Pääkirjoitus 1/2023: Tilastoista
Alkuvuosi on perinteisesti kiireisin ajanjakso Metsätrans-lehden toimituksessa, kun kaiken muun ohella perkaamme mittavan määrän metsäkoneiden ja puutavara-autojen kantatilastoa. Yksiselitteiset ensirekisteröintitilastot saisimme lehteen paljon helpommallakin, mutta siitä huolimatta perkaamme vuosittain kymmeniä sivuja pienellä präntättyjä Excelin rivejä. Ja minkä takia? Haluamme tarjota lehden lukijoille oikeaa tietoa siitä, mihin suuntaan kehitys alalla kulkee.
Jos vain lasketaan yhteen kuukausittain rekisteröidyt koneet, vuodessa kantaan tulee koneita enemmän, kuin mitä Metsätrans-lehden tilastot kertovat. Syitä tähän on monia. Koneita voi tuhoutua palamalla, tai vaikka upota järveen, kuten viime vuonna nähtiin. Vähänkin ajettuja koneita myydään myös ulkomaille vuoden mittaan. Kun tarkastellaan kannassa olevien koneiden määrää vuoden vaihteessa, nähdään paljonko koneiden tai puuautojen määrä on tosiasiassa muuttunut vuoden mittaan.
Täysin yksiselitteistä tämäkään ei ole. Kaikkien pienempien valmistajien osalta koneita ei aina rekisteröidä, jolloin olemme näiden valmistajien osalta osin heiltä saatujen tietojen varassa. Lisäksi viimeisten vuosien aikana yleistyneet oppilaitosten leasing-koneet ovat sotkeneet tilastopoimintaa, joka aikaisemmin on osoittautunut toimivaksi.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyyNo mitä ne tilastot sitten kertovat? Ainakin sen, että yrityskokojen kasvu jatkuu. Metsäkoneurakoinnissa Metsäkonepalvelu Oy on nyt aivan omassa luokassaan, kun tytäryhtiö fuusioitiin saman nimen alle. Kaikkiaan kahdeksalla suurimmalla yrityksellä konemäärä kasvoi. Sama trendi näkyy, vaikka tilastoja pyörittää miten päin tahansa. Yli 11 koneen yritysten määrä kasvoi neljättä vuotta putkeen, 8–10 koneen yritysten määrä nousi myös kolmella. Vastaavasti yhden koneen, 2–3 koneen ja 4–7 koneen yritysten määrät laskivat, kuten ne ovat yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta tehneet jo useiden vuosien ajan. Metsäkoneurakoinnissa toimivien yritysten määrä laski nyt jo toista vuotta putkeen, kun se sitä aiemmin pysyi viisi vuotta käytännössä samalla tasolla. Puutavara-autoilijoiden määrä on laskenut joka vuosi 2013 alkaen.
Puuautopuolella uusien ajoneuvojen määrä palasi vuosien 2016–2019 tasolle, selvästi kahdensadan paremmalle puolelle, kun edelliset pari vuotta mentiin noin 150 auton vuositahdissa. Kasvu näkyi kahden suuren tilastoriveissä, markkinajohtaja Volvo kasvatti rekisteröintejään 31 puuautolla, Scania peräti 44 puuautolla, muilla rekisteröintimäärät pysyivät ennallaan ja markkinaosuudet siis laskivat. Kuten metsäkonepuolella, myös autovalmistajilla taustalla on monia muuttujia, joista edelleen vaihtelevasti vaivaava komponenttipula ja tätä kirjoittaessa jo vuoden jatkunut Putinin sota eivät ole lainkaan vähäpätöisimpiä. Tästä syystä halusimme antaa kylmien tilastojen ohella suunvuoron myös valmistajien ja maahantuojien edustajille, nämä kommentit löydät tilastosivujen syövereistä, lehden alkupuoliskolta.
Mukavia lukuhetkiä,
Tero Nurmi
p.s. Vaikka näin helmikuussa asia tuntuu vielä verrattain kaukaiselta, seuraavan Metsätrans-lehden ilmestyessä toukokuun alussa, maahamme on jo valittu uusi eduskunta. Vaalit järjestetään 2.4.2023. On mielenkiintoista seurata, kuinka merkittävään rooliin metsäpolitiikkaa nousee vaalikeskusteluissa, tulevan hallituksen kokoonpanolla ja ohjelmalla voi hyvinkin olla suuri merkitys siinä, mihin suuntaan metsäalan toimintaedellytykset lähivuosina kehittyvät. Äänestämällä voit vaikuttaa.