Metsätrans

”Sehän meni kuin Strömsössä”

Tämä on suomalaiseen kielenkäyttöön tullut sanonta, kun jokin asia menee sutjakkaasti. Mutta mistä tämä sanonta tulee? Metsätrans kertoo.

Strömsön päärakennus. Huvila on rakennettu 1852, mutta kuisti myöhemmin.

Monet epäilevät, ettei tällaista paikkaa ole olemassakaan, vaan kyseessä on keksitty ohjelman nimi. Toinen epäilty vaihtoehto on, että paikka on ulkomailla, lähinnä Ruotsissa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Totuus on, että Strömsö sijaitsee Vaasassa, niin kuin Metsätrans-lehden toimituskin. Strömsö on noin 10 kilometriä keskustasta Raippaluotoon päin, Vaasan Västervikissä. Siellä on Strömsön huvila, jossa kuvataan Svenska Ylen eniten katsottua lifestyle-ohjelmaa, Strömsö, joka on miljoonien suomalaistenkin katsoma.

Alueella on useita rakennuksia, joissa suunnitellaan ja testataan ohjelman tuotteita. Huvilan huoneet on remontoitu kuvauksiin soveltuviksi ohjelman aiheiden mukaan. Kuvauksissa hyvin toimivaksi tehdyssä keittiössä kokataan, puuverstaassa tehdään puutöitä jne. Myös ohjelmien leikkaus ja editointi tehdään Strömsösssä. Tarvitaan myös varastoja ohjelmissa käytettäviä työvälineitä ja raaka-aineita varten.

Strömsön alueen kartta. Ohjelman teko tarvitsee paljon tilaa. Kuisti on nro 2.

Strömsön historia

Strömsön huvila rakennettiin jo vuonna 1852 eli samana vuonna, kun Vaasa paloi. Huvilan rakensi lasitehtailija Adolf Grönberg, joka omisti Grönvikin lasitehtaan. Bisnesten mennessä heikosti, hän joutui myymään sen vuonna 1882. Sen jälkeen sitä omistivat Finnilän ja Bouchtin suvut, kunnes se siirtyi Mustasaaren kunnan omistukseen.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia vierailivat Vaasan kaupungin täyttäessä 400 vuotta vuonna 2006. Tapahtuman muistoksi lahjoitetut patsaat Strömsölle.

1800-luvun lopulla alueella oli vilkasta huvilaelämää. Kaupunkilaisia kuljetettiin höyrylaivalla keskustasta Strömsöhön, jossa oli myös vielä nykyäänkin suosittu uimaranta.

Strömsön suosittu uimaranta. Paikalla on vielä höyrylaivalaituri, jonka kautta kaupunkilaiset tulivat yli sata vuotta sitten huviloille ja uimarannalle.

Vaasan kaupunki osti huonokuntoiseksi rapistuneen huvilan Mustasaarelta ja vuokrasi vuonna 2000 alueen pitkäaikaisella vuokrasopimuksella Ylelle ko. ohjelmaa varten. Kunnostustöiden jälkeen ensimmäinen jakso kuvattiin 2002. Ohjelmassa tehdään erilaisia kodin askareita, kuten ruuanlaittoa, käsitöitä ja puutarhanhoitoa. Strömsössä kuvataan ohjelmia päivittäin, myös Ruotsiin ja Norjaan. Parhaimmillaan ohjelman teossa voi olla parikymmentä henkilöä. Ohjelma on palkittu mm. kolme kertaa Telvis-patsaalla.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Ohjelman voittamia Telvis-patsaita.

Lopuksi

Strömsössä kaikki onnistuu aina hyvin, ja askareet sujuvat leppoisan mukavasti, sillä ne ovat hyvin valmisteltu etukäteen. Ohjelma on myös synnyttänyt sanonnan: ”Ei mennyt kuin Strömsössä”, mitä voi käyttää silloin, kun asiat eivät menekään ihan mallikkaasti.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Keittiössä kuvataan kaikkein eniten. Valaistus kuvauksia varten on kiinteänä katossa. Taustalla oleva ovi on osa lavastusta.