Energiapuun mittauksessa mittauslain vaatimukset tahtovat unohtua
Kuluvan talven aikana virallisille mittaajille on tullut useita energiapuun mittausta koskeneita yhteydenottoja. Keskeiset ongelmat liittyvät mittauksesta sopimiseen, itse mittaamiseen ja mittalaitteiden omavalvontaan. Energiapuun käytön lisääntyessä ja hinnan noustessa taloudelliset intressit kasvavat, jolloin lainmukaisen mittauksen merkitys korostuu.
− Energiapuun mittaus on kuulunut puutavaran mittauslain piiriin jo vuodesta 2014, mutta monelle alan toimijalle lain vaatimukset eivät ole tuttuja, kertoo virallinen mittaaja Ahti Weijo Luonnonvarakeskuksesta (Luke).
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy
Energiapuu kuivuu ja muuttaa muotoaan – sovi mittausten ajankohdat ja mittayksikkö ennen työn aloittamista
− Tyypillinen energiapuuta koskeva kysely on viime talvena koskenut mittausta. Mittauksesta ei ole useinkaan sovittu riittävän tarkasti ja eri työvaiheissa tehtyjä mittauksia ja niiden tuloksia käytetään sen mukaan mikä mittausosapuolen mielestä parhaalta tuntuu, kertoo virallinen mittaaja Tapio Wall Lukesta.
Energiapuu kuivuu ja muuttaa muotoaan matkalla poltettavaksi. Tämän vuoksi on tärkeää sopia, missä vaiheessa luovutusmittaus ja työmittaukset tehdään ja mitä mittayksikköä käytetään.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy
Mittayksiköstä sopiminen korostuu erityisesti energiapuun mittauksessa, jossa usein mittayksikkö vaihtuu hankintaketjun eri vaiheissa. Tyypillisessä hankintaketjussa mitattu paino muunnetaan tilavuudeksi (kiinto- tai irtotilavuus) ja edelleen käyttöpaikalla energiamääräksi.
− Toinen esille tullut seikka on mittauksen tarkkuus. Asetuksessa on tarkasti määritelty esimerkiksi hakkeen mittaus ajoneuvossa, mutta todellisuudessa kuormatilassa olevaa hakkeen määrää ei mitata, vaan määrä arvioidaan silmämääräisesti kuormatilan oletetun vesitilavuuden perusteella, Wall kertoo.
Myös kuormainvaakapunnitukseen liittyvässä vaakojen omavalvonnassa ja kalibroinnissa on puutteita.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy
Puutavaran mittauslaki turvaa myyjän, ostajan ja urakoitsijan oikeudet
Puutavaran mittauslain noudattaminen korostuu myös siksi, että energiapuun taloudellinen merkitys on kasvussa. Turpeen käytön vähenemisen ennustetaan lisäävän energiapuun käyttöä. Lisäksi päästöoikeuden hintojen nousu on lisännyt energiapuusta maksettavaa hintaa.
Puutavaran mittauslailla taataan oikeudenmukainen mittaus puukaupan osapuolille ja energiapuun urakointimaksuihin. Laissa on myös määritelty, miten mittauserimielisyydet ratkaistaan.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy
− Jos mittauksesta ei ole sovittu etukäteen kirjallisesti, mittausta ei tehdä oikein tai mittauksen omavalvontaa ei suoriteta, silloin ollaan helposti tilanteessa, jossa toinen mittauksen osapuoli ei ole tyytyväinen mittaustulokseen. Toimiminen lain mukaan estää tehokkaasti mittauserimielisyyksien syntymistä ja toimii tarvittaessa mittauksen osapuolten oikeusturvana, Weijo kertoo.
Milloin energiapuun käyttäjältä edellytetään tehdasmittausilmoitus?
Energiapuun käyttäjän on tehtävä tehdasmittausilmoitus, kun energiapuuta mitataan terminaalissa tai käyttöpaikalla ja, kun mittaus on mittauslain piirissä eli mitataan tilavuutta, painoa (mukaan lukien kuivapaino) tai kappalemäärää. Energiasisällön tai lämpöarvon mittaus eivät kuulu mittauslain piiriin.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy
Tehdasmittausilmoitusta ei edellytetä myöskään, jos tehdään yksinomaan painon mittausta siltavaa’alla ja mittaustulosta ei hyödynnetä esimerkiksi muuntamalla painoa tilavuudeksi muuntoluvuilla.
Lisäksi energiapuun mittauksen on oltava säännöllistä, laajamittaista ja pysyväisluonteista. Laajamittaisena pidetään mittausta, jossa vuotuinen mitattu puumäärä on vähintään 10 000 kuutiometriä kiintotilavuutta tai 25 000 kuutiometriä irtotilavuutta. Tehdasmittausilmoitus tehdään myös, jos ilmoitettu mittausmääräraja alittuu poikkeuksellisesti eikä mittausmäärän lasku ole pysyvää.
Puutavaran mittauslain valvontaa tekevät Lukessa työskentelevät viralliset mittaajat. Työhön kuuluu myös neuvonta ja lain tulkintaa koskeviin kyselyihin vastaaminen.