Metsäteollisuus

Metsä Group on tehnyt sähköistä puukauppaa jo kolme vuotta

Sähköinen puukauppa ja metsäpalveluiden myynti on ollut menestys. Sähköistä puukauppaa on kolmessa vuodessa tehty jo yli 300 miljoonan euron arvosta. Toukokuussa 2018 Metsä Groupin yksityismetsien puukaupasta yli 40 prosenttia tehtiin sähköisesti.

Metsä Group ja metsänomistaja Jussi Salomäki tekivät Suomen ja tiettävästi maailman ensimmäisen sähköisen puukaupan kesäkuun alussa 2015.

- Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, miten metsänomistajat ovat ottaneet sähköisen puukaupan ja metsäpalveluiden oston käyttöön. Vuonna 2017 puukaupastamme oli sähköistä neljännes. Toukokuu on vilkas puukauppakuukausi ja tänä vuonna toukokuussa yli 40 prosenttia puukaupastamme sekä metsäpalveluiden myynnistä oli sähköistä. Tämä kertoo siitä, miten hyödylliseksi palvelu koetaan, Metsä Groupin jäsenpalvelujohtaja Juha Jumppanen

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Hän pitää tärkeimpänä syynä sähköisen puukaupan menestykseen sitä, että palvelu on suunniteltu yhdessä metsänomistajien kanssa. Sähköiset palvelut mahdollistavat metsäomaisuuden hoidon ajasta sekä paikasta riippumatta. Ne helpottavat myös Metsä Groupin henkilökunnan työtä. Aikaa ei kulu esimerkiksi sopimuspapereiden tulostamiseen, arkistointiin ja postitukseen ja vapautuva aika voidaan käyttää asiakastyöhön.

Metsä Groupilla sähköinen puukauppa ja metsäpalveluiden osto tarkoittavat, että metsänomistaja vahvistaa kaupan Metsäverkko-palvelussa pankkitunnuksillaan.  Alussa sähköinen kaupankäynti oli mahdollista vain Metsä Groupin omistajajäsenille, mutta nykyisin kaikille metsänomistajille. Metsäverkko-palvelussa metsänomistaja näkee reaaliaikaisesti, missä vaiheessa hakkuut ja hoitotyöt sekä kassavirta ovat.

Tavoitteena puukauppa virtuaalimetsässä

Sähköiset palvelut ovat hyödyllisiä erityisesti etämetsänomistajalle. Hän voi vaikkapa puhelimessa käydä asiat läpi oman metsäasiantuntijansa kanssa ja hyväksyä keskustelun pohjalta tehdyt tarjoukset Metsäverkossa. Jos metsätilalla on monta omistajaa, kauppojen hyväksyntä pankkitunnuksilla on kätevää. Sähköisiin puukauppoihin saa myös enimmillään 80 prosentin ennakkorahoituksen, senkin täysin sähköisesti.

- Kehitämme palveluitamme koko ajan yhteistyössä omistajajäsentemme kanssa. Tulevaisuuden tavoite on, että puukaupan teossa voidaan hyödyntää virtuaalimetsää. Metsänomistaja ja metsäasiantuntia voivat tavata asiakkaan omassa metsässä virtuaalisesti ja näin he voivat tarkastella eri hakkuu- ja hoitovaihtoehtojen vaikutusta maisemaan ja tuloihin ennen kuin mitään on metsässä tehty, Jumppanen sanoo.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Oman metsätilan metsävaratietojen pohjalta tehdyssä virtuaalimetsässä tapahtuvasta neuvonpidosta on hyötyä paitsi etämetsänomistajille, myös niille, joilla metsässä liikkuminen on hankalaa.