Luontoarvomarkkinat tarjoavat mahdollisuuksia maanomistajille
Maanomistajalla on merkittävin rooli luonnonarvojen tuottajana. Luontoarvokaupan kautta maanomistajan mahdollisuudet kiinteistön lisäarvon tuottamiselle kasvavat, ja luontotekojen toteuttamisesta tulee myös taloudellisesti kannattavaa.
Luontoarvokauppa edesauttaa ekologisen kestävyyden lisäksi sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden huomioon ottamista entistä laajemmin metsäluonnon maankäytössä. Yksityissektorilta tuleva markkinaraha toimii kannustimena ja voi olla ratkaiseva tekijä maanomistajalle maankäyttöratkaisuissa. Luontoarvojen ostaja on aktiivinen osa ratkaisua ja toimii luontotekojen mahdollistajana.
Luonnonarvokauppa ei rajoittuisi pelkästään metsäluonnon kohteisiin. Luonnonarvoja voitaisi lisätä, hoitaa ja säilyttää markkinarahoituksella mm. puuttomilla soilla, joutomailla, kaupunkiympäristöissä, käytöstä poistetuilla pelloilla, perinnebiotoopeilla sekä vesistöissä.
Luontoarvojen kauppapaikka
Luontoarvot.fi-palvelu toimittaa erittäin tärkeää osaa luontoarvomarkkinoiden kehittämisessä, sillä se tulee toimimaan kohtaamispaikkana luonnonarvojen ostajien ja myyjien välillä sekä tietopankkina luontoarvokauppaan liittyvissä teemoissa. Myyjien ja ostajien kohtaaminen on ensiaskel ja välttämätön edellytys markkinoiden syntymiselle. Palvelua kehitetään parhaillaan aktiivisesti eteenpäin tavoitteena monipuolinen palvelualusta, joka edesauttaa luonnonarvojen säilyttämistä.
Maankäytön yhteensovittaminen Lapissa
Lapissa toteutettiin MTK:n Luontoarvomarkkinoilta lisäarvoa Lappiin-hanke, jossa tutkittiin minkälaisia mahdollisuuksia luontoarvomarkkinat loisivat Lapin alueen yksityismaille. Hanke tuotti tiiviin oppaan luontoarvomarkkinoista ja luontoarvokaupan sopimusmallista.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy- Hankkeen aikana onnistuttiin lisäämään maanomistajien, metsäalan toimijoiden sekä muiden kohderyhmien keskuudessa tietoisuutta luontoarvokaupan mahdollisuuksista. Maanomistaja pystyy tunnistamaan innovatiivisia ansaintakeinoja, pohtimaan näiden sopivuutta omien arvojen ja tavoitteiden mukaisiin päätöksiin. Tämä tulee kannustamaan maanomistajia tarjoamaan luontoarvokohteita monimuotoisuuden turvaamiseen siinä missä taloudellisten tavoitteiden saavuttamiseenkin, kertoo hankkeen projektipäällikkö Ia-Mari Rantamäki.
Hanke oli vuoden mittainen, päättyen 31.1.2025 ja hanke rahoitettiin EU:n maaseuturahoituksesta Lapin ELY-keskuksen kautta.