Nordic Bioproducts Group avasi Lappeenrantaan tehtaan, joka tuottaa innovatiivisia biomateriaaleja uudella teknologialla
Suomalainen startup Nordic Bioproducts Group on avannut modernin biomateriaalitehtaan Lappeenrantaan. Tehdas on ensimmäinen patentoitua AaltoCell™ -huipputeknologiaa hyödyntävä kaupallisen mittakaavan tuotantolaitos. Tehtaalla valmistetaan korkean jalostusasteen selluloosatuotteita, kuten mikrokiteistä selluloosaa (MCC). Tehtaan odotetaan tuottavan 40 miljoonaa euroa liikevaihtoa ensimmäisen toimintavuotensa aikana.
Aalto-yliopiston spin-off, biomateriaali -innovaatioyritys Nordic Bioproducts Group (NBG) on avannut Lappeenrantaan ensimmäisen kaupallisen mittakaavan tehtaansa. Tehtaalla tuotetaan patentoidulla AaltoCell™ -teknologialla mikrokiteistä selluloosaa (MCC) sekä muita innovatiivisia ja kestäviä korkean jalostusasteen selluloosaratkaisuja teollisuuden käyttöön. Tehtaan avaus on merkittävä askel tavassa tuottaa perinteisistä puumateriaaleista seuraavan sukupolven selluloosapohjaisia biomateriaaleja kestävän kehityksen mukaisesti.
Tehtaalla on maailman ensimmäinen jatkuvatoimisen valmistuksen MCC-tuotantolinja. Tuotannossa käytetään vain murto-osa kemikaaleja, vettä ja sähköä verrattaessa perinteisen mikrokiteisen selluloosan valmistukseen. Nämä yhdessä takaavat MCC:n ja muiden linjalta tulevien tuotteiden poikkeuksellisen korkean laadun ja puhtauden.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyyTehdas ei tuota myöskään lainkaan jätettä, ja kaikki puupohjainen raaka-aine tulee FSC-sertifioiduista, jäljitettävistä ja kestävästi hoidetuista suomalaisista metsistä. Riippumattoman tutkimuksen mukaan tuotantoprosessilla saavutetaan merkittävä 72 prosentin vähennys kasvihuonekaasupäästöissä perinteisiin menetelmiin verrattuna.
Mikrokiteistä selluloosaa ja muita selluloosasta jatkettuja tuotteita käytetään useilla eri toimialoilla, joissa ne parantavat lopputuotteiden ominaisuuksia ja suorituskykyä. Uudet innovatiiviset selluloosajohdannaiset voivat korvata haitallisten ja kestämättömien materiaalien ja raaka-aineiden käytön muun muassa biomuoveissa, betonissa, maaleissa, tekstiileissä, liimoissa ja eristeissä.
Mikrokiteinen selluloosa on selluloosatuotteista puhtain ja monikäyttöisin. Sitä on käytetty jo vuosikymmeniä eri toimialojen lopputuotteissa, kuten lääkkeissä, ravintolisissä, elintarvikkeissa ja kosmetiikassa. Mikrokiteisen selluloosan kysynnän arvioidaan kasvavan merkkittävästi vuoteen 2030 mennessä.
- Maailma muuttui, kun raakaöljy löydettiin, ja nyt on aika mullistaa maailma uusilla selluloosapohjaisilla materiaaleilla! Meidän tavoitteemme on tuoda uraauurtavia ja täysin ympäristöystävällisiä materiaaleja markkinoille. Uusi tehdas on valtava investointi vihreään siirtymään Suomessa. Kutsummekin yritykset miettimään, miten voimme kaikki olla mukana pelastamassa maapalloa seuraaville sukupolville. Emme pysty tekemään tätä yksin, mutta uusien korkean jalostusasteen selluloosatuotteiden, kuten mikrokiteisen selluloosan, massatuotanto on hyvä alku, sanoo Nordic Bioproducts Groupin toimitusjohtaja ja perustajajäsen Olli Kähkönen.
Lappeenranta valittiin tehtaan sijainniksi monesta eri syystä. Alueella sijaitsee useita sellutehtaita, mikä takaa vakaan paikallisen raaka-ainetarjonnan ja toimitusketjun toimivuuden. Lappeenrannasta on suora yhteys Suomen suurimpaan vientisatamaan, millä on suuri merkitys vihreän logistiikan kannalta. Myös sijainti Saimaan rannalla takaa puhtaan veden saannin ja tuotteiden ensiluokkaisen puhtauden.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyyMerkittävä tekijä tehtaan sijainnin valinnassa oli myös erinomainen tuki ja yhteistyö Etelä-Karjalan alueen ja Lappeenrannan kaupungin kanssa. Alueelta löytyy myös paljon selluloosateollisuuden rautaisia ammattilaisia, joita tehdas tulee työllistämään. Tehdas onkin rakennettu modernien standardien mukaisesti, ja sen suunnittelussa on huomioitu työntekijöiden hyvinvointi ja tyytyväisyys.
Tehtaan ensimmäinen tuotantovaihe käynnistyi maaliskuussa 2024 ja tehtaan odotetaan pystyvän tuottamaan jopa 10 tuhatta tonnia mikrokiteistä selluloosaa vuodessa. Tulevien tuotantolaajennuksien kautta yhtiö pyrkii kolminkertaistamaan liikevaihtonsa seuraavan kolmen vuoden aikana. Uudella tehtaalla työskentelee 20 työntekijää ja määrän odotetaan tuplaantuvan lähitulevaisuudessa.
Nordic Bioproducts Groupin tuotteille on ollut valtavaa kansainvälistä kysyntää, ja yhtiö onkin vuoden 2024 aikana solminut merkittävät sopimukset japanilaisjätti Marubenin sekä thaimaalaisen johtavan biomuovin tuottajan PTT MCC:n kanssa. Kaupallisen mittakaavan tuotannon alettua yhtiö on valmis vastaanottamaan tilauksia eri maista ja toimialoilta.
- Innovatiivinen tuotteemme täyttää markkinoiden tulevaisuuden tarpeet ja tiukimmat ExciPact-sertifikaatin vaatimukset. Meillä on jo jatkuvaa yhteistyötä johtavien lääke-, elintarvike- ja biomuovialan yritysten ja jakelijoiden kanssa. Toivotamme kaikki tervetulleiksi testaamaan ja kokeilemaan tuotteitamme, jotta he voivat itse todeta niiden täyden potentiaalin, Kähkönen päättää.
Aalto-yliopistosta ulos spinnannut Nordic Bioproducts Group perustettiin vuonna 2019 professori Olli Dahlin ja Senior Commercial Officer Olli Kähkösen toimesta, yhteistyössä Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun kanssa.