Metsä Group laajentaa järeysrunkohinnan käytön kaikkiin hakkuutapoihin
Metsä Group ottaa järeysrunkohinnan käyttöön harvennushakkuiden lisäksi uudistushakkuilla 25.4.2024 alkaen. Metsä Group ei enää käytä perinteistä kiinteää runkohinnoittelua uudistushakkuiden puukaupassa.
Järeysrunkohinta tarkoittaa, että puut ostetaan kokonaisina runkoina ja metsänomistajalle maksettava hinta perustuu kaadettujen puiden keskijäreyteen eli keskitilavuuteen. Se, miten puut katkotaan eri jatkojalostuskohteisiin ei vaikuta metsänomistajalle puusta maksettavaan hintaan.
Metsä Group on ostanut koko maassa harvennuksia järeysrunkohinnalla loppuvuodesta 2021 alkaen. Kokemukset ovat olleet hyvät: lähes kolmannes harvennuksista ostettiin vuonna 2023 järeysrunkohinnalla.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy- Järeysrunkohinnoittelun avulla pystymme aiempaakin paremmin optimoimaan puiden jalostusasteen kaikissa markkinatilanteissa. Menetelmä on läpinäkyvä ja oikeudenmukainen sekä metsänomistajan että puunostajan näkökulmasta. Metsänomistajilta saamamme palaute järeysrunkohinnoittelusta on ollut erittäin positiivista. Uskon, että järeysrunkohinnasta tulee meille merkittävä hinnoittelutapa myös uudistushakkuilla, Metsä Groupin puukauppa- ja metsäpalvelujohtaja Juho Rantala sanoo.
Järeysrunkohinta palkitsee metsänomistajia hyvästä metsänhoidosta: oikea-aikaisesti metsänhoitosuositusten mukaan hoidetuissa metsissä puut ovat järeämpiä kuin hoitamattomissa, ja siten metsänomistajan puukauppatulot ovat suuremmat.
Kun metsänomistaja tekee järeysrunkohintakaupan, hän saa Metsä Groupin metsäasiantuntijalta arvion puiden keskijäreydestä puulajeittain ja jokaiselle puulajille oman hinnan per kuutiometri. Lisäksi hän saa taulukon siitä, miten maksettava hinta per kuutiometri muuttuu, jos puiden keskijäreys poikkeaa arvioidusta.
Hakkuukone mittaa puiden tilavuuden, kun ne kaadetaan. Sen pohjalta lasketaan keskijäreys puulajeittain. Jos puiden keskijäreys on suurempi, kuin mitä on arvioitu, metsänomistajalle maksetaan korkeampi hinta per kuutiometri kuin alun perin arvioitu. Jos puiden keskijäreys on arvioitua pienempi, niin hinta per kuutio vastaavasti alenee.
Järeysrunkohinnan käytön laajentamisen yhteydessä Metsä Group lopettaa uudistushakkuiden puiden ostamisen perinteisellä runkohinnoittelulla.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyyNykyisin yleisin puukaupassa käytetty hinnoittelumenetelmä Suomessa on puutavaralajimenetelmä, jossa rungon paksulle tukkiosalle ja ohuemmalle kuitupuuosalle on kummallekin sovittu kiinteä hinta per kuutiometri. Tässä menetelmässä on tärkeää, että puunostaja katkoo rungon niin, että tukkiosan suuruus on mahdollisimman suuri.