Koneyrittäjät: Haketusalan sopimuskäytäntöjä muutettava – nyt yrittäjät jäävät maksumiehiksi

haketus

Haketusalan markkinoiden jäykkyys näkyy parhaillaan ikävällä tavalla urakointiyritysten kassoissa. Kustannukset ovat rajussa nousussa, mutta hakkeen hinta polkee paikallaan. Hakkeen laitoshinnan määräytymismekanismi on liian jäykkä sopeutumaan nopeasti kohoaviin työkoneiden ja kuljetuskaluston polttoaine- ja muihin kustannuksiin. Yrittäjät jäävät nopean kustannusnousun maksumiehiksi.

Haketuksen tuotantokustannukset ovat konekustannusindeksin mukaan nousseet viimeisen vuoden aikana runsaat kahdeksan prosenttia. Hakkeen kuljetuskustannukset ovat nousseet yli 11 prosenttia. Sen sijaan hakkeen hinta ei ole muuttunut nimeksikään. Puunkorjuu-, haketus- ja kuljetusyrittäjät sekä hakkeen toimittajat ovat joutumassa nopeasti kohoavien kustannusten maksumiehiksi, koska hakkeen laitoshinta ei juurikaan ole muuttunut.

- Kovat kustannusnousut ovat tulleet alan yrittäjien syliin eikä markkinoilta saatava sopimushinta ole toistaiseksi reagoinut juuri lainkaan, sanoo Koneyrittäjien varatoimitusjohtaja Simo Jaakkola.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Hakkeen laitoshinnan kehitys selviää Foexin hintatilastosta. Sen mukaan hakkeen hinta laitokselle tuotuna on noussut viime vuonna vain noin prosentin.

- Hakkeen hinnat sovitaan yleensä hyvissä ajoin ennen lämmityskautta jo keväällä. Myös urakoinnin sopimukset ovat usein pitkäaikaisia ja hinnantarkistuksia on harvoin. Kun moottoripolttoöljyn ja dieselin hinnat ja muutkin kustannukset lähtevät jyrkkään nousuun kuten viime vuonna, urakointiyritykset törmäävät taloudellisiin ongelmiin, koska sopimuksissa ei ole varauduttu tällaiseen.

- Haketusalan sopimuskäytännöt kaipaavat remonttia. Hakkeen toimitus- ja urakointisopimuksiin tarvitaan ehdot, joiden avulla varaudutaan sopimuskauden aikaisiin kustannusmuutoksiin. Nykyisillä käytännöillä kustannusmuutosten puskureina toimivat ainoastaan tuotantoketjussa olevat yrittäjät. Se ei ole oikeudenmukaista, Jaakkola sanoo.

Esimerkiksi metsäkonealalla puunkorjuun sopimuksissa käytetään nykyään yleisesti ns. polttoaineklausuulia. Tämän sopimusehdon avulla moottoripolttoöljyn hinnan muutokset saadaan heijastumaan urakoinnin hintoihin pitkien sopimuskausien aikana.

- Jos haketusalalla ei pitkiin sopimuksiin saada kaikkia kustannusmuutoksia kattavaa indeksiehtoa, vähimmäisvaatimus on edes puunkorjuu-urakoinnin kaltainen polttoaineklausuuli myös haketuksen, hakkeen kuljetuksen sekä hakkeen toimitussopimuksiin. Se olisi oikeudenmukaista, tasapuolista ja jakaisi kustannusnousujen ja laskujen riskiä nykyistä laajemmin. Tilastokeskuksella on toimivia indeksejä tähän tarkoitukseen. Kyse on puupohjaisen polttoainetuotannon kestävyydestä ja vastuullisuudesta.

Simo Jaakkola