Syys- ja talvimyrskyt aiheuttivat runsaasti yksittäisiä metsätuhoja
Voimakkaat myrskyt aiheuttivat runsaasti pelastustehtäviä eri puolilla Suomea syksyn ja alkutalven aikana. Laajemmilta myrskytuhoilta säästyttiin, mutta myrskypuuskat ja tykkylumi kaatoivat runsaasti yksittäisiä puita metsissä koko Suomessa. Tuhohyönteiset voivat hyötyä metsään jääneistä vahingoittuneista puista ensi kesänä.
Metsäkeskus suosittelee, että metsänomistajat tarkistaisivat metsiään tuuli- ja lumituhojen varalta. Talvi ja kevät ovat hyvää aikaa käydä katsomassa, onko omassa metsässä kaatuneita puita. Samalla voi myös tarvittaessa suunnitella puiden korjuuta.
Tuulen ja lumen kaatamat puut voivat toimia tuhohyönteisten, kuten kirjanpainajien, lisääntymisalustana koko ensi kesän ajan. Useat yksittäiset, kaatuneet kuusen rungot voivat lisätä kirjanpainajariskiä ja tuhojen leviämistä heikentyneissä, kuivuuden vaivaamissa kuusikoissa.
Myrskyn kaatamat havupuut pois metsästä
Metsätuholaki velvoittaa metsänomistajia korjaamaan myrskyissä kaatuneet havupuut pois metsästä. Velvollisuus syntyy, kun metsässä on vahingoittuneita kuusia enemmän kuin 10 kuutiometriä hehtaarilla tai vahingoittuneita mäntyjä enemmän kuin 20 kuutiometriä hehtaarilla. Velvoite koskee läpimitaltaan yli 10 senttimetrin kokoisia havupuita.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyyMetsätuholain velvoite koskee vain tuoretta havupuutavaraa, jossa tuhohyönteiset voivat lisääntyä. Metsätuholaissa on tietyt määräajat heinä-elokuussa, joihin mennessä vahingoittuneet puut on kuljetettava pois metsistä eri puolilla Suomea.
– Tilannetta kannattaa tarkkailla jo hyvissä ajoin, ennen näitä määräaikoja. Näin hyönteistuhot eivät pääse yllättämään ja mahdollisesti laajentumaan ensi kesän aikana, sanoo metsänhoidon asiantuntija Juho Kokkonen Suomen metsäkeskuksesta.
Hyönteistuhot eivät leviä jo kuolleista puista
Hyönteistuhot eivät leviä jo kuolleista puista, sillä tuhohyönteiset ovat jo poistuneet niistä. Tuholaisten leviämisriski on myös vähäinen tai olematon havupuiden rungoissa, joista kuori on osittain tippunut.
– Kuori jää kiinni puihin puun nilan osittaisesta syönnistä ja lahoamisesta johtuen ja putoaa rungosta myöhemmin. Tuoreempia ja valtaamattomia rungon osia voivat hyödyntää vielä tuhohyönteisten luontaiset viholliset sekä harmittomat muut hyönteiset. Jo kuolleet kuuset voi siis hyvin jättää metsään lahopuuksi, Kokkonen sanoo.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyyTuulenkaatojen korjuussa on syytä olla varovainen ja pyytää tarvittaessa apua puunkorjuuyrittäjiltä. Pystyyn kuolleet puut voivat kaatua myös kulkuväylille ja aiheuttaa turvallisuusriskin.