Metsätrans

Auschwitz – Birkenau

Auschwitzista on tullut kauhun, kansanmurhan ja juutalaisvainon symboli, joka tunnetaan maailmanlaajuisesti. Kyseessä on natsi-Saksan suurin keskitys- ja tuhoamisleiri, jonne karkotettiin vuosien 1940-1945 aikana noin 1,3 miljoonaa ihmistä. Heistä noin 1,1 miljoonaa kuoli Auschwitzissa, suurin osa sen kaasukammioissa. Puna-armeija saapui Auschwitziin 27.1.1945 ja vapautti 7650 siellä ollutta valnia. Auschwitz-Birkenaun keskitysleirin vapauttamisen 75-vuotisjuhlia vietettiin tammikuussa 2020.

Arbeit macht frei – työ vapauttaa. Natsien keskitysleirien sisäänkäyntien tunnettu iskulause, moni vangeista uskoi keskitysleirille joutuessaan kyseessä olevan vain työleiri, josta ahkeruudella ja työt hyvin hoitamalla voisi päästä vielä vapauteen. Alkuperäinen kyltti oli taottu vuonna 1940 keskitysleirin puolalaisvankien toimesta. Kyltti varastettiin vuonna 2009, ja kolme päivää myöhemmin se löytyi palasiksi pilkottuna.

Toisessa maailmansodassa Puolan miehittäneet saksalaisjoukot perustivat keskitysleirin vuonna 1940 Oswiecimin kaupungin laitamille. Saksalaiset kutsuivat kaupunkia Auschwitziksi, ja sillä nimellä myös leiri tunnetaan. Ensimmäiset keskitysleirille tuodut ja murhatut vangit olivat puolalaisia, joukkomurha jatkui neuvostosotilaiden, mustalaisten ja lukuisten muiden maiden kansalaisten teloituksin.

Haluatko lukea koko artikkelin? Kokeile Metsätrans-digilehden tilausta maksutta 30 päivää!

Kokeile 30 päivää maksutta

tai

Kirjaudu sisään

Metsätrans Digi -tilauksella luet ilman rajoituksia tämän ja muut metsäalan painavimmat artikkelit. Hinta kokeilujakson jälkeen 3,90 €/kk.