Sahateollisuus ry: Venäjän vastaisia pakotteita laajennettava, Suomen oltava aktiivinen – Venäjän vienti Japaniin kasvussa
Uusimpien tietojen mukaan venäläisen sahateollisuuden vienti on kasvanut Japaniin viime vuonna ja alkuvuoden aikana. Sahateollisuus ry ja Euroopan Sahateollisuusjärjestö EOS kannustavat Euroopan unionia työskentelemään aktiivisesti sen eteen, että venäläisten puutuotteiden vienti asetetaan pakotteiden piiriin Japanissa. Samanmielisten demokraattisten maiden tulee tehdä töitä yhteisessä pakoterintamassa. Eurooppalainen sahateollisuus lähestyy asiassa niin kauppakomissaaria kuin myös muita olennaisia päättäjiä.
Tuoreiden tietojen (Japanese Lumber Importers Association) mukaan vuonna 2024 Japanin sahatavaran tuonnista tuli lähes 14 % Venäjältä. Sahatavaran tuonti Venäjältä Japaniin kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna 13 %.
Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä kasvua oli 13 % edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Venäjä on maailman kolmen suurimman sahatavaran tuotantomaan joukossa.
Suomalaiset päättäjät ovat työskennelleet aktiivisesti Venäjän vastaisten toimien osalta. Seuraava askel pakotepolitiikassa tulisi olla, että venäläiset puutuotteet lisätään Japanissa pakotteiden piiriin. Suomalaisten päättäjien tulisi nostaa asia esiin virallisesti EU:n kautta, mutta myös suoraan valtion ylintä johtoa myöden kahdenvälisesti japanilaisten kanssa käytävissä keskusteluissa.
Mainos, juttu jatkuu alla
- Venäjän taloutta tulee heikentää johdonmukaisesti. Venäjä on sahateollisuudessa suuri toimija ja heidän toimintamahdollisuuksiansa pitää rajoittaa mahdollisimman paljon. Yksi keino olisi aktiivinen vuoropuhelu samanmielisten demokraattisten maiden, kuten Japanin kanssa. Venäjän puutuotevirrat Japaniin tulisi saada katkaistua pikaisesti, Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Tino Aalto toteaa.

Sahateollisuus on Suomen suurin toimiala Japaniin suuntautuvassa viennissä. Puutuotteet eli sahatavara, höylätty sahatavara ja liimapuut vastaavat noin 30 % koko Suomen tavaraviennistä Japaniin. Suomen puutuotteiden viennin arvo Japaniin vuosina 2023–2024 on ollut noin 300 miljoonaa euroa vuodessa ja vuonna 2022 liki 600 miljoonaa euroa. Suomesta sahatavaran ja höylätyn sahatavaran vientimäärä laski -1 % ensimmäisen vuosineljänneksen aikana.
Sahateollisuus ry nosti pakotteisiin liittyvän epäkohdan esiin ensimmäisen kerran maaliskuussa 2024 ja tämän jälkeen toimiala on tehnyt töitä Euroopan laajuisesti, jotta Venäjän vastaisia pakotteita laajennettaisiin samanmielisten maiden kanssa.