Metsäteollisuus

Metsäteollisuuden näkymät ovat hyvät – talouskehitys ja kustannusten nousu luovat epävarmuutta

Metsäinen järvimaisema

Luonnonvarakeskuksen (Luke) metsäsektorin suhdannetiedotteen mukaan useiden metsäteollisuustuotteiden tuotanto- ja vientimäärät lisääntyvät, vientihinnat nousevat reippaasti ja teollisuuspuun hyvä kysyntä nostaa kantohintoja tänä vuonna. Alkuvuoden työmarkkinataistelut alentavat paino- ja kirjoituspaperin sekä sellun tuotanto- ja vientimääriä. Ukrainan tilanteen kehittyminen, inflaation kiihtyminen, energian saatavuus ja rahapolitiikan kiristyminen tuovat epävarmuutta loppuvuoden talouskehitykseen ja metsäteollisuustuotteiden kysynnän jatkumiseen.

Sahatavaran hinta säilyy korkeana

Ukrainan sota ja siihen liittyvät pakotteet lisäävät suomalaisen sahatavaran kysyntää Euroopassa. Myös Pohjois-Afrikassa sahatavaran kysyntä on kasvussa. Suomen sahatavaran viennin ja tuotannon ennustetaan kasvavan kuluvana vuonna viime vuodesta hyvien vientimarkkinoiden ja sahainvestointien ansiosta. Sahatavaran vientihinnan ennustetaan nousevan lähikuukausina, mutta kääntyvän loppuvuodesta laskuun rakentamisen näkymien synkentyessä Euroopassa. Koko vuoden 2022 osalta sahatavaran keskimääräisen vientihinnan ennakoidaan säilyvän viime vuoden tasolla.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Venäläisen koivuvanerin poistuminen Euroopan markkinoilta aiheuttaa pulaa koivuvanerista, ja nostaa sen hintatasoa. Suomessa sekä muissa EU-maissa koivuvanerin tuotannon kasvattaminen korvaamaan venäläisen vanerin jättämää aukkoa on kuitenkin vaikeaa, ja koivuvaneria pyritään korvaamaan muilla vanerilaaduilla. Myös havuvanerin kysyntä on vahvaa ja hinta nousussa, epävarmuutta loppuvuoden osalta luo rakentamisen kehitys Euroopassa. Suomessa vanerin tuotannon ennustetaan kasvavan tänä vuonna neljä prosenttia ja keskimääräisen vientihinnan nousevan 11 prosenttia viime vuodesta.

Alkuvuoden työmarkkinataistelu supistaa paperin ja sellun tuotanto- ja vientimääriä tänä vuonna

Viime vuoden tuotantokapasiteetin lisäykset sekä vallitseva hyvä kysyntä lisäävät kartongin tuotanto- ja vientimääriä kolme prosenttia tänä vuonna. Epävarmuuden kasvusta huolimatta kartonkien markkinakysynnän ennakoidaan pysyvän loppuvuoden aikana hyvänä. Kartonkien keskimääräisen vientihinnan arvioidaan nousevan 11 prosenttia viime vuodesta.

Paperimarkkinoita ovat alkuvuoden aikana sekoittaneet Venäjän hyökkäys Ukrainaan, Paperiliiton ja UPM:n väliset Suomen tehtaita koskeneet työmarkkinataistelut sekä korkeaksi nousseet tuotantokustannukset. Vaikka tuotanto ja vienti normalisoituvat loppuvuoden aikana, paperin tuotanto- ja vientimäärät alenevat yli 20 prosenttia viime vuodesta.

Euroopassa on viime vuosina suljettu merkittävä määrä paperikoneita, mikä on johtanut kysyntään nähden poikkeuksellisen niukkaan tarjontaan. Tämä sekä kallistuneet tuotantokustannukset näkyvät paperin markkinahinnoissa, jotka ovat lähteneet voimakkaaseen nousuun. Hintatason ennakoidaan pysyvän Euroopassa korkeana tämän vuoden, minkä arvioidaan näkyvän Suomen paperin keskimääräisen vientihinnan yli 30 prosentin nousuna viime vuodesta.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Alkuvuoden työmarkkinataistelut Suomessa vaikuttavat myös sellun tuotanto- ja vientimääriin, joiden molempien arvioidaan supistuvan kuluvana vuonna viime vuodesta. Monista markkinoiden epävarmuustekijöistä huolimatta havukuitusellun kysynnän Euroopassa ja Kiinassa ennakoidaan pysyvän hyvänä ja hintojen arvioidaan säilyvän korkealla loppuvuoden aikana. Suomen keskimääräinen sellun vientihinta nousee kahdeksan prosenttia viime vuodesta.

Puumarkkinoilla sopeudutaan uuteen kysyntätilanteeseen

Vuonna 2022 teollisuuspuun hakkuut vähenevät viime vuoden huipputasolta neljä prosenttia 63 miljoonaan kuutiometriin. Puukauppa on lähtenyt vilkastumaan vasta Ukrainan sodan muuttaman ja kesää kohden selkeytyneen metsäteollisuustuotteiden kysyntätilanteen seurauksena. Maltillisen alkuvuoden vuoksi tukkipuun hakkuut vähenevät tänä vuonna yhdeksän prosenttia hieman yli 26 miljoonaan kuutiometriin.

Venäjän hyökkäyssodan seurauksena raakapuun tuonti Venäjältä on keskeytynyt maaliskuusta alkaen. Tänä vuonna raakapuun tuonti Suomeen vähenee yli 60 prosenttia 4,5 miljoonaan kuutiometriin. Sellun, kartongin ja paperin kysyntä on korkealla, ja tuontipuuta pyritään tulevaisuudessa korvaamaan kuitupuun kotimaan hakkuita kasvattamalla. Alkuvuonna runsaslumisen talven hyvät puunkorjuuolosuhteet ja kotimaan työmarkkinataistelut kasvattivat teollisuuden puuvarastoja, joten kuitupuun hakkuut säilyvät viime vuoden tasolla 37 miljoonassa kuutiometrissä.

Sahatavaran vientihintojen ja tuotannon pysyminen korkealla nostavat havutukkien kantohintoja 5–8 prosenttia kuluvana vuonna. Kuitupuiden kantohintojen ennustetaan nousevan 4–7 prosenttia. Suoraan energiaksi käytetyn hakkeen, polttopuun sekä myös energiajakeita sisältävän teollisuuspuun tuonnin keskeytyminen Venäjältä nostavat kotimaisen energiapuun kysyntää ja hintaa. Metsähakkeen keskimääräisen laitoshinnan ennakoidaan nousevan jopa 20–30 prosenttia tänä vuonna. Alueellisten vaihteluiden odotetaan olevan suuria.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Metsäsektorin vuoden 2023 näkymiä arvioidaan lokakuussa ilmestyvässä Metsäsektorin suhdannekatsauksessa.