Metsäteollisuus

Metsä Spring ja Valmet rakentavat Äänekoskelle koelaitoksen

Metsä Groupin innovaatioyhtiö Metsä Spring ja Valmet ovat päättäneet jatkaa 3D-kuitutuotteisiin liittyvää kehitysyhteistyötään ja investoida yhteensä noin 20 miljoonaa euroa hankkeeseen, jossa Metsä Groupin Äänekosken tehdasalueelle rakennetaan koelaitos. Valmistuttuaan se työllistäisi noin kymmenen henkilöä. Laitoksessa tuotetaan valmiita 3D-kuitutuotteita suoraan märästä puukuitumassasta ilman välivaiheita. Uudet ympäristöystävälliset 3D-kuitutuotteet olisivat sellaisinaan valmiita lähetettäväksi loppuasiakkaille.

- Tavoitteena on kehittää uudenlainen puupohjainen 3D-kuitutuote, jolla voidaan korvata esimerkiksi fossiilisista raaka-aineista valmistettuja pakkauksia. Esitutkimusvaiheemme Valmetin kanssa onnistui hyvin. Nyt kiihdytämme vauhtia ja alamme rakentaa koelaitosta. Uskon, että mahdollisuutemme kehittää suomalaiseen metsäteollisuuteen uusi merkittävä lisäarvotuote ovat hyvät, sanoo projektia Metsä Springissä johtava Jarkko Tuominen.

Pääraaka-aineena käytetään uusiutuvaa, vastuullisesti kasvatettua ja puhdasta suomalaista puukuitua. 3D-kuitutuotteet ovat kierrätettäviä ja mikäli kierrätys ei olisi mahdollista, ne hajoaisivat tarvittaessa myös biologisesti. Kevyt rakenne sekä uusi valmistusteknologia minimoivat energia- ja raaka-ainetarpeet ja toimitusketjun logistiikan.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Valmet alan teknologiajohtajana tuo hankkeeseen mukaan ainutlaatuista teknologiaa sekä tuotekehitysosaamista. Yhteistyöprojekti Metsä Springin kanssa on loistava tilaisuus kehittää uudenlaisia kestävää kehitystä tukevia ratkaisuja, kertoo Valmetin Kartonki- ja Paperikoneet teknologiayksikön johtaja Petri Rasinmäki.

Hankkeen ensi vaiheen tavoitteena on kehittää uudenlainen kestävä, ympäristöystävällinen ja helppokäyttöinen ruokapakkaus. Tehdyn asiakastutkimuksen mukaan tuotteelle on merkittävää kysyntää nyt ja yhä kasvavin määrin tulevaisuudessa. Tavoitteena on suuren mittakaavan markkinasegmentit. Koelaitoksen rakentaminen alkaa syksyllä 2020. Laitos on tarkoitus käynnistää vuoden 2021 loppuun mennessä ja jatkaa sen avulla tuotantomenetelmän ja 3D-kuitutuotteen tutkimista ja kehittämistä. Mikäli koelaitoksen myötä konsepti todetaan onnistuneeksi, seuraava askel olisi kaupallisia tuotteita valmistavan tehtaan rakentaminen Suomeen lähivuosina. Nyt alkava koelaitosvaihe on osa ExpandFibre-ohjelmaa.