Metsätrans

Laura Linkoneva: Miltä näyttää suomalaisissa yksityismetsissä vuonna 2060?

Visioidaanpa hetki. Miltä näyttää suomalaisten omistamissa yksityismetsissä tulevaisuudessa? Miltä metsissämme näytti sata vuotta takaperin? Metsät kasvavat kohtalaisen hitaasti ihmisperspektiivistä katsottuna, mutta silti jo yhden pitkän ihmiseliniän aikana on ollut nähtävissä metsäteollisuudessa valtavia muutoksia. Yksittäinen puu ei ole ehtinyt elää edes vanhuuteensa, kun metsäala on siirtynyt kasvatus- ja hakkuutavasta toiseen ja kolmanteen. Pokasaha on vaihtunut moottorisahasta hakkuukoneeseen ja hevonen ajokoneeseen. ”Näin on aina tehty” ei siis pidä metsässä useinkaan paikkaansa. Nykyiset metsänkäsittelytavat ovat verrattain nuoria.

Laura Linkoneva
”Näin on aina tehty” ei useinkaan pidä paikkaansa metsäalalla, vaan nykyiset metsänkäsittelytavat ovat verrattain nuoria. Yhden puun eliniän aikana pokasaha on vaihtunut moottorisahasta hakkuukoneeseen ja hevonen ajokoneeseen.

1900-luvun alkupuolelle saakka avohakkuut olivat poikkeuksia, mutta viimeistään sodista johtuva lisääntynyt puuntarve muutti metsienkasvatustavat suosimaan jaksollista kasvatusta ja vasta vuonna 2014 - siis alle kymmenen vuotta sitten - oli jatkuvan kasvatuksen hakkuut taas lain mukaan mahdollisia.

Haluatko lukea koko artikkelin? Kokeile Metsätrans-digilehden tilausta maksutta 30 päivää!

Kokeile 30 päivää maksutta

tai

Kirjaudu sisään

Metsätrans Digi -tilauksella luet ilman rajoituksia tämän ja muut metsäalan painavimmat artikkelit. Hinta kokeilujakson jälkeen 3,90 €/kk.