Metsäteollisuus

Kohdennetulla metsänlannoituksella voidaan lisätä metsien kasvua jopa 30 miljoonalla kuutiolla

Metsien lannoitus on nopein tapa lisätä puuston kasvua, kasvattaa metsien hiilinieluja ja parantaa metsätalouden kannattavuutta. Uuden tiedon avulla metsänlannoitukset voidaan aiempaa paremmin kohdentaa sellaisille alueille, joilla lannoituksen kasvua ja hiilensidontaa lisäävät vaikutukset ovat voimakkaimmat ja lannoituksen ympäristövaikutukset ovat vähäiset.

Tuhkalannoitusta talvella.
Tuhkalannoitusta talvella. Kuva: Tuomo Tapanila

Metsätehon uuden paikkatietoaineiston mukaan lannoitusta voidaan hyödyntää 1,4 miljoonan hehtaarin alueella Suomessa. Tästä 965 000 hehtaaria soveltuu kivennäismailla tehtävään päätehakkuuta edeltävään kasvatuslannoitukseen ja 400 000 hehtaaria turvemaiden tuhkalannoitukseen. Näiden alueiden kertalannoituksella olisi mahdollisuus saavuttaa puuston 30 miljoonan kuution lisäkasvu kolmessakymmenessä vuodessa.

Uudet kriteerit helpottavat lannoituskohteiden valintaa

Kohdennetulla metsänlannoituksella kestävää kasvua ja hiilensidontaa (KoMe) -hankkeessa on tuotettu monipuolisesti tietoa metsänlannoituksen kohdentamisesta.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Metsänlannoitus nyt ja tulevaisuudessa -synteesiraportti on kattava metsänlannoittamisen tutkimuksiin perustuva Luonnonvarakeskuksen julkaisu. Raporttiin koottua ajantasaista tietoa voivat hyödyntää sekä metsänomistajat että metsänlannoituksen parissa työskentelevät toimijat ja palveluntarjoajat.

Hankkeessa on laadittu myös metsänlannoituksen kestävät kohdevalinnan kriteerit. 
Kivennäismaiden kasvatuslannoituksille ja turvemaiden tuhkalannoituksille laaditut kriteerit on eritelty käyttötarkoituksensa mukaan lannoittamatta jätettävien alueiden kriteereihin, potentiaalisten lannoitusalueiden kriteereihin sekä toteutuskelpoisuutta rajaaviin kriteereihin.

puun mittaus
Metsänlannoitus lisää arvokkaan tukkipuun saantia. Kuva: Tatu Viitasaari

Mahdolliset metsänlannoitusalueet nyt myös avoimena paikkatietona

Suomen metsäkeskus on tuottanut edellä mainittuja kestävän kohdevalinnan kriteereitä hyödyntäen paikkatietoa potentiaalisista lannoitusalueista ja lannoittamatta jätettävistä alueista koko Manner-Suomen alueelta. Metsäteho on muodostanut tiedon pohjalta mahdollisia lannoitukseen sopivia alueita. Tiedot ovat saatavilla avoimena paikkatietona Metsätehon verkkosivuilta.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Valtakunnallisesta metsänlannoituspotentiaalista on laskettu myös kertalannoituksella saavutettavissa oleva lisäkasvun määrä.