Metsä Group investoi fossiilittomaan tulevaisuuteen uudistamalla ja laajentamalla Mariestadin tehtaan
Metsä Groupiin kuuluva, pehmopaperiliiketoimintaan keskittyvä Metsä Tissue, on päättänyt investoida huippuluokan ympäristösuorituskykyyn pehmopaperien tuotannossa uudistamalla ja laajentamalla Metsä Tissuen Mariestadin pehmopaperitehtaan Ruotsissa. Investointi lisää paikallisesti tuotettujen ja kestävästi valmistettujen pehmopaperituotteiden saatavuutta Skandinavian markkinoilla, joilla noin 40 prosenttia käytöstä tulee tällä hetkellä tuonnista. Investoinnin arvo on 370 miljoonaa euroa, ja se on yksi pehmopaperiteollisuuden suurimpia investointeja Euroopassa ja Metsä Tissuen investoinneista suurin. Rakennustyöt alkavat kevään 2023 aikana, ja uudistetun tehtaan on määrä aloittaa toimintansa vuoden 2025 toisen vuosipuoliskon aikana.
Investoinnin myötä Metsä Tissue vahvistaa edelläkävijyyttään kestävässä pehmopaperituotannossa Ruotsissa ja Skandinaviassa pohjautuen vahvoihin Lambi-, Serla- ja Katrin-brändeihinsä. Investointi auttaa turvaamaan päivittäisten hygieniapapereiden toimitusvarmuutta tehdaslaajennuksella, jossa hyödynnetään edistyneintä teknologiaa. Uudistamis- ja laajennusinvestointi on osa Metsä Tissuen Tulevaisuuden pehmopaperitehdas -ohjelmaa, jonka tavoitteena on maailmanluokan ympäristösuorituskyky ja toiminnan tehokkuus pehmopaperituotannossa.
- Pehmopaperin tuotanto on paikallista, eikä pehmopaperituotteiden kuljettaminen pitkiä matkoja ole kestävää. Päivittäisten välttämättömyystuotteiden tulee olla saatavilla kaikissa tilanteissa, ja kestävä paikallinen tuotanto auttaa turvaamaan toimitusvarmuutta. Investointimme tähtää juuri tähän – kestävästi ja paikallisesti valmistettujen pehmopapereiden saatavuuden varmistamiseen alueella, joka nykyisin on Euroopan suurimpia pehmopaperituotteiden nettotuojia. Olemme ylpeitä voidessamme kehittää liiketoimintaamme entistä kestävämpään ja paikallisempaan suuntaan, jotta kuluttajamme saisivat kaikissa tilanteissa käyttöönsä tuotteet, joita itse pidämme maailman parhaina pehmopapereina, Metsä Tissuen toimitusjohtaja Esa Kaikkonen sanoo.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyyTehdas tuottaa korkealaatuisia Lambi-, Serla- ja Katrin-pehmopaperituotteita niin kuluttaja- kuin ammattikäyttöön, ja sen nykyinen kapasiteetti kaksinkertaistuu noin 145 000 tonniin vuodessa. Laajennuksen tuloksena tehtaalle tulee uusi ja moderni pehmopaperikone, jonka vuosittainen kapasiteetti on 70 000 tonnia, ja kolme uutta jalostuslinjaa niin rullattujen kuin taiteltujen pehmopaperituotteiden valmistamiseen. Laajennuksen yhteydessä rakennetaan myös täysin automatisoitu varasto raaka-aineiden käsittelyä ja valmiita tuotteita varten sekä uusi toimistotila.
Energiatehokkuuden parantaminen, päästöjen vähentäminen sekä parempi melun ja hajun säätely laajennuksen suunnittelukriteereinä
- Mariestadin tehtaan laajennus tuo merkittäviä parannuksia pehmopaperituotannon ympäristösuorituskykyyn. Vaikka tuotantokapasiteetti kaksinkertaistuu, uuden teknologian ansiosta fossiilipäästöt laskevat nollaan viimeistään vuoteen 2030 mennessä.
- Laajennuksessa keskitytään kestävään ensikuitupohjaiseen tuotantoon, ja sen myötä ensikuidun osuus tehtaan tuotannosta kasvaa 80 prosenttiin.
- Tehtaan vedenkulutus tuotettua tonnia kohti puolittuu kymmeneen kuutiometriin uuden paperikoneteknologian, ensikuitupohjaisen tuotannon ja jätevesilaitoksen uudistamisen ansiosta. Se mahdollistaa puhdistetun veden tehokkaamman hyödyntämisen Mariestadin tehtaan vesikierrossa.
- Pehmopaperin ilmavuus tekee siitä tilaa vievän tuotteen, jota ei ole taloudellisesti kannattavaa eikä kestävää kuljettaa pitkiä matkoja. Logistiikan päästöjen suunnitellaan vähenevän 25 prosenttia vuodessa korvaamalla paperin tuontia paikallisella valmistuksella.
- Uudistus tuo parannuksia myös tehtaan lähiympäristöön. Uudenaikaisen tuotantoteknologian ansiosta tehtaan melu- ja hajuhaittojen taso laskee nykyisestä. Uuden meluesteen avulla melutasoa saadaan laskettua 3–5 desibeliä (A-äänitaso), sillä uudet pengerrykset tehtaan ja asuinalueen välillä ja 26 lisä-äänenvaimenninta estävät melua tehokkaasti.
- Myös vedenkäsittelyn osalta tehtaalla tullaan käyttämään uutta teknologiaa, ja vedenpuhdistuksessa hyödynnettävä tehokkaampi teknologia auttaa vähentämään hajuja. Valtaosa uudesta vedenpuhdistus-laitteistosta katetaan, mikä myös edesauttaa hajuhaittojen hallintaa.
Merkittävä vaikutus paikalliselle työllisyydelle
Investoinnin myötä Metsä Tissue rekrytoi tehtaalle noin 100 uutta henkilöä ennen kuin uusi laajennusosa on toiminnassa. Valtaosa, noin 75 prosenttia, tulee olemaan monitaitoisia tuotannon työntekijöitä, joilla on teknistä osaamista. Rekrytointi keskeisiin tehtäviin, kuten tuotantoinsinöörien ja automaatioasiantuntijoiden paikkoihin, alkaa jo tänä vuonna. Rakennusvaiheen aikana yhteenlasketun työllisyysvaikutuksen arvioidaan olevan noin 2 000 henkilötyövuotta.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyyTuotanto tehtaalla jatkuu normaalisti myös laajennuksen aikana.