Ajankohtaista

Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan toteutussuunnittelu käynnistetään elokuussa 2020

Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren Kemin biotuotetehdasprojektin toteutussuunnittelu aloitetaan elokuun alussa 2020. Tämä tarkoittaa tehtaan tekniikan, rakentamisen, asennusten ja käyttöönoton yksityiskohtaista suunnittelua ja valmistautumista rakennusvaiheeseen. Suunnittelutyö tehdään yhdessä neljän jo nyt valitun päätoteutuskumppanin kanssa, jotka ovat Valmet, ABB, AFRY ja Fimpec.

Investointipäätökselle ehdollinen esisopimus tehtaan päälaitteista ja automaatiosta on tehty Valmetin kanssa ja sähköjärjestelmästä ABB:n kanssa. Esisopimus AFRYn kanssa käsittää projektinhallinta- ja toteutussuunnittelupalveluja ja Fimpecin kanssa tehtaan rakennuttamisen. Toteutussuunnittelun organisaatiossa työskentelee elokuun alusta lähtien kaikkiaan yli 400 henkilöä, joista noin 50 on metsägroupilaisia. Tähän saakka biotuotetehdasprojektin hankesuunnittelussa on työskennellyt noin 40 Metsä Groupin ja Botnia Mill Servicen henkilöä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

– Olemme edenneet Kemin biotuotetehtaan hankesuunnittelussa suunnitellusti ja aikataulumme mukaisesti ja siirrymme elokuussa toteutussuunnitteluvaiheeseen. Kyseessä on merkittävä askel eteenpäin kohti investointipäätöstä ja tehtaan rakentamista, muun muassa projektiorganisaatio laajenee nykyisestä vastaamaan tarvittavia resursseja, toteaa projektijohtaja Jari-Pekka Johansson Metsä Fibreltä.

Päätösvalmius 1,5 miljardin euron investoinnista arvioidaan saavutettavan aikaisintaan syksyllä 2020 muun muassa ympäristöluvituksen valmistuessa. Kemin biotuotetehdashankkeessa edistetään ympäristöluvituksen lisäksi parhaillaan myös rahoitusneuvotteluja ja uuden tehtaan tarvitsemaa logistiikkaa. Tehdasalueella Kemissä ovat meneillään jo toisen vaiheen valmistelevat työt, joilla varmistetaan mahdollisimman sujuva biotuotetehtaan rakentamisen aloittaminen heti investointipäätöksen jälkeen. Toisen vaiheen valmisteleviin töihin kuuluu muun muassa koepaalutuksia tehdasalueella.

Biotuotetehtaan rakennusvaiheen työllisyysvaikutusten arvioidaan olevan lähes 10 000 henkilötyövuotta, josta yli puolet tehtäisiin Kemissä. Rakennusvaiheen aikana työntekijöitä arvioidaan kaikkiaan olevan yhteensä noin 15 000 eri henkilöä. Uuden biotuotetehtaan suunnittelun lähtökohtana on korkea ympäristö-, energia- ja materiaalitehokkuus. Tehdas rakennetaan parhaasta käyttökelpoisesta tekniikasta (BAT) ja osin tekniikka on BAT-vaatimuksiakin edistyksellisempää, kuten esimerkiksi rikkihappolaitos ja kuoren kaasutus. Biotuotetehdas ei käyttäisi lainkaan fossiilisia polttoaineita ja sen sähköomavaraisuus olisi 250 prosenttia. Tämä vahvistaisi entisestään Metsä Groupin merkittävää asemaa kotimaisiin uusiutuviin polttoaineisiin perustuvana sähköntuottajana.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Kemin biotuotetehdas valmistaisi vuosittain noin 1,5 miljoonaa tonnia havu- ja lehtipuusellua sekä lukuisia muita biotuotteita. Investointi turvaisi nykyiset 250 työpaikkaa Kemin tehdasalueella. Suorassa arvoketjussaan Suomessa biotuotetehdas työllistäisi yhteensä noin 2 500 henkilöä eli 1 500 henkilöä enemmän kuin nykyinen Kemin sellutehdas. Biotuotetehtaan vuotuinen, pääasiassa Suomesta hankittavan kuitupuun käyttö olisi noin 7,6 miljoonaa kuutiometriä vuodessa eli 4,5 miljoonaa kuutiometriä enemmän kuin nykyisen sellutehtaan.