürnbergissä. Nyt käynnistettyyn tuotantolaitokseen jo investoitujen noin 100 miljoonan euron lisäksi tulevina vuosina investoidaan vielä 150 miljoonaa euroa, jotta akkuteknologian asiantuntemusta voidaan kehittää edelleen ja kasvattaa tuotannon lisäarvo. Konkreettisesti tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että seuraavassa akkusukupolvessa valmistetaan useista moduuleista koostuvien pakettien lisäksi myös itse moduulit, jotka yhdistävät useita akkukennoja.

Ilmoitetuista noin 150 miljoonan euron lisäinvestoinneista noin 18 miljoonaa euroa on tuettu. Sekä liittovaltion talous- ja ilmastonsuojeluministeriö (BMWK) että Baijerin osavaltio myöntävät rahoitusta. Lisäksi Baijerin osavaltio rahoittaa noin 30 miljoonalla eurolla akkuteknologian jatkokehitystä ja tutkimusta MANin Nürnbergin tehtaalla. Varoja käytetään muun muassa akkujen kokoonpanon, kennokemian ja ikääntymisen sekä akkujen turvallisuuden tutkimukseen. Kaiken kaikkiaan investoinnit Nürnbergissä turvaavat noin 400 työpaikkaa tulevaisuuden teknologiassa ja edistävät edelleen tuotantolaitoksen muutosta. Akkutuotannossa työskentelevät työntekijät olivat aiemmin työskennelleet moottorien kokoonpanon, valimon tai logistiikan aloilla, ja uudelleenkoulutuksen ansiosta he pystyivät avaamaan itselleen uuden, tulevaisuuden kannalta turvallisen työalan.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Tänään on historiallinen päivä MANille. Akkutuotannon aloittamisen myötä dieselmoottorin keksinyt yritys siirtyy uuteen aikakauteen. Olemme hyvin ylpeitä siitä, mitä olemme luoneet täällä Nürnbergissä ja mitä tulemme jatkossakin luomaan. Ilmoitimme tänään uudesta virstanpylväästä muutoksessa kohti ilmastoystävällisiä käyttövoimia: MAN investoi vielä 150 miljoonaa euroa akkutuotannon laajentamiseen tulevia akkusukupolvia varten Nürnbergissä. Olemme myös hiljattain lisänneet ponnisteluja huipputason dieselteknologian kehittämiseksi. Tämä nostaa investointien kokonaismäärän Nürnbergissä puoleen miljardiin euroon. Tämä on selkeä sitoutuminen Baijeriin ja Saksaan innovaatiokeskuksena, sanoo MANin toimitusjohtaja Alexander Vlaskamp.

- Sähköinen liikenne tehdään Baijerissa: tämä on virstanpylväs MANille ja Baijerille teollisuusalueena! MAN on onnistunut muuttumaan entisestä pelkkien dieselmoottoreiden tuotantolaitoksesta huippuluokan akkutuotantolaitokseksi sähkökäyttöisiä kuorma-autoja varten huippuluokan tuotantolaitokseksi, jossa noudatetaan nykyaikaista sijaintipolitiikkaa ja jossa johto, yritysneuvosto, työntekijät ja poliitikot tekevät erinomaista yhteistyötä. Tämä vahvistaa sijaintipaikkaa, turvaa ja luo työpaikkoja ja kansainvälistä kilpailukykyä. Baijeri on ja pysyy vahvana autoalueena - myös hyötyajoneuvosektorilla. Vuonna 2022 tutkimus- ja kehitystyöhön myönnettävän 30 miljoonan euron alkurahoituksen jälkeen vapaavaltio tukee akkumoduulien tulevaa tuotantoa lähes kuudella miljoonalla eurolla, ministeripresidentti Markus Söder korosti.

Akkutuotannon aloittaminen on jo toinen uusi tuotantolinja, joka avataan Nürnbergissä tänä vuonna. MAN-dieselmoottoreiden uusimman sukupolven tuotanto, jota käytetään uudessa D30 PowerLion -voimansiirtolinjassa, on investointi tulevaisuuteen ja turvaa monia työpaikkoja tehtaalla. MAN on investoinut tähän hankkeeseen noin 250 miljoonaa euroa. MAN olettaa tällä hetkellä, että lähes puolet Euroopan kuorma-autoista ja noin 90 prosenttia kaupunkibusseista toimitetaan nollapäästöisillä voimansiirtojärjestelmillä vuoteen 2030 mennessä. Erittäin tehokasta ja polttoainetehokasta D30-moottoria tarvitaan siis vielä pitkälle 2030-luvulle. MANin ulkoisessa moottoriliiketoiminnassa on pitkällä aikavälillä saatavilla myös muita moottorialustoja ja -sarjoja.

MAN eTruckin tuotanto alkaa kesäkuussa

MANin Nürnbergin tehtaalla akkupaketteja valmistetaan kolmea eri tyyppiä. MAN Lion's City E -akkukäyttöisessä kaupunkibussissa käytetään litteää tyypiä. Kahta muuta tyyppiä käytetään MAN eTGL-, MAN eTGS- ja MAN eTGX eTrucksissa, joiden kokonaispaino on 12–50 tonnia. MAN eTrucks eTGS:n ja eTGX:n sarjatuotannon on määrä alkaa Münchenissä tämän vuoden kesäkuussa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Nykyisessä laajennusvaiheessa Nürnbergissä voidaan valmistaa 50 000 akkupakettia vuodessa. Uusi M50-rakennus on kuitenkin suunniteltu siten, että siellä voidaan valmistaa 100 000 yksikköä vuodessa. Akkutuotantoa laajennetaan akkusähköajoneuvojen kysynnän mukaan.

MAN käyttää akuissa NMC-kennokemiaa (nikkeli-mangaani-koboltti), joka on erityisesti mukautettu hyötyajoneuvojen käyttöön. Akunhallintajärjestelmä (BMS) valvoo jatkuvasti kennojen kuntoa käytön aikana. Jos esimerkiksi tapahtuu jokin odottamaton tapahtuma, BMS ryhtyy sisäisiin toimenpiteisiin turvallisen varaustilan varmistamiseksi. Onnettomuuden sattuessa BMS kytkee akun välittömästi irti muusta ajoneuvosta (korkeajännitteinen hätäpysäytys). Se käyttää myös älykästä lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmää pitääkseen akkukennot aina optimaalisella lämpötila-alueella.

Modulaarinen tuotanto on teknologinen kärki nyt alkavassa akkupakettien suurtuotannossa. Tämä tarkoittaa sitä, että MAN työskentelee järjestelmällä, jossa ei ole liukuhihnaa eikä sykliä, joka pystyy käsittelemään erilaisia tuotevaihtoehtoja ja joka voidaan helposti mukauttaa uusiin vaihtoehtoihin. Irrotettuja asemia voidaan käyttää ja muuntaa toisistaan riippumatta, ja akkupaketit kulkevat tuotantojärjestelmän läpi yksilöllisten vaatimusten ja kunnon mukaan. Tämä on mahdollista, koska tuotantovirta ja materiaalin toimittaminen on pitkälle digitalisoitu ja täysin automatisoitu älykkäästi verkottuneiden automaattisten ohjausajoneuvojen (AGV) avulla. Näin varmistetaan tarvittava joustavuus ja monipuolisuus sekä erilaisten akkupakettien taloudellinen tuotanto.

100-prosenttinen lopputarkastus

Laatu ja turvallisuus ovat aina olleet MAN-tuotannossa etusijalla. Tämä koskee myös uusien akkujen tuotantoa. Jokainen akkupaketti testataan tuotannon lopussa. Tällöin keskitytään erilaisiin ohjelmistotesteihin, sähköisiin testeihin, kuten lataukseen/purkamiseen, toimittajan toimittamien akkukennojen ja -moduulien tietojen tarkistamiseen sekä vuototestiin. Loppujen lopuksi kompaktien energiavarastojen on kestettävä niin tuulta ja säätä kuin höyrysuihkuakin. Tätä varten kullekin akulle tehdään 23 testiohjelmaa, ja noin 400 testiparametria kirjataan. Tämä dokumentoidaan jokaisen akun osalta erikseen. Näin tuotantoprosessi voidaan jäljittää vielä 15 vuoden jälkeenkin.