Metsäkoneurakointi

Metsäkonetilastot uudistuivat

Metsätrans-lehti julkaisee perinteisesti vuoden ensimmäisessä numerossaan kattavat tilastot puunkorjuualalla toimivista koneyrittäjistä. Yrittäjätilastossa mukana ovat liikevaihdon koosta riippumatta kaikki pää- tai sivutoimisesti metsäkonealalla toimivat yritykset (myös ns. kausiyrittäjät), jotka ilmoittavat yhdeksi (tai ainoaksi) toimialakseen koneellisen puunkorjuun ja joilla oli vuodenvaihteessa yksi tai useampi metsäkone. Yritystiedot ja epävarmat tapaukset on varmistettu tänäkin vuonna lukuisilla henkilökohtaisilla yhteydenotoilla. Tänä vuonna Metsätrans uudisti tilastointiaan ottamalla mukaan vain 2000-luvun metsäkoneet. Tavoitteena oli saavuttaa lisää tarkkuutta lähinnä yrittäjien lukumääriin. Aiemminkin yrittäjistä on poistettu vanhimpien koneiden lisäksi ne, jotka ovat ilmoittaneet käyttävänsä konetta vain omien metsien hoitoon. Juuri näillähän on näitä vanhimpia koneita ollutkin. Aikaisempina vuosina mukana on ollut 90-luvun koneita vuoteen 1995 saakka. Tosin nämä 90-luvun koneet olivat lähinnä kuormatraktoreita, joilla on pidempi käyttöikä kuin harvestereilla, joiden mittalaitteiden päivitykset asettavat omat valtavat haasteensa. Onhan selvää, että yli 15-vuotta vanhat harvesterit eivät käy kuin korkeintaan pienimuotoisiin hankintahakkuisiin tai harvennuksiin. Toisaalta taas lähes 30 000 tuntia ajetun harvesterin voidaan katsoa tulleen elinkaarensa päähän, vaikka olisi vain noin kymmenen vuotta vanha. Silti tällainen riihen taakse ajettu metsäkone on näkynyt ja näkyy edelleenkin tilastoissamme.

Metsäkonealalla toimivat yritykset 2017

Vuoden vaihteen listauksessa Suomessa oli 2241 metsäkonealalla toimivaa yritystä. Näistä yli puolet, 1251 kappaletta oli yhden koneen yrityksiä. Kahden tai kolmen koneen yrityksiä oli 658, 4-7 koneen yrityksiä 238 kappaletta, 8-10 koneen yrityksiä 52 ja yli 11 koneen yrityksiä 42 kappaletta. Tilastointitavan muutos näkyy siinä, että 1-7 koneen yritysten määrä on pienempi aiemmin. Isojen yritysten määrä säilyi hyvin tarkasti aiempien vuosien tasolla.

Suurimmat metsäkoneyrittäjät 1.1.2017 (konemäärän mukaan)

  1. Metsäkonepalvelu Oy, Hämeenlinna 54 kpl
  2. Koneurakointi S. Kuittinen Oy, Nurmes 49 kpl
  3. Motoajo Oy, Nurmes 42 kpl
  4. Metsä-Multia Oy, Multia 34 kpl
  5. ATT-Forest/Forest Vihavainen Ky, Mäntyharju 23 kpl
  6. Moto Team Tauriainen Oy, Kajaani 21 kpl

  Kuuden suurimmat metsäkoneyrityksen joukkoon ei noussut uusia yrittäjiä vuoden aikana. Kärkikuusikon sisällä järjestyi muuttui vain neljä konetta vähentäneen Moto Team Tauriainen Oy:n osalta.  Suurin metsäkoneyritys on entisestä selvemmin Metsäkonepalvelu Oy, vaikka sen konemäärä pienenikin yhdellä edellisvuodesta. Toiseksi suurimman yrityksen, Koneurakointi S. Kuittinen Oy:n konemäärä oli peräti kuusi konetta vähemmän kuin 1.1.2016.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Koko listan suurimmista metsäkoneyrityksistä löydät Metsätrans-lehdestä 1/2017.