Metsäkoneurakointi

Laippa on lujilla

Monitoimikoneen terälaippa on kovilla, kun savotta käy kuumana. Teräketju liikkuu puuta purressaan jopa 40 metrin sekuntinopeudella. Eikä kärkipyöräkään jouten ole, sillä sen on pyörittävä yli 10 000 kierroksen minuuttivauhtia.

Vuonna 2012 perustettu Flex-motolaippoja valmistava Foreq AB on varsin tuore tulokas laippamarkkinoilla. Mutta sen perustajat Patrik Frank ja Lars Wallin ovat sen sijaan pitkän linjan laipantekijöitä. Heidän kokemuksensa hakkuupäiden terälaippojen valmistuksessa ulottuu 1980-luvulle. Frank ja Wallin olivat vahvasti mukana, kun motolaipoistaan tunnettu Iggesund Forest perustettiin.

Hyvää teräketjuöljyä menee vuoron aikana, eli noin tuhannen rungon käsittelyssä 3-4 litraa. Tällä öljymäärällä sekä ketju että laippa pysyvät pitkään kunnossa.

Valmistus Ruotsiin

Alussa Flexin laippoja myytiin lähinnä Ruotsissa ja Norjassa, mutta pikkuhiljaa laipat alkoivat käydä kaupaksi ympäri maailman. Yrityksen kasvu on ollut tasaisen vakaalla reilun 20 prosentin vuositasolla.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Suomessa Flex-laippoja myy AFM Forestin nettikauppa mototarvikkeet.fi. Vuodenvaihteessa yrityksen nettikaupan vastaavana hoitajana aloittanut Topi Iltola on vakuuttunut, että Flex on erittäin kokonaistaloudellinen laippa mihin tahansa hakkuupäähän. Flex-valikoimassa on peräti 35 erilaista laippaa.

Samalla Iltola harmittelee sitä, kuinka helposti hyvän tuotteen maine voidaan pilata väärillä päätöksillä. Flexin aloittaessa laippojen tuotannon, valmistusta oli myös Kiinassa. Lopputulos oli arvattavissa, sillä laatuvaihtelut olivat aivan liian suuria. Varsin pian yritys siirsi koko tuotantonsa Ruotsiin, jolloin laatukin saatiin ammattilaisten vaatimalle tasolla. Tuotannon siirtäminen Ruotsiin mahdollisti myös nopeammat ja varmemmat toimitukset asiakkaille.

Mototarvikkeet.fi verkkokaupan Topi Iltolan mukaan Flex-laippojen valmistuksen siirtäminen Ruotsiin paransi niiden laatua ratkaisevalla tavalla.

Helppo huoltaa

Flex-laipoilla haluttiin erottua markkinoilla jo olevista laipoista ja pyrkiä tekemään niistä kilpailijoitaan parempia. Esimerkiksi kärkikasetti, joka on laipan herkin osa, on huomattavan helppo vaihtaa. Pitkään Flexin laipoilla hakannut Samu-Petteri Ulmanen kertoo vaihtaneensa laipan kärkikasetin maasto-oloissa metsäkoneen telan päällä. Flexin laippa tuntuu muutenkin olevan huoltoystävällinen. Siitä voi huoletta hioa laipan sivuihin ajan kanssa muodostuvan törsön tai pärsteen pois, ilman että laipan reuna lähtisi sen jälkeen lohkeilemaan.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Laippa on keskeltä korkeampi, hieman ellipsin muotoinen. Tämä antaa sille lisää jämäkkyyttä ja muoto pitää ketjun paremmin paikallaan. Ulmanen on havainnut, että kun vääntyneen Flex-laipan oikaisee prässissä, niin se pysyy suorana. Joillakin laippamerkeille tuntuu olevan taipumusta vääntyä suoristuksen jälkeen hieman takaisin.

Samu-Petteri Ulmasen mukaan Flex-laippa on hinnaltaan keskiverto, mutta kokonaistaloudellisuudessaan erittäin hyvä.

Pidä kone säädössä

- Kaiken kestävää laippaa ei olla keksittykään. Mutta kun koneen ja kouran säätö on oikein tehty ja saha toimii moitteettomasti, niin laipat kestävät paremmin. Myös hyvä voiteluöljy ketjulle on erittäin tärkeä, Ulmanen luettelee.

Jos laipan painatus sahattaessa on liian suuri, niin se kuluttaa sekä ketjua että laippaa ihan turhaan. Väkisin urassa kulkeva ketju irrottaa laipan reunoilta metallia ja vetohammas voi raapia uran pohjaa. Irronnut metalli kulkeutuu luonnollisesti kärkipyörälle tuhoja tekemään. Ketjulla on myös vaikutusta laipan kulumisessa. Jotkut ketjut kuluttavat laippaa enemmän kuin toiset. Myös kuskien välillä on melkoisia eroja sahaustekniikassa. Palautuuko laippa kunnolla kotiin eikä jää litistyksiin. Onko koura jämäkästi tyvessä kiinni, kun kaatosahaus aloitetaan. Huonosti puussa kiinni olevan kouran sahakontrolli on erilainen verrattuna tukevasti puussa kiinni olevaan kouraan.

Ulmanen on havainnut, että yhden laipan käyttöiän aikana menee kaksi kärkikasettia.