Kuljetus

Raskaan liikenteen sähköistäminen ottaa jättiharppauksen – VTT:n johtama hanke luo Eurooppaan latausasemia sähkörekoille

VTT:n johtama kansainvälinen hanke pyrkii mullistamaan raskaan liikenteen sähköistämisen Euroopassa. Hankkeen tavoitteena on rakentaa kattava sähkörekkojen latausverkosto vuoteen 2030 mennessä.

Projektin taustalla on mittava, Euroopan komission tukema yhteistyöverkosto, johon kuuluu 19 yritystä, yliopistoa ja tutkimuslaitosta eri puolilta Eurooppaa. Yhdessä toimijat kehittävät ja testaavat megawattiluokan latausjärjestelmiä (MCS), jotka ovat välttämättömiä raskaan kaluston nopeaan ja tehokkaaseen lataamiseen.

- Latausverkoston toimivuuteen vaikuttaa moni asia: latausasemat, laitteistojen yhteensopivuus, standardit sekä turvallisuusratkaisut. Lisäksi kuuntelemme logistiikkayritysten kokemuksia käytännön operoinnista ja tutkimme uusia liiketoimintamalleja, kuvailee VTT:n erikoistutkija ja hankkeen vetäjä Yancho Todorov.

Yancho Todorov
Yancho Todorov VTT:n raskaan ajoneuvotekniikan laboratoriossa, Otaniemessä, Espoossa. Kuva: VTT

Hankkeessa rakennetaan kaksi hybridi-latausasemaa, jotka palvelevat sekä raskasta kalustoa että henkilöautoja. Pilottiasemissa tutkitaan muun muassa latausasemien käytännöllisyyttä, turvallisuutta sekä toimintavarmuutta erilaisissa käyttötilanteissa. Testejä tehdään seuraavan neljän vuoden aikana.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Yksi kumppaneista on suomalainen Kempower, joka suunnittelee ja valmistaa pikalatausratkaisuja sähköajoneuvoille.

- Tuomme hankkeeseen keskeistä laitteistoa ja asiantuntemusta. Tällä hetkellä megawattiluokan latausinfrastruktuuri on Euroopassa hyvin harvinaista, ja teknologiamme ovat avainasemassa tämän kriittisen tilanteen korjaamisessa, toteaa Kempowerin tutkimusjohtaja Ville Naumanen.

Yksi hankkeessa tutkittavista teknologioista on alankomaalaisen Rocsys-yhtiön kehittämä robotisoitu latausvarsi, joka voisi automatisoida raskaan liikenteen latausprosessin. Robottivarren avulla kuljettaja voi pysyä autossa latauksen ajan, mikä säästää aikaa ja tekee lataamisesta turvallisempaa.

- Automatisoidun lataamisen ansiosta kuljettajat voivat käyttää pysähdysaikansa lepoon. Lisäksi vältetään raskaan latauskaapelin käsittelystä aiheutuvia riskejä. Tällä hetkellä nämä ovat olennaisia käytännön haasteita raskaan liikenteen sähköistämisessä, kertoo Joost van der Weijde Rocsysilta.

Projektilla on käytössään kymmenen miljoonan euron budjetti, ja se kestää helmikuusta 2025 tammikuuhun 2029. Hankkeen tavoitteet tukevat EU:n kestävän kehityksen ohjelmaa, joka pyrkii vähentämään liikenteen päästöjä 90 prosentilla vuoteen 2050 mennessä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Kyseessä ei ole vain teknologiaprojekti, vaan hanke luo pohjaa kokonaan uudelle sähköliikenteen ekosysteemille Euroopassa, sanoo VTT:n tutkimusprofessori Mikko Pihlatie.

Mikko Pihlatie
Mikko Pihlatie.

- Tutkimusta ja pilottihankkeita yhdistävät innovaatioprojektit ovat välttämättömiä, jotta voidaan luoda uutta liiketoimintaa. Niiden avulla pystytään saavuttamaan ilmastotavoitteet samalla kun luodaan pohjaa koko Euroopan taloudelliselle kasvulle.