Ajankohtaista

Autonomiset ja päästöttömät työkoneet tulevat – Oulun ammattikorkeakoulu esittelee alan tutkimustaan

Oulun ammattikorkeakoulu (Oamk) lanseeraa Autonomisten työkoneiden tutkimusohjelmansa ja siihen kiinteästi liittyvän NUVE-LAB-tutkimus- ja kehitysympäristön kansainvälisesti Osakan maailmannäyttelyssä. Vastavalmistunut NUVE-LAB tarjoaa työkoneteollisuuden laite- ja konevalmistajille ensiluokkaiset puitteet vähäpäästöisempien ja energiatehokkaampien tuotteiden testaamiseen ja kehittämiseen.

NUVE-LAB
Kuva: Design Inspis / Oamk

– Työkoneisiin liittyvän tutkimuksemme ja yritysyhteistyömme päätavoitteena on vauhdittaa auto- ja työkonealan siirtymää kohti kestävämpiä ja vähäpäästöisiä voimalinjaratkaisuja, kuten sähkö- ja vetykäyttöisiä työkoneita, sanoo TKI-johtaja Noora Jansson Oamkista.

Konkreettisia ratkaisuja vihreään siirtymään

Tutkimusohjelma ja NUVE-LAB tukevat fossiilisten polttoaineiden korvaamista ja energiatehokkuuden parantamista älykkään automaation avulla. Tutkimusohjelman projekteissa on mukana 15 Oamkin asiantuntijaa ja tutkijaa, ja tällä hetkellä käynnissä on 12 julkista tutkimushanketta, joiden yhteenlaskettu volyymi on noin 20 miljoonaa euroa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Tutkimuksen painopisteet:

  • Polttomoottoreiden korvaaminen sähkö- ja hybriditekniikalla
  • Energiatehokkuuden kasvattaminen automaation keinoin
  • Uusien voimalinjojen käytännön testaus todellisia olosuhteita vastaavasti

NUVE-LAB yhdistää digitaalisen ja fyysisen testauksen

NUVE-LAB on työkone- ja laitevalmistajille avoin kehitysympäristö, jonne yritykset voivat tulla testaamaan ja kehittämään omia tuotteitaan. NUVE-LABin keskeinen teknologia on Vehicle-in-the-Loop (VIL) -simulaatio, jossa fyysinen testikone toimii reaaliaikaisessa vuorovaikutuksessa työkoneen toimintaympäristön 3D-mallinnuksen kanssa. Simulaation avulla testaus on toistettavaa, nopeaa, kustannustehokasta ja turvallista, ja se nopeuttaa koneiden markkinoille pääsyä.

NUVE-LABin keskeiset tekniset ominaisuudet:

  • 4-pyöräinen aktiividynamometri (jopa 1,2 MW, 65 tonnin ajoneuvopaino)
  • APGS-järjestelmä hydraulisten toimilaitteiden kuormittamiseen
  • Säädettävät akkuemulaattorit ja taajuusmuuttajat
  • 3D-ympäristömallit (esim. satamat, kaivokset, metsät, sääolosuhteet)
NUVE-LAB
Kuva: Design Inspis / Oamk

Horiba – pitkäaikainen teknologiakumppani

NUVE-LABin kehityksessä keskeisessä roolissa on ollut yhteistyö kansainvälisen testauslaitevalmista Horiba Ltd:n kanssa. Horiba toimitti ensimmäisen polttomoottoreiden testipenkin vuonna 2005 ja on siitä lähtien ollut keskeinen testausjärjestelmien toimittaja sekä Oamkille että NUVE-LABille.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

– Horiban jatkuva tuki ja kumppanuus ovat olleet keskeisiä testausjärjestelmiemme menestykselle, sanoo kehittämispäällikkö Jukka Säkkinen Oamkista.

– Oamkin tavoite päästöttömästä teollisesta konetekniikasta on linjassa yrityksemme kestävää kehitystä tukevan ympäristöpolitiikan kanssa. Meillä on ilo esitellä tämä huippuluokan ainutlaatuinen Vehicle-in-the-Loop-järjestelmä, joka on pitkään jatkuneen yhteistyömme tulos. Jatkamme yhteistyötä korkeakoulun kanssa globaalien ympäristöhaasteiden ratkaisemiseksi, sanoo osastojohtaja Kunio Tabata Horiba Ltd. Biwakon tehtaalta.

Horiba on mukana myös Business Finlandin rahoittamassa INTERROB-tutkimushankkeessa, jossa kehitetään sähköisiä voimalinjoja yhteistyössä Oamkin ja suomalaisten maastokonevalmistajien kanssa.

Kansainvälisellä yhteistyöllä vaikuttavia tuloksia

Autonomisten työkoneiden tutkimusohjelma rakentuu tiiviille kansalliselle ja kansainväliselle yhteistyölle. Tavoitteena on luoda kestävää ja älykästä liikkuvaa kalustoa kaikkialle maailmaan.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

– NUVE-LABin rakentaminen on rohkea askel kohti puhtaampaa ja älykkäämpää työkonemaailmaa. Se nopeuttaa uusien ratkaisujen kehittämistä ja kaupallistamista sekä edistää yhteistyötä alan yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa, Jukka Säkkinen summaa.