Ajankohtaista

Kuutio on valtakirjakaupan ykköskanava

Toimitusjohtaja Aku Mäkelä, Suomen Puukauppa Oy
Toimitusjohtaja Aku Mäkelä, Suomen Puukauppa Oy

Kuutio on ammattilaisille tärkeä puukaupan ja samalla valtakirjakaupan sähköinen työkalu, joka tehostaa toimintaa. Sen ovat havainneet niin puun myyjät, ostajat kuin välittäjät. Koskitukki ja MHY Siikalakeus ovat molemmat Kuution tyytyväisiä ammattikäyttäjiä.

Koskitukki on Suomen suurimpia yksityisiä sahoja ja puunostajia, osa Koskisen konsernia.  Se hankkii markkinoilta vuosittain noin kaksi miljoonaa kuutiota puuta, lähinnä havu- ja koivutukkia pääosin omalle saha- ja vaneriteollisuudellensa.

- Olemme olleet Kuutiossa mukana alusta lähtien sekä osakkaana että aktiivikäyttäjänä. Kuution käyttö tehostaa puunhankintaamme, ja varsinainen kehitysloikka otettiin, kun oman metsäjärjestelmän rajapinta Kuutioon saatiin käyttöön, Koskitukin metsäjohtaja Ville Parkkinen kertoo.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Metsänhoitoyhdistyksiä on mukana Kuutiossa niin osakkaina kuin käyttäjinä ja Metsänhoitoyhdistyksiä on osallistunut myös palvelun kehittämiseen. Monet valtakirjakauppaa tekevistä yhdistyksistä käyttävät Kuutiota, koska se säästää aikaa ja rahaa.

- Kuutio on nykyaikaa, kun kaikki palvelut digitalisoituvat. Ja se säästää meiltä monta työvaihetta, kun kaikki tarjouspyynnöt lähtevät napin painalluksella, seitsemän kunnan alueella Pohjois-Pohjanmaalla toimivan Metsänhoitoyhdistys Siikalakeuden johtaja Kari Salo sanoo

Koskisen konserni suunnittelee parhaillaan 35–40 miljoonan euron sahainvestointia Järvelään, Kärkölän kuntaan. Uusi saha käynnistyisi kahden vuoden kuluttua, olisi kapasiteetiltaan 365 000 kuutiometriä ja toisi 40 miljoonaa euroa lisää vientituloja vuodessa.

Investointi lisää yhtiön tuottavuutta uusilla laite- ja digitalisaatioratkaisuilla. Siksi puunostajalle on tärkeää, että puumarkkinat toimivat tehokkaasti. Suomessa sahat maksavat kaksi kolmasosaa metsänomistajien kantorahatuloista. Omissa ostoissaan Kuutio on Koskitukille tärkeä ja kasvava markkinakanava sekä tehokas työväline.

Metsäjohtaja Ville Parkkisen mukaan Koskitukki on tyytyväinen Kuution käyttäjäorganisaatio. Parkkinen kertoo Koskitukin tulevaisuudessa vastaavan ainoastaan Kuution kautta tulleisiin valtakirjakaupan tarjouspyyntöihin.

Koskitukin valtakirjakauppa Kuutioon

- Keskitämme valtakirjakaupan Kuutioon, koska se auttaa kaikkia nostamaan toiminnan tehokkuutta. Tulevaisuudessa vastaamme vain Kuution kautta tulleisiin valtakirjakaupan tarjouspyyntöihin. Toivottavasti kaikki metsänhoitoyhdistykset ymmärtävät Kuution hyödyt ja ottavat siitä kaiken tehon irti. Vielä on yhdistyksiä, jotka eivät Kuutiota syystä tai toisesta käytä, metsäjohtaja Ville Parkkinen sanoo.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Metsänhoitoyhdistys Siikalakeudessa Kuution käyttö on jokapäiväistä. Valtakirjakaupan tarjouspyynnöt tehdään poikkeuksetta Kuution kautta. Kaikkiaan Kuution volyymista kaksikolmasosaa on valtakirjakauppaa, kun koko valtakunnan puukaupasta osuus on kolmasosa.

- Kaikissa leimauksissa, jotka laitamme julkiseen myyntiin, käytämme aina Kuutiota, Metsänhoitoyhdistys Siikalakeuden johtaja Kari Salo kertoo.

Kaikissa leimauksissa, jotka laitamme julkiseen myyntiin, käytämme aina Kuutiota, Metsänhoitoyhdistys Siikalakeuden johtaja Kari Salo kertoo.

- Kuutio on neutraali, tasapuolinen, tehokas ja turvallinen työkalu, siksi se hyödyttää kaikkia osapuolia. Kuutiossa on tarjolla kaksi väylää, omatoiminen puukaupan kilpailutus tai ammattilaisen avustama, kuten valtakirjakauppa, Kuutiota ylläpitävän Suomen Puukauppa Oy:n toimitusjohtaja Aku Mäkelä kuvaa palvelun toimintaperiaatetta.

- Meillä on hyviä kokemuksia sekä omatoimisista että valtakirjakauppaa käyvistä puunmyyjistä. Esimerkiksi etämetsänomistajissa on aktiivisia ja omatoimisia puunmyyjiä, joita haluamme palvella sähköisien työvälineiden avulla. Etenkin nuorempi metsänomistajapolvi jopa edellyttää digipalveluja, Koskitukin Ville Parkkinen lisää.