Metsäkoneurakointi

Syöttörullien uusi elämä

Ville Eklöf perusti Evemet Oy:n 17 vuotta sitten alihankintapajaksi ja sitä se on edelleenkin. Hakkuupäiden syöttörullien kunnostus tuli mukaan vuonna 2002. Muutama vuosi sitten aloitettiin myös uusien syöttörullien tekeminen.

syöttörulla
Periaatteessa vasemmanpuoleiseen rullaan voisi hitsata uutta terää, mutta karkaisun kanssa tulee vaikeuksia, sillä koskaan ei tiedetä tarkasti, mitä sille on aiemmin tehty.

- Olin 18-vuotias, kun perustin Evemetin. Alkuun lähdin konkurssipesältä hankkimallani hitsauskoneella. Armeija-aikanakin viikonloppuvapaat tuli usein olluksi metallihommissa. Varsin pian yritys pystyi palkkaamaan yhden työntekijänkin. Rullien kunnostus lähti liikkeelle siitä, kun Nisula Forest luopui niiden kunnostamisesta. Hankin heidän liiketoiminnan, rullien kunnostuskoneet, aihiot ja menetelmät. Alkuun työ oli opettelua, mutta onneksi saimme tukea Nisulalta vielä vuosia jälkeenpäinkin, Ville Eklöf muistelee.

Vaihtorullia varastossa

Evemetillä on runsas valikoima kunnostettuja rullia hyllyssä. Kun asiakas tilaa omien rulliensa kunnostuksen, useimmiten tehdään vaihtokauppa. Asiakkaalle lähetetään kunnostetut rullat ja vanhat rullat tulevat paluupostissa. Näin toimien metsäkoneelle ei tule seisokkia juuri ollenkaan. Toisinaan asiakkaat haluavat kuitenkin kaatopään rulliin tiettyjä erikoisominaisuuksia, kuten pitempiä piikkejä tai piikkien tietynlaista järjestystä rullassa. Tällaisessa tapauksessa asiakkaalta saadut rullat otetaan kunnostukseen heti kaikkien muiden töiden edelle, jotta metsäkoneen seisokista tulisi mahdollisimman lyhyt.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Kunnostettavasta rullasta käydään aina läpi poorit, laakeripesät, hitsisaumat ja rungon suoruus. Toisinaan rulla on mennyt niin huonoon kuntoon, ettei sitä enää kannata kunnostaa. Onneksi metsäkoneyrittäjät ovat rehellistä porukkaa ja kertovat avoimesti rulliensa kunnon eikä pettymyksiä pääse juuri tapahtumaan. Tarkastuksen jälkeen kunnostettavasta rullasta työstetään piikit pois ja tilalle hitsataan korkean väsymislujuuden ja murtolujuuden omaavasta nuorrutusterästangosta katkaistut uudet piikit.

Ville muistelee, että 15 vuotta sitten vallalla oli pieni matala piikki, sitten rullan piikki isoni merimäntypiikiksi ja nyt suosituin piikkikoko näyttäisi olevan taas hieman pienenemään päin. Evemetillä valmistetaan vuosittain noin tuhat rullaa.

Ville Eklöf
Puristuspaineet ratkaisevat puun pinnan vioittumisen. Pitkä piikki ei useinkaan uppoa tyveä myöten, kuten pieni piikki. Avoin helposti huollettava syöttörulla on valtaamassa markkinoita, Ville Eklöf tietää.

Uudistus vuoden välein

Ville Eklöfin mukaan aktiivisessa käytössä olevan koneen rullat kannattaa uudistaa noin vuoden välein. Näin toimien puu kulkee hyvin teräväpiikkisten rullien välissä eikä puristusta tarvita kovin paljon. Kulunut rulla vaatii enemmän puristuspainetta, jotta se saisi pitävän otteen puusta. Moni ei tule ajatelleeksi, että rullan piikkien tylsyessä niiden aiheuttamat jäljet puun pinnassa helposti kasvavat paineen lisäyksen ja tyhjää pyörähtämisen takia.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Noin kolmannekseen uuden rullan hinnasta jäävä kunnostushinta on sama rullan kunnosta riippumatta. Ville Eklöf sanoo, että olisi tosi työlästä arvioida yksilöllinen hinta etukäteen. Hinta on osattava sanoa puhelimessa.

Nelisen vuotta sitten Evemetillä kehitettiin uusi ripatyylinen avoin rulla. Uusi EVO-syöttörulla ei tukkeudu missään olosuhteissa eikä sitä tarvitse uudistaa.

- Lähdimme liikkeelle avoimesta rullasta, jonka koneenkäyttäjä itse voi huoltaa ja teroittaa. Neljän vuoden testauksen ja kehittämisen jälkeen olemme varmoja, että rullasta tulee erittäin suosittu, Eklöf summaa.

EVO-syöttörulla on noin kolmanneksen edullisempi, kuin vastaava alkuperäinen piikkirulla. Yritys myöntää EVO:lle kahden vuoden takuun, mikä osoittaa, että tuote on valmis syyskesästä aloitettavaan julkisempaan markkinointiin. Tällä hetkellä yrityksellä on 5 - 6 kouramalliin valmiit EVO-syöttörullat.

syöttörulla
Huolellisella suunnittelulla, huippuluokan raaka-aineella ja rautaisella ammattitaidolla Evemet on pitänyt rullapuolen reklamaatiot nollassa. Perusteellinen 3D-suunnittelu näyttää rasituskohdat jo tietokoneen ruudulla.

24/6-periaatteella

Yritys työllistää kymmenen ihmistä. Työ on pääosin hitsausta ja koneistusta lähialueen yritysten kanssa yhteistyössä. Viimeiset vuodet ovat olleet rivakkaa kasvua, sillä viidessä vuodessa liikevaihto on tuplattu noin miljoonaan euroon. Evemetin verstas toimii yötä päivää ja vain sunnuntaisin pajan valot sammutetaan. Ympärivuorokautisella toimintamallilla kalliit CNC-koneinvestoinnit saadaan mahdollisimman tarkasti hyötykäyttöön. Myös hallitilan tarve on huomattavasti pienempi verrattuna perinteiseen kello 7–16-malliin.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Seiniin investoiminen ei ole järkevää ja koneiden pitää olla työssä mahdollisimman monta tuntia vuorokaudessa. Joutuisin investoimaan raskaasti lisää koneisiin ja rakennukseen, jos toimisimme tavanomaisella yhdellä kahdeksan tunnin työvuorolla, Ville Eklöf perustelee.

Hyvä työntekijä on kullanarvoinen yritykselle. Tuotteen ja toiminnan laatu ja sitä kautta saavutettava asiakastyytyväisyys lähtevät pajan lattialta seppien käsistä. Villen mukaan yrityksellä on nyt hyvä tiimi kasassa. Työporukka osaa keskenään sommitella tekemiset parhain päin, eikä päällysmiestä näin ollen juurikaan tarvita.