Metsätrans

Pääkirjoitus 5/2019: Miten jutut syntyvät?

Aina välillä törmään kysymykseen, mistä te keksitte ne juttuideat lehteen? Vastaus on tietenkin moninainen. Etenkin suuret yritykset hoitavat viestintäänsä mallikkaasti, ja tietoa uutuuksista sekä tapahtumista tulee runsaasti. Lanseeraustilaisuuksissa, koeajokiertueilla ja työnäytöksissä tulee luonnollisesti käytyä mahdollisuuksien mukaan, ja niissä usein valmistajien myyntipuheiden ohella tulee mielenkiintoisia kommentteja myös yrittäjiltä ja kuljettajilta. Myös messuilta juttumateriaalia tarttuu usein hyvinkin runsaasti, ja suurempi haaste on ylimääräisen karsiminen kuin pula aiheista.

Toimituksessa alaa pyritään seuraamaan monipuolisesti, ja näin myös itse löydämme juttuaiheita tai uusia näkökulmia jo tuttuihin aiheisiin. Valtava merkitys on myös erilaisilla yhteistyötahoilla, joiden ansioista alaa puhuttavista teemoista kantautuu vinkkiä myös meidän toimistollemme. Jos nimeltä yhtä henkilöä pitäisi kiittää, niin Metsäalan kuljetusyrittäjien toiminnanjohtaja Kari Palojärvi ansaitsee tulla mainituksi tässä yhteydessä. Olemme olleet aina aktiivisesti läsnä yhdistyksen tapahtumissa ja matkoilla. Näistä reissuista lehteen on päätynyt ainutlaatuista materiaalia Kanadasta, Skotlannista ja Ruotsissa. Matkat tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden päästä viettämään aikaa hieman rennommissa tunnelmissa puutavara-autoilijoiden kanssa ja kuulemaan millaiset asiat heidän arjessaan työntekoon vaikuttavat, hyvässä ja pahassa. Nykyään merkittävä ideariihi on myös sosiaalinen media. Puutavarakuljettajien ja metsäkoneenkuljettajien facebook-ryhmissä keskustelu on paikoin vauhdikasta ja aina välillä myös Metsätrans-lehden päivitysten alla kommenttiketjut venähtävät pitkiksi.

Sitten ovat tietenkin lukijat, eivätkä toki vähäisimpänä. Tänä vuonna olemme tarkoituksellisesti hyödyntäneet joukkoistamista, kun olemme hakeneet haastateltavia uusiin juttusarjoihimme, ”Metsäkonemyyjien mietteitä” ja ”Esimerkilliset työnantajat”. Erinomaisia vinkkejä on tullut ja useampi niistä jo toteutettukin.

Oma tarinansa on tämän lehden artikkeli suomalaisista metsäkoneenkuljettajista Kanadasta. Toimitukseen tuli tiedustelu työpaikoista ulkomailla, ja lukijamme puolesta tiedustelin asiaa Facebookissa. Vinkkejä tuli ja välitin ne eteenpäin, mutta sain myös kontaktin Jussi Koluun, joka kertoi tulevasta Kanadaan muutostaan. Jatkoimme keskustelua ja lopputulos on luettavissa sivulta XX alkaen. Ehkä vielä joku päivä pääsen uudelleen Kanadaan ja vaikka haastattelemaan näitä suomalaisia myös henkilökohtaisesti.