SKAL: Hallitus käynnistää ammattidieselin valmistelun – akuutti kustannuskriisi tavaraliikenteessä jää ratkaisematta

Jani Ylälehto

Kuljetusyritysten edunvalvoja Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry on esittänyt ammattidieselin käyttöönottoa tasapainottamaan logistiikan kestämättömästi kasvaneita kustannuksia. Hallitus ilmoitti aloittavansa ammattidieseljärjestelmän valmistelun yhtenä ratkaisuna kuljetusalan energiakriisiin. Päätös on oikea, mutta ei auta akuutissa kustannuskriisissä, sanoo puheenjohtaja Jani Ylälehto.

Vuoden sisällä voimakkaasti kohonnut dieselin litrahinta kohosi entisestään, kun parafiinisen dieselin veronkorotus ja jakeluvelvoitteen nosto tulivat voimaan tammikuussa. Kuljetuskustannusten nousu heikentää Suomen logistista kilpailukykyä. Kymmenillä prosenteilla noussut dieselin litrahinta vaikeuttaa sekä tavara- että henkilöliikenteen toimintaa, heikentää alan kannattavuutta ja investointikykyä. SKAL Kuljetusbarometri 1/2022 osoitti, että hinnannousu on aiheuttanut osalle kuljetusyrityksistä kannattavuuden romahtamisen:

– Hallituksen linjaus ammattidieselistä osoittaa, että vallitseva kustannuskriisi ja sen vaikutukset elinkeinoelämään ja koko yhteiskuntaan tunnustetaan, sanoo SKALin puheenjohtaja Jani Ylälehto. Samalla on kuitenkin todettava, että tämä toimenpide vaikuttaa vasta pitkän ajan kuluttua eikä helpota kuljetusyritysten taloudellista ahdinkoa juuri nyt.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

SKAL korostaa, että Suomessa dieselin verotuksessa ei ole verotukielementtiä. Ammattiliikenteen maksama vero dieselistä on keskimäärin noin 50 senttiä litralta, mikä on yksi korkeimpia Euroopassa.

– Dieselin verokantaa ei ammattidieselin rakennetta arvioitaessa tule verrata bensiiniin, vaan keskeisiin kilpailijamaihin, Jani Ylälehto muistuttaa.

SKALin toimitusjohtaja Anssi Kujalan mukaan kysymys ei ole pelkästään kuljetus- ja logistiikkatoimialasta vaan myös koko Suomen kilpailukyvystä. Kujalan mukaan valmistelu tulee tehdä nyt nopeasti:

– Nyt valmistelulla on äärimmäisen kiire. Apu ei tule heti, mutta toimiala tarvitsee erittäin vaikeassa tilanteessa uskoa tulevaisuuteen. Edellytämme, että valmistelu etenee ripeästi, koska ammattidieseljärjestelmä toimii jo EU-tasolla ja Suomen verohallinnon korkealaatuiset järjestelmät taipuvat varmasti. Hallitus osoitti nyt poliittisen tahtotilan ja ammattidieselillä on myös oppositiopuolueiden tuki, Kujala sanoo.

Hallitus ei nyt lähtenyt polttoaineverojen alentamiseen. Mikäli dieselin hinta jatkaa edelleen nousuaan, on hallituksella kuitenkin oltava valmiutta puuttua tilanteeseen myös nopealla yleisellä polttoaineveron alentamisella. Näin on toiminut moni maa Euroopassa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Myös osa ammattiliikenteestä, kuten esimerkiksi jakeluliikenne pakettiautoilla sekä taksiliikenne, jää ammattidieselin ulkopuolelle.

– Kaikki tiedostavat, että ammattidiesel ei ratkaise akuuttia tilannetta eikä kaikkien kustannuskriisiä. Olemme esittäneet ammattidieseliä, koska tulevaisuudessa toimiala joutuu kohtaamaan entistä haastavampia päästövähennysvaatimuksia, ja kuljetuskustannuksiin kohdistuu nousupaineita myös pitkällä aikavälillä, toimitusjohtaja Anssi Kujala muistuttaa.

Anssi Kujala

Faktat + lisätiedot

  • Maanteiden tavaraliikenne kuluttaa dieselpolttoainetta noin 1,3 miljardia litraa vuodessa
  • Polttoainekustannusten osuus kuorma-autoliikenteen kustannuksista on keskimäärin noin 25 %, perävaunuyhdistelmillä jopa yli 30 %
  • Kuorma-autoliikenteen kustannukset ovat nousseet noin 10 % viimeisen vuoden aikana.
  • Ammattidiesel tarkoittaa kuorma- ja linja-autoille tankatuista litroista maksettavaa veronpalautusta, joka alentaisi yritysten kustannuksia ja mahdollistaisi kotimaisen kuljetus- ja logistiikkatoimialan kilpailukyvyn säilymisen. EU:n hyväksymä ammattidieseljärjestelmä on nyt käytössä kahdeksassa EU-maassa. Palautus on korkein, lähes 25 senttiä, Belgiassa.
  • SKALin tammikuussa julkistettu ammattidiesel-raportti