Stora Enson puolivuosikatsaus tammi–kesäkuulta 2023: Uudelleenjärjestelyjä nopeutetaan haasteellisissa markkinaolosuhteissa
Vuoden toisella neljänneksellä Stora Enson liikevaihto oli 2374 miljoonaa euroa, ja se laski 22 % viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Operatiivinen liiketulos pieneni peräti 93 %. Myös kolmannen vuosineljänneksen odotetaan olevan haastava useiden segmenttien heikentyneiden markkinaolosuhteiden vuoksi. Puumarkkinat ovat edelleen niukat energiapuun kulutuksen kasvun ja Venäjältä tuodun puun puuttumisen takia. Tällä on vaikutus sekä katteisiin, että kilpailukyvyn heikkenemiseen erityisesti Stora Enson Suomen tehtailla.
Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky kommentoi vuoden 2023 toisen neljänneksen tulosta:
- Markkinoiden heikko kysyntä hiipui entisestään toisella neljänneksellä. Inflaatiolla ja kuluttajien elinkustannuskriisillä, rakentamisen supistumisella ja varastojaan edelleen purkavilla asiakkailla on suora vaikutus liiketoiminta-alueisiimme. Valitettavasti emme näe markkinoilla merkkejä kysynnän paranemisesta. Odotamme, että varastojen purku jatkuu useimmissa segmenteissämme myös vuoden 2023 toisella puoliskolla. Meidän on sopeuduttava tähän epävakaaseen markkinatilanteeseen. Keskitymme edelleen seikkoihin, joihin voimme vaikuttaa ja joita voimme hallita: investointeihin ja uudelleenjärjestelyihin, jotka parantavat liiketoimintamme kannattavuutta, kustannuskilpailukykyymme, omaisuuseriemme ja kustannustemme hallintaan sekä tuotantomme supistamiseen, jolla pyrimme hallitsemaan niin omia kuin asiakkaidemme varastoja.
Heikko taloudellinen tulos vaikeassa markkinatilanteessa
Kysyntä jatkoi heikkenemistään kaikissa liiketoiminnoissamme paitsi Packaging Solutions- ja Forest-divisioonissa. Varastojen purku toimitusketjussa ja heikentyvä kysyntä vaikuttavat edelleen suurimpien divisiooniemme – Packaging Materialsin, Biomaterialsin ja Wood Productsin – liiketoimintaan yhdessä korkeista tuotantokustannuksista johtuvien katepaineiden kanssa.
Osa raaka-ainekustannuksista on jo saavuttanut huippunsa, mutta useimpien raaka-aineiden, kuten puun ja kemikaalien, hinnat olivat yhä korkealla aiempaan tasoon nähden. Erityisesti Biomaterials-divisioonan osalta ei ole ennen nähty yhtä nopeaa laskua sellun maailmanmarkkinahinnoissa. Markkinoille on tulossa merkittävä määrä uutta kapasiteettia tilanteessa, jossa kysyntä on heikkoa ja markkinasellun varastot maailmanlaajuisesti ovat hyvin korkealla tasolla.
Näistä syistä vuoden toisen neljänneksen taloudellinen tulos on erittäin heikko ja olemme siihen luonnollisesti pettyneitä. Konsernin liikevaihto oli 2 374 milj. euroa, mikä on 22 % viime vuoden vastaavaa ajanjaksoa vähemmän. Operatiivinen liiketulos laski 93 % ja oli 37 milj. euroa, operatiivisen liiketulosprosentin ollessa 1,6.
Strategiset hankkeet parantavat häiriönsieto- ja kilpailukykyä sekä kannattavuutta
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyyOlemme edelleen sitoutuneet vahvistamaan Stora Ensoa ja sen häiriönsietokykyä. Strategisia valintojamme tukevat pitkän aikavälin ajurit ja megatrendit, kuten kiertotalouden mukaisten ja biopohjaisten pakkausten kysyntä, tarve vähentää rakentamisen hiilipäästöjä ja yhteiskunnan sähköistyminen. Tavoitteenamme on kasvaa sekä niissä segmenteissä, joissa meillä on johtava markkina-asema, että innovaatiotoiminnassamme. Ratkaisumme edistävät siirtymää pois fossiilipohjaisesta taloudesta, Stora Ensolla on tärkeä rooli vihreämmässä taloudessa.
Lyhyen aikavälin tavoitteitamme ovat strategisten investointihankkeidemme loppuun saattaminen ja kannattavuutemme parantaminen: kustannustehokkuudeltaan johtava kuluttajapakkauskartonkilinja Oulussa, De Jong Packaging Groupin integrointi yritysoston jälkeen (mukaan lukien Euroopan suurimpiin kuuluvan ja moderneimman aaltopahvipakkauksia valmistavan tehtaan ylösajo Alankomaissa) sekä innovatiivisen akkujen anodimateriaalin Lignoden kehitys ja kaupallistaminen.
Etenemme myös organisaatiomme virtaviivaistamisessa ja divisiooniemme itsenäisen päätäntävallan lisäämisessä. Uudelleenjärjestelytoimet, joista hiljattain tiedotimme, tulevat vahvistamaan konsernin pitkän aikavälin kilpailukykyä, yksinkertaistamaan toimintoja ja tarjoamaan räätälöityjä palveluja, jotka hyödyntävät asiakkaitamme. Tulemme vähentämään kustannuksia, parantamaan tehokkuutta ja kohdistamaan pääomaa strategisiin kasvumarkkinoihin. Nämä ovat prioriteeteistani keskeisimpiä. Suunnitellut toimenpiteet parantaisivat Stora Enson vuositason kannattavuutta noin 110 milj. euroa. Konsernitoimintojen henkilöstömäärä supistuisi 20 %.
Tuotannon uudelleenjärjestely, sulkeminen tai myynti eivät koskaan ole helppoja päätöksiä. Erityisen vaikeaa se on henkilöstön näkökulmasta. Meidän on kuitenkin optimoitava omaisuuspohjamme turvataksemme katteemme nyt ja tulevaisuudessa. Olen todella kiitollinen tiimiemme sitoutumisesta näinä haastavina aikoina.